Όλοι ζούμε σε έναν κόσμο όπου το τραύμα και το τραυματικό γεγονός είναι μέρος της καθημερινής πραγματικότητας.
Είτε πρόκειται για σεισμούς, πυρκαγιές ή πλημμύρες σε ένα μέρος του κόσμου είτε για ατελείωτους πολέμους, τρομοκρατικές επιθέσεις ή φυλετική βία σε ένα άλλο, είτε για μια παγκόσμια πανδημία με καταστροφικές επιπτώσεις στη σωματική, συναισθηματική ή οικονομική υγεία, είτε για την ανησυχητικά υψηλή συχνότητα της παιδικής κακοποίησης, της σύγχρονης δουλείας ή του αυτοτραυματισμού των νέων -σήμερα είμαστε εκτεθειμένοι στο τραύμα όσο ποτέ άλλοτε.
Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι περισσότεροι από τους θεραπευόμενούς μας παρουσιάζουν συμπτώματα τραύματος και PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες).
Αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καταστήσει τις νέες εξελίξεις στη θεραπεία του τραύματος προσιτές σε θεραπευτές από διαφορετικές προσεγγίσεις και πρακτικές στο πλαίσιο του επαγγέλματος της ψυχικής υγείας.
Σκοπός και στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος
Σκοπός του είναι να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με στρατηγικές και εργαλεία για να διαγνώσουν το τραύμα που παρουσιάζεται, να κατανοήσουν τις επιπτώσεις του στο σύστημα του ψυχοσώματος του θεραπευόμενου και να επιλέξουν την ενδεδειγμένη προσέγγιση και τις κατάλληλες παρεμβάσεις.
Σε αυτό το πρόγραμμα θα εξερευνήσουμε διάφορα είδη τραυμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να είναι πιο γνωστά, όπως το σοκ-τραύμα, το αναπτυξιακό τραύμα, το διαγενεαλογικό τραύμα, καθώς και άλλα που μπορεί να είναι λιγότερο γνωστά, όπως το επίμονο τραύμα, το έμμεσο τραύμα, το ηθικό τραύμα και το τραυματικό πένθος. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να τα ξεχωρίζουν και πώς να εργάζονται αποτελεσματικά με το καθένα από αυτά.
Είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένο ότι το τραύμα είναι μια ψυχοσωματική εμπειρία, με τον αντίκτυπό του να αποτυπώνεται συχνά στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο. Το πρόγραμμα αυτό θα δώσει στους συμμετέχοντες σωματικά εργαλεία και τεχνικές μαζί με την κατανόηση της νευροβιολογίας του τραύματος και της επίδρασής του στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα, ώστε να τους εκπαιδεύσει πώς να δουλέψουν με το σώμα για να εξαλείψουν το τραύμα που είναι αποθηκευμένο στον εγκέφαλο.
Θα ασχοληθούμε επίσης με τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, τα οποία αντικατοπτρίζουν μια κατάρρευση του συστήματος του ψυχοσώματος του θεραπευόμενου και θα μάθουμε πώς να δουλεύουμε θεραπευτικά με αυτά τα συμπτώματα.
Οι συμμετέχοντες θα:
- Κατανοήσουν τις νευροβιολογικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές εκδηλώσεις και επιπτώσεις του τραύματος.
- Αξιολογήσουν τους λόγους και τις λειτουργίες των συμπτωμάτων όπως: απόσχιση, φλας μπακ, εφιάλτες, αυτοτραυματισμός.
- Διερευνήσουν τις κλινικές εφαρμογές των θεραπευτικών εννοιών που σχετίζονται με το τραύμα, όπως: Παράθυρο της Ανοχής, Τρίγωνο του Δράματος, Πράξη Θριάμβου, Αυτορρύθμιση και Διυποκειμενική Ρύθμιση και άλλες.
- Μάθουν εργαλεία και στρατηγικές με βάση το σώμα για να βοηθήσουν τους θεραπευόμενους να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις του στρες και του τραύματος στο νευρικό τους σύστημα.
- Κατανοήσουν τις διαφορές μεταξύ Σύνθετης Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (C-PTSD), Διαγενεαλογικού τραύματος, Επίμονου τραύματος, Τραύματος δεσμού, Αόρατου τραύματος, Ηθικού τραύματος και Τραυματικής απώλειας.
- Μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν κλινικά κάθε ένα από τα παραπάνω τραύματα.
- Μάθουν πώς να σχετίζονται με το σώμα τους στη θεραπεία τραύματος, πώς να χρησιμοποιούν έννοιες όπως: επαναδιαδραμάτιση, προβολική ταύτιση και εξωλεκτική επικοινωνία ως πυξίδα και οδηγό στη θεραπευτική σχέση με βάση το τραύμα.
- Αποκτήσουν μια επισκόπηση των διαφόρων σύγχρονων προσεγγίσεων και θεωριών για την εργασία με το τραύμα: S.E. (Somatic Experience), D.B.R (Deep Brain Reprocessing), T.R.E (Trauma Release Exercise), Ψυχεδελικά Υποβοηθούμενη Ψυχοθεραπεία και άλλες.
- Εξερευνήσουν τη θέση του θεραπευτή στο πεδίο του τραύματος, θα μάθουν να αναγνωρίζουν το δευτερογενές τραύμα, το έμμεσο τραύμα, την κόπωση συμπόνοιας και πώς να αποφεύγουν το burnout.
- Ενισχύσουν την κλινική τους πρακτική μέσω ασκήσεων επικεντρωμένων στο σώμα και ζωντανής εποπτείας.
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους ψυχικής υγείας (ψυχοθεραπευτές, συμβούλους ψυχικής υγείας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, κ.α.).
Σχετικά με τον φορέα διοργάνωσης
Το Gestalt Synthesis είναι ένα δίκτυο ανθρώπων από διάφορετικές προσεγγίσεις, κυρίως από τον χώρο της ψυχοθεραπείας, με όραμα την επιστροφή στο σώμα, στα συναισθήματα, στις αισθήσεις, στην πραγματικότητα του εδώ και τώρα και την αποκατάσταση της ικανότητας για αγάπη και απόλαυση της ομορφιάς της ζωής.
Το Gestalt Synthesis συνθέτει και εφαρμόζει μια σειρά θεραπευτικών προσεγγίσεων, όπως: Ψυχοθεραπεία Gestalt, Σωματική Ψυχοθεραπεία, Συνθετική Ψυχοθεραπεία, Βιοενεργητική Ανάλυση, Θεραπεία του Τραύματος, Θεραπεία του Εσωτερικού Παιδιού και άλλες.
Παρέχει εκπαιδευτικά βιωματικά σεμινάρια, εποπτεία ψυχοθεραπευτών, σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης, ατομικές και ομαδικές συνεδρίες.
Επικοινωνία: +30 6974 789554
Για αναλυτικές πληροφορίες και θεματολογία του προγράμματος, μεταβείτε στο Εξειδικευμένο Portal Σπουδών Ψυχολογίας: EDU.PSYCHOLOGY.GR
Για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το Gestalt Synthesis ή εναλλακτικά, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.