Ακρόαση άρθρου......

Το Ho'oponopono είναι μια πανάρχαιη τεχνική της Χαβάης για την αντιμετώπιση μιας σύγκρουσης με βάση την ευθύνη, την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και τη συγχώρηση.

Με άλλα λόγια, το ho'oponopono είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να καθαρίζεις τον θυμό σου, την πικρία σου, τα αισθήματα ενοχής ή οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα εμποδίζει την ευτυχία σου.

Είναι μια ιδανική τεχνική για να λύνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε ανθρώπους χωρίς να χρειάζεται να ανταλλάξεις έστω και μια λέξη μαζί τους.

Δεν θα σου το ανέφερα αν δεν το είχα δοκιμάσει. Στην περίπτωσή μου, με βοήθησε να συμφιλιωθώ με ανθρώπους χωρίς να χρειάζεται να ανταλλάξω ούτε μία λεξη μαζί τους.

Ο γιατρός Hew Len θεράπευσε μια ολόκληρη πτέρυγα με ψυχικά ασθενείς εγκληματίες χωρίς καν να έρθει σε επαφή με κάποιον από αυτούς.

Ο Hew Len είχε δει μόνο αυτούς τους ασθενείς όταν περπατούσαν στην πτέρυγα της φυλακής και στους διαδρόμους, αλλά δεν είχε μιλήσει κατ' ιδίαν μαζί τους.

Στη συνέχεια, καθόταν στο γραφείο του και μελέτησε τον φάκελο του καθενός. Όταν διάβαζε το ιστορικό τους, σχηματιζόταν η εικόνα αυτή, χρησιμοποιούσε την ιδιαίτερη τεχνική του για να καθαρίσει την εικόνα από την ασθένεια μέσα του.

Όσο χρησιμοποιούσε αυτή την τεχνική, οι ασθενείς άρχισαν να βελτιώνονται.

Ο Joe Vitale ρώτησε τον γιατρό Hew Len πώς ήταν δυνατό κάτι τέτοιο. Τι ακριβώς ήταν αυτός ο καθαρισμός;

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Ο γιατρός Hew Len τού εξήγησε ότι επαναλάμβανε απλώς:

«Λυπάμαι, συγγνώμη, σε αγαπώ, ευχαριστώ».

«Η ιδέα που σχηματίζεται μέσα μου για έναν άνθρωπο βρίσκεται μόνο μέσα μου. Αυτό που κάνω είναι ότι ζητώ από το θεϊκό στοιχείο να σβήσει την εικόνα αυτήν. Και, αφού σβήνεται μέσα μου, σβήνεται και μέσα από τον άλλο άνθρωπο».

Αυτή η μέθοδος έχει να κάνει με την πλήρη ανάληψη της ευθύνης. Σε καθιστά υπεύθυνο για ό, τι εμφανίζεται στη ζωή σου.

Ο γιατρός Hew Len επιβεβαιώνει ότι ο εξωτερικός κόσμος είναι μια προβολή της συνείδησής μας, ότι αποτελείται από τις πεποιθήσεις μας, από τις αναμνήσεις μας. Όλα αυτά είναι που δημιουργούν την πραγματικότητά μας.

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Είναι κάτι που δυσκολεύομαι ακόμη να καταλάβω. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι ο γιατρός Hew Len δούλεψε τέσσερα χρόνια σε αυτό το νοσοκομείο και θεράπευσε μια ολόκληρη πτέρυγα με ψυχικά ασθενείς που είχαν διαπράξει ανθρωποκτονίες, βιασμούς και άλλες επιθέσεις. Λέει πως όταν άρχισε να εξασκεί το ho'oponopono, οι ασθενείς που έπαιρναν ηρεμιστικά δεν τα χρειάζονταν πια. Το ιατρικό προσωπικό δεν μπορούσε να πιστέψει τις αλλαγές που έβλεπε.

Με βάση την εικόνα που σχηματίζουμε στο μυαλό μας γύρω από έναν άνθρωπο εκπέμπουμε ένα συναίσθημα που ενισχύει την πραγματικότητα του ανθρώπου που κρίνουμε.

Απίστευτο έτσι;

Συγγνώμη, λυπάμαι, σε αγαπώ, ευχαριστώ.

Τι νόημα έχουν ακριβώς αυτές οι λέξεις;

Το να λες «συγγνώμη» δεν σημαίνει να φορτώνεσαι ένα αίσθημα ενοχής, αλλά το αντίθετο, σημαίνει να αναγνωρίζεις την ευθύνη σου χωρίς να κατηγορείς τον εαυτό σου. Είναι σαν να λες: «Συγγνώμη που δεν είχα επίγνωση όσων δημιουργούν στη ζωή μου και στη ζωή των άλλων το υποσυνείδητό μου και τα συναισθήματα που πηγάζουν από τις πεποιθήσεις μου».

Λέγοντας «συγγνώμη», αναγνωρίζεις την ασυναίσθητη ευθύνη σου. Και, αναλαμβάνοντας την ευθύνη σου, αποκτάς πρόσβαση στη δύναμη που σου δόθηκε.

Λέγοντας «λυπάμαι», ζητάς από το θεϊκό στοιχείο να σε βοηθήσει να συγχωρήσεις τον εαυτό σου. Δεν σε κατηγορεί, αλλά εσύ κατηγορείς τονε αυτό σου κάθε φορά που νομίζεις ότι έκανες κάποιο λάθος.

Το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζουμε τη δύναμή μας δεν σημαίνει ότι δεν την έχουμε. Σημαίνει απλώς ότι δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό είμαστε ισχυροί. Γι' αυτό λέμε «λυπάμαι», γιατί δεν έχουμε επίγνωση όλων όσα προσκαλέσαμε, άθελά μας, στη ζωή μας.

«Σε αγαπώ» είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδεόμαστε με την αγάπη, με το θεϊκό στοιχείο, με μια κατάσταση βαθιάς γαλήνης. Είναι μια μορφή επικοινωνίας με τις ρίζες μας, με αυτό που μας περιμένει, με ό,τι είναι πιθανό. Και με ό,τι μας δημιούργησε.

Λέγοντας «ευχαριστώ» δίνουμε την άδεια στο θεϊκό στοιχείο να σβήσει τα προγράμματά μας και τις πεποιθήσεις που έφεραν αυτό το «πρόβλημα» ή αυτά τα γεγονότα στη ζωή μας. Επειδή εμείς δεν έχουμε ιδέα ποια είναι η καλύτερη λύση για όλους, δίνουμε την άδεια να συμβεί το θαύμα.

Ευχαριστούμε για όλα όσα δεχθήκαμε, για τη ζωή, για αυτό το τεράστιο δώρο, για ό,τι έχουμε στη διάθεσή μας και για τη δύναμη της αγάπης.

Εγώ χρησιμοποιώ αυτές τις τέσσερις εκφράσεις κάθε μέρα, και με βοήθησαν να λύσω πολλές συγκρούσεις χωρίς να χρειαστεί να ανταλλάξω ούτε λέξη με κανέναν.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Πίστεψε σ' εσένα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.