Η σεξουαλική δραστηριότητα και ειδικά η σεξουαλική διεισδυτική επαφή, μπορεί να ενέχει πόνο άλλοτε μικρότερης και άλλοτε μεγαλύτερης έντασης. Και τα δύο φύλα μπορεί να νιώσουν κάποιο πόνο στα γεννητικά τους όργανα, ή και σε άλλα όργανα κυρίως η γυναίκα και συνήθως η πρώτη σκέψη που γεννιέται είναι κάποιο οργανικό αίτιο που προκαλεί αυτή την αίσθηση.
Δεν είναι ένα λάθος σκεπτικό να αποδώσει κάποιος την αίσθηση του πόνου σε μία κατάσταση που βιώνει ο οργανισμός του, το σώμα του.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στον πόνο κατά την σεξουαλική επαφή υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν και αυτοί είναι ψυχολογικής φύσεως.
Αφού, λοιπόν, γίνει ένας οργανικός έλεγχος από έναν ουρολόγο ή γυναικολόγο και αποκλειστούν οργανικά αίτια, τότε η απόδοση της ύπαρξης του πόνου πρέπει να στραφεί στην υποκειμενική αίσθηση του ατόμου μέσα στη σχέση του.
Αυτό σημαίνει ότι αναλόγως το πώς βιώνει τη σχέση του το άτομο, τι συναισθήματα έχει και πώς εξελίσσεται η σχέση με τον/την σύντροφο μπορεί να υπάρξουν περιστατικά πόνου από την αρχή μιας σχέσης ή στην πορεία αυτής.
Συχνά συναντάμε περιπτώσεις ζευγαριών που όταν η σχέση τους κλονίζεται, από εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες της συνύπαρξής τους, εμφανίζουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες όλων των ειδών, όπως π.χ. διαταραχές πόνου, καθώς μέσα από την σεξουαλική επαφή ο άνθρωπος εκφράζει και τα συναισθήματα του απέναντι στον/στην σύντροφο του.
Εστιάζοντας στην γυναίκα, που πιο συχνά ακούμε εμείς οι ειδικοί την αίσθηση του πόνου κατά την επαφή σαν δυσκολία και διαμαρτυρία, θα ερευνήσουμε περισσότερο τη δική της γενικότερη διάθεση, την αίσθησή της και την κατάσταση την οποία βιώνει στην σχέση της. Θα εξετάσουμε αν ο πόνος που νιώθει στο σεξ είναι στην τωρινή σχέση ή υπήρχε και στο παρελθόν και θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε την έναρξή του.
Σωματοποίηση της σκέψης
Τα σεξουαλικά ζητήματα χωρίζονται σε καταστασιακά και γενικευμένα
Αν υπάρχει πόνος μόνο κατά την επαφή με τον τωρινό σύντροφο τότε μιλάμε για μία καταστασιακού τύπου συνθήκη, ενώ αν είναι από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής μιας γυναίκας με όλους τους σεξουαλικούς συντρόφους της τότε μιλάμε για μία γενικευμένη κατάσταση που δε σχετίζεται με μία συγκεκριμένη σχέση, με έναν συγκεκριμένο σύντροφο ή με μία συγκεκριμένη περίοδο της ζωής της.
Στη γενικευμένη περίπτωση, αποκλείοντας πρώτα τον οργανικό παράγοντα, θα συναντήσουμε μία γυναίκα που ενδέχεται να νιώθει άβολα με την σεξουαλική δραστηριότητα, να νιώθει ίσως ντροπή, να αισθάνεται το σώμα της κλειδωμένο απέναντι στην επαφή, στο άγγιγμα του συντρόφου.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Σε μία τέτοια κατάσταση εξετάζουμε τις πεποιθήσεις της γυναίκας γύρω από το σεξ που έχει σχηματίσει μέσα από τις οικογενειακές και κοινωνικές καταβολές της, αλλά και την προσωπική της ματιά για το πώς αισθάνεται για την σεξουαλική πράξη αλλά και για το σώμα της, καθώς επίσης και για το αν έχει υπάρξει κάποια σεξουαλική παρενόχληση/κακοποίηση στο παρελθόν.
Το μυαλό μας έχει την δυνατότητα να «κλειδώσει» το σώμα μας το οποίο στην πράξη δημιουργεί την αίσθηση του πόνου.
Η σκέψη σωματοποιείται και το σώμα λειτουργεί σαν μια ασπίδα ως προς αυτό που το μυαλό κρίνει ως λάθος, ως αμαρτία, ως κάτι που δε θα έπρεπε να επιθυμούμε ή να κάνουμε.
Έτσι λοιπόν μπορεί να ακούσουμε μία γυναίκα να βιώνει πόνο είτε κατά τη διείσδυση του πέους του συντρόφου, είτε κατά τη διείσδυση των δαχτύλων του, είτε απλά όταν ο σύντροφος πλησιάζει τα δάχτυλά του ή το πέος του στο κόλπο της γυναίκας ή ακόμα και μόνο στη σκέψη αυτή.
Στην περίπτωση που ο πόνος κατά την επαφή είναι καταστασιακού τύπου, τότε εστιάζουμε περισσότερο στην τρέχουσα ζωή της γυναίκας αλλά και στην τρέχουσα σχέση με τον σύντροφό της.
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Θα εξετάσουμε τη σχέση του ζευγαριού, την ιστορία αυτής και πώς έχει εξελιχθεί στο χρόνο, τα χαρακτηριστικά των δύο συντρόφων και τα πιθανά χαρακτηριστικά ή/και τις δυναμικές της διάδρασης του ζεύγους που μπορεί να οδήγησαν τη γυναίκα να υποφέρει κατά την επαφή.
Ο πόνος κατά την επαφή δηλώνει μία ασυνείδητη επιθυμία της γυναίκας να απωθήσει τον σύντροφο, να μην τον αφήσει να την πλησιάσει και να την πονέσει. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μεταξύ τους δυσκολία στην σχέση τους, σε κάποιο πρόσφατο γεγονός που πίεσε, στεναχώρησε, άγχωσε την σύντροφο ή/και σε πιο προσωπικές καταστάσεις που βιώνει η ίδια η γυναίκα όπως κατάθλιψη, δυσκολίες σε άλλες διαπροσωπικές σχέσεις ή στην εργασία της, ενώ ενδεχομένως να οφείλεται και σε έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.
Sex therapy
Το sex therapy βοηθά σε ατομικό ή/και σε επίπεδο ζεύγους την διερεύνηση και λύση ως προς την αναγνώριση της αιτίας του πόνου αλλά και της αντιμετώπισης του. Στη διαταραχή πόνου της γυναίκας βλέπουμε συχνότερα οι γυναίκες να ζητούν μόνες βοήθεια και αυτό μετά από τον αποκλεισμό οποιουδήποτε οργανικού αίτιου.
Αυτό σημαίνει ότι επισκέπτονται τον ειδικό σεξουαλικής υγείας χωρίς τον σύντροφο, κάτι που για τις πρώτες συνεδρίες είναι μια κατάλληλη επιλογή εφόσον κι εκείνες νιώθουν πιο βολικά. Ίσως αργότερα να χρειαστεί και η παρουσία του συντρόφου στη θεραπεία σε κάποιες ή και σε όλες τις συνεδρίες, κάτι που συναποφασίζεται από τον θεραπευτή και τη θεραπευόμενη.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Συμβουλευτική Ψυχολόγος/Σεξολόγος
Αντιμετώπιση αγχωδών διαταραχών. Διάγνωση και αντιμετώπιση Ψυχοσεξουαλικών διαταραχών.