Ακρόαση άρθρου......

Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας καλούμαστε συνεχώς να γνωρίζουμε τις ανάγκες μας καθώς και τις επιθυμίες των άλλων. Κάθε ένας από εμάς βρίσκεται σε μια διαρκή κίνηση επαναπροσδιορισμού του εγώ και του εμείς ως μέρος της ολότητας. Η ταύτιση και η εναρμόνιση μας μέσα στο κοινωνικό σύνολο γίνεται σταδιακά, καθώς ο άνθρωπος εξελίσσεται μέσα από τα διάφορα στάδια της ζωής του. Το κατά πόσο εφικτή είναι η συνύπαρξη φαίνεται στην πορεία των πραγμάτων. 

Έχουμε παρατηρήσει τόσο στο κοντινό οικογενειακό περιβάλλον όσο και στο κοινωνικό μας περίγυρο όπως είναι οι γονείς, τα αδέλφια μας, οι φίλοι μας ή ακόμα και οι συνεργάτες μας, να αξιώνουν συμπεριφορές που περικλείουν την υποστήριξη, την συνεργασία ή ενδεχομένως και την απόρριψη επιζητώντας ανάλογα με τις περιστάσεις και κάτω από διαφορετικές απαιτήσεις συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς. Παρ’ όλα αυτά οφείλουμε να γνωρίζουμε τι ταιριάζει σε εμάς σε σχέση με τα θέλω των άλλων και να αποκλείουμε αυτά που δεν καλύπτουν τις δικές μας ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αξιολογούμε τα γεγονότα με κριτική σκέψη ακούγοντας τόσο τις θέσεις και τις απόψεις των γύρω μας, όσο και την εσωτερική φωνή μας, δείχνοντας την ικανότητα να παραμένουμε ανοιχτόμυαλοι σε κάθε νέο δεδομένο και ταυτόχρονα να παραμένουμε πιστοί στον εαυτό μας διατηρώντας την δική μας υπόσταση στο χώρο με αξιοπρέπεια και σεβασμό έναντι του όποιου άλλου.

Η διαδικασία του Ελέγχου ως Δυναμική στη ζωή μας

Για να μπορεί κάποιος να είναι απλά ο εαυτός του, ως αληθινή οντότητα θα πρέπει πρώτα να έχει καλλιεργήσει μέσα του την αίσθηση της ελευθερίας καθώς και του ελέγχου εν γένει στο περιβάλλον που ζει και κινείται.  Η αίσθηση πολλές φορές ότι είναι κάποιος ελεύθερος να πάρει αποφάσεις, να δημιουργήσει, να επηρεάσει, να  καλλιεργήσει μια θετική εικόνα προς τα έξω ασφαλώς συμβάλλει θετικά στην εξελικτική του πορεία. 

Οι ψυχολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και είναι πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι όταν έχουν τα κατάλληλα κίνητρα, όπου οι συνθήκες θα ευνοήσουν τις όποιες δραστηριότητες τους προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω. 

Υπάρχει βέβαια και εκείνη η κατηγορία ανθρώπων όπου τα άτομα δείχνουν αδύναμα να εκφράσουν τις ανάγκες καθώς και τις επιθυμίες τους, που ενδεχομένως μπορεί να πηγάζει από εσωτερική ανασφάλεια, μειωμένο ηθικό, ψυχικά προβλήματα υγείας όπως άγχος, κατάθλιψη, νευρώσεις καθώς και παντελή αδυναμία έκφρασης των συναισθημάτων τους. 

Σε αυτή την περίπτωση εκείνα τα άτομα νοσούν και πολλές φορές απεικονίζεται και στην σωματική τους κατάσταση με τα λεγόμενα αυτοάνοσα τα οποία ανάλογα με το βαθμό που έχει ο καθένας χρειάζεται και την ανάλογη βοήθεια ενός ειδικού για να τα αντιμετωπίσει. 

Οι αρχαίοι έλεγαν «νους υγιής εν σώματι υγιή» και είναι πράγματι μια μεγάλη και σοφή ρήση, η ισορροπία μεταξύ σώματος και νου είναι ουσιώδης και απαραίτητη για την συνέχιση της ανθρώπινης υπόστασής μας. 

Συνεπώς ο έλεγχος ως δυναμική συνιστά μια σταθερά που αφενός μας προστατεύει σαν δίχτυ ασφαλείας και αφετέρου συμβάλλει αποτελεσματικά στο να μπορούμε να συνυπάρχουμε αρμονικά. 

Ατομικότητα και Ομαδικότητα

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Η ικανότητα να μπορούμε να συμμετέχουμε σε ομαδικές δραστηριότητες και να συνεργαζόμαστε  εποικοδομητικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ως μέλος μιας ομάδας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί μέσα από το πνεύμα της ομαδικότητας καλλιεργούνται και ενισχύονται οι δεξιότητες του κάθε ατόμου και μέσω αυτής της διαδικασίας επιτυγχάνεται ένα άρτιο και παραγωγικό αποτέλεσμα με σκοπό πάντα το καλό και το ωφέλιμο.

Το γεγονός ότι συμμετέχουμε όλοι μας ενεργά σε κάποια ομάδα προσφέροντας αυτό που μπορούμε και αυτό που μας εκφράζει,  δεν σημαίνει ότι χάνουμε την ατομική υπόσταση μας, αντιθέτως το να συμβάλλει κανείς ενεργά όσο το δυνατόν γίνεται σε διάφορα έργα όπως έργα κοινής ωφελείας, είτε προσφοράς σε ανθρώπινο επίπεδο παρέχοντας κάθε φορά την αμέριστη βοήθεια και υποστήριξή σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, είτε μέσα από διάφορα ομαδικά επαγγελματικά project δείχνει το μέγεθος της δικής μας προσπάθειας και δυναμικής στο κοινωνικό σύνολο. 

Αυτό που θα πρέπει όλοι μας ανεξαιρέτως να προσέξουμε σε ομαδικό επίπεδο, είναι οι σχέσεις που καλλιεργούμε να μην εμπεριέχουν όσο το δυνατόν ανταγωνιστικές ή και ενίοτε επιθετικές συμπεριφορές, γιατί τότε πραγματικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταρρεύσει κάθε προσπάθεια για αυτό το οποίο κοπιάσαμε!

Στάση ζωής

Αν το μόνο που κάνετε είναι να ακολουθείτε το πλήθος χωρίς να δίνετε το δικό σας στίγμα, δεν θα μπορέσετε ποτέ να αξιοποιήσετε κάθε ευκαιρία που εμφανίζεται στη ζωή σας στο έπακρο. Πάντα κάτι θα λείπει από το Εγώ σας.

Να είναι κανείς ο εαυτός του σημαίνει τα ακόλουθα:

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και θάρρος σε κάθε σας απόφαση επιμένοντας πάντα καλή τη πίστει σε αυτό που πραγματικά πρεσβεύετε και δικαίως πράξατε.

Αναγνωρίζοντας τα δικά σας πλεονεκτήματα καθώς και τις θετικές ιδιότητες της προσωπικότητας σας, θα έχετε πάντα κάτι μοναδικό να συνεισφέρετε για το κοινό καλό όλων.

Ποτέ μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να αισθάνεται μικρός ή ακόμη και ασήμαντος από κάποιον που είναι πιο δυνατός ή πιο σίγουρος από εσάς. Ο καθένας έχει τον δικό του χαρακτήρα.

Μην φοβόσαστε την απόρριψη γιατί και αυτή είναι μέρος μιας  διαδικασίας όσο επώδυνη και αν είναι. Κάθε δυσκολία μας ωριμάζει και στο τέλος μας κάνει πιο δυνατούς και πιο ανθεκτικούς.  

Να έχετε πάντα εκείνη τη δύναμη να ομολογήσετε δημόσια την γνώμη σας, ακόμη και αν δεν είναι αρεστή από τους άλλους, ακόμη και αν χρειαστεί να αμφισβητήσετε καθετί που είναι ενάντια στις δικές σας αντιλήψεις.

Ακούστε τις απόψεις των άλλων χωρίς να προσπαθήσετε να επιβάλλετε την δική σας θέση. Και ταυτόχρονα να είστε σαφής και περιεκτικός στις δικές σας πεποιθήσεις. 

Η διαφωνία σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να προκαλέσει αντιπαράθεση. Να παραμείνετε ήρεμος και διπλωματικός, έτσι ώστε να μπορέσετε μέσα από τον διάλογο να επιφέρετε ευεργετικά αποτελέσματα, εκφράζοντας με ειλικρίνεια τα συναισθήματα σας, τις ιδέες σας ή ακόμη και τις ανησυχίες σας αντί να δημιουργείτε δυσαρέσκεια.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε, ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν σύμφωνα με τον δικό μας τρόπο αντιμετώπισης των γεγονότων και επίλυσης των όποιων προβλημάτων που ανακύπτουν κάθε φορά και ο οποίος θα καθορίσει σημαντικά την περαιτέρω εξέλιξη μας. Η επιλογή του καθενός έγκειται στην στάση ζωής που έχει υιοθετήσει και καλλιεργήσει συστηματικά και που τον εκφράζει συνειδητά.

Οι άνθρωποι πλασθήκαμε για να μοιραζόμαστε και να προσφέρουμε και για αυτό το λόγο οφείλουμε να σεβόμαστε την διαφορετικότητα του καθενός και ταυτόχρονα να είμαστε ο εαυτός μας, διατηρώντας όσο μπορούμε την γνησιότητα και την αυθεντικότητα της ύπαρξης μας, στα πλαίσια πάντα μιας ομαλής κοινωνικής συνύπαρξης.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

MINA ΜΠΟΥΛΕΚΟΥ

mina boulekouΣυνεργάτης Αρθρογράφος της Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Συγγραφέας - Ποιήτρια.

Emai: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.