Είναι μία θλιβερή πραγματικότητα ότι σε καταστάσεις όπου ξεσπούν ένοπλες συγκρούσεις, τα πιο ευάλωτα μέλη των κοινωνιών – δηλαδή τα παιδιά, είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες του πολέμου.
Οι έξι πιο κοινές παραβιάσεις είναι η στρατολόγηση και χρήση των παιδιών στον πόλεμο, οι δολοφονίες, η σεξουαλική βία, η απαγωγή, οι επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία και τέλος η άρνηση της πρόσβασης τους σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Στις 19 Αυγούστου του 1982, σε μία έκτακτη ειδική συνεδρία για το ζήτημα της Παλαιστίνης, η Γενική Συνέλευση αφού ήταν “τρομοκρατημένη από τον μεγάλο αριθμό αθώων Παλαιστίνιων και Λιβανέζων παιδιών που έπεσαν θύματα των επιθετικών ενεργειών του Ισραήλ” αποφάσισε κάθε χρόνο η ημέρα της 4 Ιουνίου να τιμηθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αθώων Παιδιών – Θύματα Επιθέσεων.
Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η αναγνώριση του πόνου που υποφέρουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο που έχουν πέσει θύματα σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής κακοποίησης. Η ημέρα αυτή επιβεβαιώνει την δέσμευση του ΟΗΕ να προστατεύει τα δικαιωμάτα των παιδιών. Το έργου του καθοδηγείται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών.
Ο τετράμηνος πόλεμος οδήγησε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να θεσπίσει και να υιοθετήσει Ψήφισμα για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 1997. Ήταν ένα γεγονός που θεωρήθηκε ορόσημο στην προσπάθεια βελτίωσης της προστασίας των παιδιών σε καταστάσεις σύγκρουσης όταν έγινε η πιο ευρέως επικυρωμένη διεθνής συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία.
Τα τελευταία χρόνια, μετά από αναφορές του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (U.N.O.D.C.) — η οργάνωση που έχει επιφορτιστεί με πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της βίας κατά των παιδιών· ο αριθμός των παραβιάσεων των Συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει αυξηθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου που πλήττονται από συγκρούσεις, καθιστώντας τον σκοπό και την τήρηση των εορτών ακόμη πιο σημαντικά τώρα.
Δεδομένου ότι η βία προκαλεί συχνά μακροχρόνιες σωματικές και ψυχικές βλάβες που ακολουθούν στην ενήλικη ζωή και εμποδίζουν την ανάπτυξη ενός παιδιού, το U.N.O.D.C. εκτιμά ότι ο κόσμος χάνει τρισεκατομμύρια το χρόνο από τις συνέπειες της βίας κατά των παιδιών παγκοσμίως.
Η Graça Machel, πολιτικός και φιλάνθρωπος, σημειώνει ότι εκατομμύρια παιδιά εμπλέκονται σε συγκρούσεις που δεν είναι απλοί περαστικοί, αλλά στόχοι.
Γεγονότα και Στατιστικά για την Κακοποίηση των Παιδιών
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέχει κάποια γεγονότα-κλειδιά για την κακοποίηση των παιδιών.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Η βία σε βάρος των παιδιών περιλαμβάνει όλες τις μορφές βίας σε άτομα κάτω των 18 ετών, είτε διαπράττονται από γονείς ή άλλους φροντιστές/κηδεμόνες, συνομήλικους, ρομαντικούς συντρόφους ή αγνώστους.
Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι εως και 1 δισεκατομμύριο παιδιά ηλικίας 2-17 ετών, έχουν βιώσει σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική βία ή παραμέληση των τελευταίο χρόνο (2022).
Η βία στην παιδική ηλικία επηρεάζει τη δια βίου υγεία και ευημερία.
Στοιχεία από όλον τον κόσμο δείχνουν ότι η βία κατά των παιδιών μπορεί να αποφευχθεί.
Σύμφωνα με το Child Protect, ένα κέντρο Συνηγορίας για παιδιά, περίπου 5 παιδιά κάθε μέρα πεθαίνουν λόγω της παιδικής κακοποίησης.
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
1 στα 3 κορίτσια και 1 στα 5 αγόρια θα υποστούν σεξουαλική κακοποίηση πριν φτάσουν την ηλικία των 18.
Το 90% των παιδιών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης γνωρίζουν τους δράστες με κάποιον τρόπο. Το 68% κακοποιείται από κάποιο μέλος της οικογένειας.
Τα περισσότερα παιδιά που γίνονται θύματα κακοποίησης και παραμέλησης είναι 18 μηνών ή και μικρότερα. Το 2010, 1,537 παιδιά πέθαναν λόγω κακοποίησης και παραμέλησης. Το 79.4% ήταν κάτω των 4 ετών και 47.7% ήταν κάτω του 1 έτους.
Τα αγόρια (48.5%) και τα κορίτσια (51.2%) γίνονται θύματα σχεδόν στο ίδιο ποσοστό.
3,6 εκατομμύριο υποθέσεις παιδικής κακοποίησης αναφέρονται κάθε χρόνο στις Η.Π.Α
Κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά είναι 11 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν εγκληματική συμπεριφορά ως ενήλικες.
Περίπου το 80% των ατόμων ηλικίας 21 που έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά, πληρούσαν τα κριτήρια για τουλάχιστον μία ψυχολογική διαταραχή.
Το 14% όλων των ανδρών και το 36% όλων των γυναικών στην φυλακή είχαν κακοποιηθεί ως παιδιά.
Τα παιδιά που έχουν δεχθεί κακοποίηση είναι λιγότερο πιθανό να έρθουν σε σεξουαλική επαφή με ασφαλή τρόπο, γεγονός που τα θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Έχουν επίσης, 25% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν εγκυμοσύνη στην εφηβεία τους.
Για κάθε περιστατικό κακοποίησης ή παραμέλησης κάποιου παιδιού που αναφέρεται, εκτιμάται ότι δύο περιστατικά δεν αναφέρονται.
Η κακοποίηση παιδιών εμφανίζεται σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά επίπεδα, εθνοτικές και πολιτισμικές γραμμές, καθώς και σε όλα τα επίπεδα θρησκείας και εκπαίδευσης.
Η παραμέληση, η πιο διαδεδομένη μορφή κακοποίησης παιδιών, αποτελεί πάνω από το 59% των περιπτώσεων κακοποίησης
Πηγές
un.org/en/observances/child-victim-day
childprotect.org/facts-about-child-abuse.html
who.int/news-room/fact-sheets/detail/violence-against-children
nationaltoday.com/international-day-of-innocent-children-victims-of-aggression/