Ακρόαση άρθρου......

Καθώς τα παιδιά σας θα μεγαλώνουν, θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές συζητήσεις, οι οποίες μπορεί, μεν, να μην είναι  ιδιαίτερα εύκολες, είναι όμως, δε, απαραίτητες. Το να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον  αλκοολισμό και τους κινδύνους που κρύβει το ποτό, είναι μια συζήτηση που είναι καλύτερα να γίνει νωρίτερα παρά αργότερα.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι που θα σας διευκολύνουν να κάνετε αυτήν την συζήτηση αποτελεσματικά, χωρίς να αισθανθεί κανείς σας άβολα.

Κατ' αρχάς, καλό θα ήταν να μιλήσετε στα παιδιά σας σε μικρή ηλικία και με την κατάλληλη γλώσσα, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν. Για παράδειγμα, δε μπορούμε να μιλήσουμε με τον ίδιο τρόπο για την οδήγηση υπό την επήρεια του αλκοόλ ή το μεθύσι   σε ένα παιδί εννέα χρόνων και  σε ένα δεκαεπτάχρονο.

Από τα πρώτα σχολικά του χρόνια το παιδί θα ακούσει στο σχολείο από τους συμμαθητές του για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, καθώς επίσης θα διδαχθεί από τους δασκάλους του και τους τρόπους αποφυγής από αυτά.

Πριν προγραμματίσετε μια σοβαρή συζήτηση επί του θέματος, καλό είναι να μιλήσετε γενικά και απρογραμμάτιστα για τους κινδύνους που κρύβουν το ποτό και τα ναρκωτικά (ειδικά αν τα παιδιά είναι αρκετά μικρά). Με αφορμή κάποια εκπομπή στην τηλεόραση ή με κάποια διαφήμιση που να τροφοδοτεί μια τέτοια συζήτηση, μιλήστε στο παιδί σας για τα οφέλη που θα έχει εάν δεν καταναλώσει αλκοόλ.

Καθώς, όμως, το παιδί θα μεγαλώνει, θα επηρεάζεται ολοένα και περισσότερο από τους συνομηλίκους του. Κι ενώ μπορεί το ίδιο να μην το έχει απασχολήσει καθόλου το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί ωστόσο να παρασυρθεί από τους φίλους και τους συμμαθητές του. Ειδικά στο λύκειο είναι η πιο κρίσιμη περίοδος που μπορεί να εξαρτηθεί ένας νέος από το αλκοόλ και αυτή του η εξάρτηση να του αλλάξει για πάντα τη ζωή .
Επίσης καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, αποκτά δική του κοινωνική ζωή, που σημαίνει πως θα παρευρίσκεται αρκετά συχνά σε χώρους χωρίς εσάς και στους οποίους θα υπάρχει αλκοόλ και έτσι ο πειρασμός να υποκύψει θα είναι μεγαλύτερος.

Είναι λοιπόν βασικό, να καταλάβει το ίδιο το παιδί πως είναι αποκλειστικά δική του επιλογή το να μη πιεί, και όχι να το κάνει γιατί εσείς του το επιβάλλατε. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να είστε σίγουροι πως το παιδί σας δε θα πιεί για να εντυπωσιάσει και πως οι παρέες του θα αποτελούνται από άτομα που επίσης δεν πίνουν.

Καλό επίσης θα ήταν να πείτε στα παιδιά σας πως πολλοί άνθρωποι-νέοι και μεγάλοι- που είναι αλκοολικοί δεν το παραδέχονται και προσπαθούν να  προσποιηθούν  πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Ακόμη καλό θα ήταν να τους πείτε να μην δεχθούν σε καμία περίπτωση ποτά από ξένους και να μην μπουν σε αμάξι όπου ο οδηγός του βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ.
Εάν το παιδί σας αποφασίσει να μην καταναλώσει αλκοόλ, έχοντας ενημερωθεί από εσάς για τους κινδύνους, τόσο το πιο πιθανό να πάρει τη σωστή απόφαση όταν εσείς δε θα είστε δίπλα του.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Τέλος, το πιο σημαντικό είναι να ξέρουν τα παιδιά πως μπορείτε να μιλήσετε με αυτά -και όχι σε αυτά οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν και έχουν απορίες σχετικά με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Εάν είναι περίεργοι για το ποτό, θα το συζητήσουν πρώτα μαζί σας και θα ζητήσουν τη συμβουλή σας πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση.

Με το να κάνετε τα παιδιά σας να νιώθουν άνετα μαζί σας για μια συζήτηση θα σας βοηθήσει πολύ, καθώς θα μπορείτε να καταλάβετε τι έχουν μέσα στο μυαλό τους  κάτι το οποίο θα είναι ολοένα και δυσκολότερο καθώς το παιδί μεγαλώνει. Εάν τα παιδιά σας γνωρίζουν ότι ο αλκοολισμός αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, από το οποίο είναι δύσκολο κανείς να ξεφύγει, θα προτιμήσουν να μείνουν μακριά, υγιείς και ευτυχισμένοι.

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr