Όλοι περάσαμε νύχτες που δεν κοιμηθήκαμε καλά – κάποιο πρόβλημα, κάποια στεναχώρια μας ταλάνιζε και σκεφτόμασταν υπερβολικά , ή απλώς δεν είχαμε ύπνο χωρίς να υπάρχει κάποια ψυχολογική επιβάρυνση. Αυτό μπορεί να είναι ένα συμβάν που να μην έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία ή βαρύτητα και να παρέλθει δύο τρεις μέρες μετά.
Τι γίνεται όμως όταν ο ύπνος διαταράσσεται σε τέτοιο βαθμό ώστε το ίδιο το άτομο να μην μπορεί να έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα δυσκολία στην εύρεση του ύπνου ή να έχει ύπνο κακής ποιότητας;
Τότε έχουμε το φαινόμενο που ονομάζεται αϋπνία.
Ο ύπνος είναι μία διαδικασία απαραίτητη για τον άνθρωπο, στην οποία παρουσιάζεται μειωμένη αντίληψη και επικοινωνία με το περιβάλλον και τα εξωτερικά του ερεθίσματα. Συντελεί στην αποβολή των άχρηστων πληροφοριών με τις οποίες ‘’βομβαρδίζεται’’ ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και στην ξεκούραση του σώματος. Οι γιατροί τονίζουν διαρκώς την αξία και την αναγκαιότητα του καλού και ποιοτικού ύπνου για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος, του πεπτικού, της λειτουργίας του εγκεφάλου, ενώ έχει σημειωθεί ότι ο καλός και επαρκής ύπνος συντελεί στην καταπολέμηση σοβαρών προβλημάτων που απειλούν την υγεία, όπως η παχυσαρκία, το υπερβολικό άγχος, η κατάθλιψη.
Πότε ένας άνθρωπος μπορεί να διαγνωστεί με αϋπνία;
- Ο πάσχων παραπονείται για δυσκολία στην εύρεση του ύπνου ή για ύπνο κακής ποιότητας.
- Η δυσκολία στην έλευση του ύπνου αφορά συχνότητα τουλάχιστον δύο ημερών μέσα στην εβδομάδα.
- Ο πάσχων ασχολείται υπερβολικά με την αϋπνία του και τις όποιες συνέπειες μπορεί να επιφέρει στη σωματική και πνευματική του κατάστασης.
- Ο πάσχων αναφέρει ότι η έλλειψη του ύπνου έχει επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητά του, όπως κακή μνήμη , οξυθυμία, πιο γρήγορη κούραση, νύστα , έλλειψη συγκέντρωσης.
Αν ένας άνθρωπος δεν έχει παραπονεθεί για κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί απλώς να είναι ένας άνθρωπος που να κοιμάται λιγότερο. Ένας ενήλικας είναι διαπιστωμένο ότι βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου 7- 8 ώρες μέσα στο εικοσιτετράωρο.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αϋπνία;
Η αϋπνία μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές που μπορεί να κάνει το ίδιο το άτομο στη ζωή του ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη ποιότητα του ύπνου:
Έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε λόγω της κούρασης να επέρχεται ο ύπνος χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Μία ελαφριά άσκηση και σωματική δραστηριότητα είναι καλό να υπάρχει- όχι όμως πριν τη νυχτερινή κατάκλιση.
Η αποφυγή μικρών ύπνων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε ο οργανισμός να είναι σε ένα βαθμό ξεκούραστος και να μπορέσει να αναπαυθεί απόλυτα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Χρήσιμο είναι να υπάρχει ένα τακτό ωράριο ύπνου και έγερσης την ημέρα, ώστε να συνηθίζει περισσότερο και ο ίδιος ο οργανισμό.
Με τη ρύθμιση του περιβάλλοντος στο οποίο κάποιος θα αναπαυθεί: η θερμοκρασία, η καθαριότητα και η αποφυγή θορύβου που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο , είναι χρήσιμα και ωφέλιμα βήματα.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Εάν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας , τότε είναι καλό ο οποιοσδήποτε να μην επιμένει στην έλευση του ύπνου, αλλά να απασχολήσει τον εαυτό του με κάτι διαφορετικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλος μπορεί να συνηθίσει στη δυσκολία της έλευσης και το γεγονός αυτό τελικά να μη μείνει παροδικό.
Με το να μη σκεφτόμαστε υπερβολικά την έλλειψη του ύπνου μας. Πολλές φορές η υπερβολική σκέψη για κάτι όχι μόνο δεν οδηγεί στην επίλυση του θέματος αλλά γεννά ακόμα περισσότερα προβλήματα. Όσο περισσότερο σκέφτεται κάποιος την έλλειψη του ύπνου του , τόσο δυσκολότερα θα επανέλθει και ο ίδιος.
Τα τελευταία χρόνια είναι σύνηθες το φαινόμενο της αϋπνίας να καταπολεμάται με φαρμακευτική αντιμετώπιση. Οι κλασικές φαρμακευτικές ουσίες μπορεί να καταπολεμήσουν δραστικά το πρόβλημα της έλευσης του ύπνου, αλλά όχι τόσο την ποιότητά του. Τα υπναγωγικά φάρμακα μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα, όπως αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας κατά της διάρκεια της επόμενης ημέρας , η ανάπτυξη εξάρτησης και τα συμπτώματα στέρησης που σχετίζονται με αυτά τα φάρμακα, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.
Η γνώμη ενός ειδικού για τη χρήση του οποιουδήποτε φαρμάκου, είναι απαραίτητη, όπως και η ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δίνεται στη χρήση των φαρμάκων αυτών από τους ηλικιωμένους, αφού έχουν σχετιστεί με ατυχήματα και πτώσεις. Πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο ώστε να μη δημιουργηθεί εθισμός και εξάρτηση.
Η αϋπνία είναι ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να καταπολεμηθεί. Ας δίνουμε βάση και ιδιαίτερη προσοχή τι μας συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, διότι αυτό επηρεάζει κατά κόρον τι θα μας συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
ΑΓΧΟΣ: 10 Σεμινάρια, 20 ώρες Οι εγγραφές συνεχίζονται.. | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Εγγραφή: 50 ευρώ, για συμμετοχή στο σύνολο του κύκλου σεμιναρίων | 35 ευρώ για άνεργους & φοιτητές.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Δημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.