Το άγχος είναι ένα αναπόφευκτο συναίσθημα για όλους ανεξαιρέτως. Μας προβληματίζει, μας κάνει να αναβάλλουμε πράγματα, μας "πνίγει". Έρχεται συνήθως με σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια, μουδιάσματα, ταχυπαλμία, μυϊκή ένταση και ένα πλήθος άλλων συμπτωμάτων.
Ο Robin Sharma στο βιβλίο του Ποιος Θα Κλάψει Όταν Πεθάνεις; μας μιλάει για 3 πράγματα τα οποία μπορεί να κάνει ο καθένας σε καθημερινή βάση για να μειώσει το άγχος του. Μιας και ο Απρίλιος είναι ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για το Άγχος, τα καταγράψαμε και τα μοιραζόμαστε.
Μάθε να ξυπνάς νωρίς
Το πρωινό ξύπνημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου. Λίγες συνήθειες έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τόσο πολύ τη ζωή σου όσο αυτή του πρωινού ξυπνήματος.
Υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο σε αυτές τις λίγες πρώτες πρωινές ώρες. Ο χρόνος μοιάζει να επιβραδύνεται και ο αέρας πλημμυρίζει από μια βαθιά αίσθηση γαλήνης. Όταν γίνεις κι εσύ μέλος του “κλάμπ 5.00 π.μ.”, θα μπορείς πλέον να ελέγχεις την ημέρα σου αντί να ελέγχεσαι από αυτή.
Αν αρχίσεις να σηκώνεσαι νωρίς και να κερδίζεις τη “Μάχη του Κρεβατιού” μαθαίνοντας το νου σου να νικά το στρώμα σου, θα εξασφαλίζεις τουλάχιστον μία ώρα με τον εαυτό σου στη διάρκεια του πιο κρίσιμου διαστήματος της μέρας σου: στην αρχή της. Και αν αξιοποιήσεις αυτήν την ώρα, η υπόλοιπη μέρα σου θα ξεδιπλώνεται με ένα θαυμαστό τρόπο.
Στο Μοναχό που Πούλησε τη Ferrari του, καλούσα τους αναγνώστες μου να σηκώνονται “με την ανατολή του ήλιου” και τους έδινα αρκετές ιδέες για να τους βοηθήσω να καλλιεργήσουν αυτή την καινούργια αρχή ζωής. Από τις επιστολές, τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τα φαξ που έλαβα από ανθρώπους οι οποίοι είχαν βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους ξυπνώντας στις 5.00 π.μ., μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτή η αρχή είναι όντως επιτυχημένη και αξίζει να συμπεριλάβεις στη ζωή σου.
Αν αρχίσεις να ξυπνάς νωρίς, θα ανήκεις στην ίδια κατηγορία με πολλούς σημαντικούς ανθρώπους των καιρών μας, από τον Μαχάτμα Γκάντι και τον Νέλσον Μαντέλα ως τον Τεντ Τέρνερ και τη Μέρι Κέι Ας.
Μία αναγνώστρια του Μοναχού που Πούλησε τη Ferrari του, στέλεχος μάρκετινγκ, μου έγραψε ότι το στρες της μειώθηκε τόσο εντυπωσιακά από τη στιγμή που άρχισε να σηκώνεται νωρίς το πρωί, ώστε οι συνάδελφοι της χάρισαν ένα πρες παπιέ με την ακόλουθη αναγραφή: “Στην καλύτερη Παίκτρια της Ομάδας μας. Ό,τι κι αν κάνεις, συνέχισε να το κάνεις. Είσαι πηγή έμπνευσης για όλους μας”.
Φανατική του πρωινού ύπνου μέχρι πριν από λίγο καιρό, ορκίστηκε να σταματήσει να κοιμάται τόσο πολύ και να προσπαθήσει να αναπληρώσει το χρόνο που είχε χάσει χωμένη κάτω από την κουβέρτα της. Κι έτσι, την ώρα που η οικογένειά της (κι όλος ο κόσμος γύρω της) κοιμόταν ακόμη, εκείνη άρχισε να σηκώνεται πρώτα στις 6.00 π.μ., έπειτα στις 5.30 π.μ. και, τελικά στις 5.00 π.μ. Στη διάρκεια αυτού του ελεύθερου χρόνου που είχε δημιουργήσει, μπορούσε να κάνει όλα όσα πάντα ήθελε αλλά ποτέ δεν προλάβαινε. Άκουγε κλασική μουσική, έγραφε γράμματα, διάβαζε τους κλασικούς, έκανε περιπάτους – κι αυτές ήταν μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που την βοήθησαν να αναζωογονεί το πνεύμα της και να επανασυνδέεται με ένα κομμάτι του εαυτού της που νόμιζε πως είχε χάσει.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Ξυπνώντας νωρίς, άρχισε πάλι να φροντίζει τον εαυτό της. Κι έτσι, έγινε πολύ καλύτερη μητέρα, σύζυγος και επαγγελματίας.
Για να καλλιεργήσεις τη συνήθεια του πρωινού ξυπνήματος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ποιότητα, και όχι η ποσότητα, του ύπνου. Είναι προτιμότερες έξι ώρες αδιατάραχτου ύπνου παρά δέκα ώρες ανήσυχου ύπνου με διακοπές.
Ακολουθούν τέσσερις συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι πιο βαθιά.
- Μη σκέφτεσαι τις δραστηριότητες της μέρας σου την ώρα που ξαπλώνεις στο κρεβάτι και προσπαθείς να κοιμηθείς.
- Μην τρως κάτι μετά τις 8.00 μ.μ. (Αν πρέπει οπωσδήποτε να φας κάτι, να προτιμάς μια σούπα.)
- Μην παρακολουθείς ειδήσεις προτού πέσεις για ύπνο.
- Μη διαβάζεις στο κρεβάτι.
Δώσε στον εαυτό σου λίγες εβδομάδες για να προσαρμοστεί σε αυτήν την καινούργια συνήθεια. Όταν λες ότι άρχισες την προσπάθεια να σηκώνεσαι νωρίς αλλά εγκαταλείψεις ύστερα από μία εβδομάδα, είναι σαν να ξεκίνησες μαθήματα γαλλικών αλλά τα εγκατέλειψες ύστερα από μία εβδομάδα επειδή δεν μπορούσες ακόμη να μιλήσεις τη γλώσσα.
Κάθε αλλαγή ζωής χρειάζεται χρόνο, προσπάθεια και υπομονή. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει με το παραπάνω για την πίεση που θα υποστείς αρχικά.
Γέλα περισσότερο
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Σύμφωνα με μία μελέτη, ένα τετράχρονο παιδί γελά κατά μέσο όρο τριακόσιες φορές τη μέρα, ενώ ο μέσος ενήλικας γελά γύρω στις δεκαπέντε φορές τη μέρα.
Οι μέρες μας είναι τόσο γεμάτες από υποχρεώσεις, στρες και δραστηριότητες, που έχουμε ξεχάσει πια πως να γελάμε.
Έχει αποδειχτεί ότι το καθημερινό γέλιο βελτιώνει τη διάθεση, ευνοεί τη δημιουργικότητα και χαρίζει περισσότερη ενέργεια.
Λέγεται ότι ο Στιβ Μάρτιν, ο γνωστός κωμικός ηθοποιός, γελά επί πέντε λεπτά μπροστά στο καθρέφτη κάθε πρωί, για να αφυπνίσει τη δημιουργικότητα του και να ξεκινήσει με κέφι τη μέρα του (δοκίμασε το – είναι πράγματι αποτελεσματικό). Η γελωτοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και για να θεραπέυσει ασθένειες και να ανακουφίσει ανθρώπους με σοβαρές παθήσεις.
Όπως είχε παρατηρήσει ο Ουίλιαμ Τζέιμς, ο πατέρας της σύγχρονης ψυχολογίας: “Δεν γελάμε επειδή είμαστε χαρούμενοι. Είμαστε χαρούμενοι επειδή γελάμε”.
Μόλις μπήκε ο καινούργιος χρόνος, ένας φίλος μου, γνωστός για τις σοφές πρακτικές του, πήρε απόφαση να γελά περισσότερο. Κάθε λίγες εβδομαδες, πήγαινε στο βιντεοκλάμπ της γειτονιάς του και δανειζόταν ένα έργο με το Τρίο Στούτζες ή αγόραζε ένα καινούργιο χιουμοριστικό βιβλίο, το οποίο απολάμβανε μόλις ξέκλεβε λίγο ελεύθερο χρόνο στη διάρκεια της μέρας του.
Καθώς ήταν εξαρχής ένας άνθρωπος θετικός, άρχισε να παρατηρεί ότι ένιωθε ακόμη πιο ευτυχισμένος και ότι γελούσε ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που πήρε αυτήν την απόφαση, η οποία αποδείχτηκε τόσο ωφέλιμη για την προσωπική του ανάπτυξη.
Χάρη στο χιούμορ που είχε πλημμυρίσει τη ζωή του και του είχε χαρίσει μια νέα επίγνωση, άρχισε να βλέπει την πιο ανάλαφρη πλευρά της ζωής και να απαλλάσσεται από το στρες που του προκαλούσαν οι επαγγελματικές του επιδιώξεις. Αυτή η απλή πρακτική τον εξύψωσε σε ένα εντελώς νέο επίπεδο ζωής και αποδοτικότητας.
Γιατί να μην ακολουθήσεις κι εσύ το παράδειγμα του φίλου μου; Μπορείς να πας τώρα κιόλας στο βιντεοκλάμπ της γειτονιάς σου και να νοικιάσεις τις πιο πρόσφατες κωμωδίες. Ή μπορείς να αγοράσεις χιουμοριστικά βιβλία και κόμικς, ώστε να καλλιεργήσεις τη συνήθεια του γέλιου. Μπορείς κι εσύ να επανασυνδεθείς με την πιο παιχνιδιάρικη πλευρά του εαυτού σου και να απολαύσεις τα οφέλη ενός ξεκαρδιστικού γέλιου.
Συνδέσου με τη Φύση
Ζούμε σε μια εποχή φαινομενικά απεριόριστων πληροφοριών. Η καθημερινή έκδοση των Νιου Γιορκ Τάιμς περιέχει περισσότερες πληροφορίες από όσες δεχόταν σε ολόκληρη τη ζωή του ο μέσος άνθρωπος στην Αγγλία του δεκάτου εβδόμου αιώνα. Με την πάροδο των χρόνων, ανακάλυψα ότι όταν περνώ μερικές ώρες μόνος μου σε ένα φυσικό περιβάλλον, συνδέομαι με το ευρύτερο σύμπαν γύρω μου και κατορθώνω να ηρεμήσω το νου μου σε αυτούς τους πιεστικούς καιρούς.
Έπειτα από μια κοπιαστική εβδομάδα διαλέξεων και εμφανίσεων στα ΜΜΕ, αρκεί να καθίσω σε ένα άλσος και να ακούσω τον άνεμο να σφυρίζει μέσα από τα φύλλα, για να πλημμυρίσω από ένα αίσθημα ηρεμίας και γαλήνης.
Οι προτεραιότητες μου γίνονται πιο ξεκάθαρες, οι υποχρεώσεις μου μοιάζουν λιγότερο πιεστικές και ο νους μου ησυχάζει. Η επαφή με τη φύση είναι, επίσης, ο ιδανικός τρόπος για να αφυπνίσεις τη δημιουργικότητα σου και να γεννήσεις καινούργιες ιδέες.
Ο Νεύτωνας διατύπωσε το νόμο της βαρύτητας ενώ χαλάρωνε στον ίσκιο μιας μηλιάς. Ομοίως, ο Ελβετος μηχανικός Ζορζ ντε Μεστράλ εφήυρε το βέλκρο παρατηρώντας τις κολλιτσίδες που είχαν κολλήσει στο δέρμα του σκύλου του στη διάρκεια μιας πεζοπορίας στο βουνό. Το φυσικό περιβάλλον μας βοηθά να καταπνίξουμε την αδιάκοπη φλυαρία που κατακλύζει το νου μας, έτσι ώστε να απελευθερωθεί η αληθινή μας μεγαλοφυΐα.
Και ενόσω απολαμβάνεις τη φύση, παρατήρησε συνειδητά όλα όσα σε περιβάλλουν. Μελέτησε την πολυπλοκότητα ενός λουλουδιού ή τη ροή ενός αφρισμένου ποταμού. Βγάλε τα παπούτσια σου και νιώσε το χορτάρι κάτω από τα πόδια σου. Και πες ένα σιωπηρό “ευχαριστώ” που έχεις το προνόμιο να απολαμβάνεις αυτά τα υπέροχα δώρα της φύσης. Πολλοί άνθρωποι δεν το έχουν.
Όπως παρατήρησε ο Μαχάτμα Γκάντι: “Όταν θαυμάζω ένα ηλιοβασίλεμα ή την ομορφιά του φεγγαριού, η ψυχή μου ανοίγει από αγάπη για τον Δημιουργό”.
Το άρθρο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο Ποιος Θα Κλάψει Όταν Πεθάνεις; του Robin Sharma των εκδόσεων Διόπτρα.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας.
Μέλος της ομάδας συγγραφής - επιμέλειας άρθρων του PSYCHOLOGY.GR