Κατά τη διάρκεια της ημέρας νιώθουμε διάφορα συναισθήματα τόσο θετικά όπως χαρά, ευγνωμοσύνη, αισιοδοξία, όσο και αρνητικά όπως θυμό, απογοήτευση, άγχος κτλ. Πώς διαμορφώνονται αυτά τα συναισθήματα;
Κάποιος θα μπορούσε να απαντήσει ότι τα συναισθήματά μας είναι αποτέλεσμα των καταστάσεων που βιώνουμε. Είναι όμως έτσι;
Η απάντηση είναι ότι τα συναισθήματα μας είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο ερμηνεύουμε τα γεγονότα.
Για παράδειγμα σε ένα ζευγάρι η σύζυγος θα μπορούσε να νιώσει θυμό αν ο σύζυγος της καθυστερούσε να γυρίσει σπίτι σκεπτόμενη ότι ο σύζυγός της καθυστερεί επειδή δεν την υπολογίζει ή να νιώσει άγχος σκεπτόμενη ότι θα του έχει συμβεί κάτι άσχημο.
Για να αλλάξει τη συναισθηματική της κατάσταση και να νιώσει ηρεμία θα μπορούσε να σκεφτεί εναλλακτικά ότι ο σύζυγος της καθυστέρησε επειδή του έτυχε κάτι απρόοπτο και σημαντικό και ότι συνήθως την ενημερώνει όταν καθυστερεί. Έτσι παρατηρεί κανείς ότι στην ίδια κατάσταση τα συναισθήματα διαφοροποιούνται λόγω των διαφορετικών σκέψεων που προηγούνται.
Θα μπορούσε λοιπόν καθένας σας να κάνει έναν αυτοέλεγχο, να ρωτήσει τον εαυτό του τί περνά από το μυαλό του εκείνη τη στιγμή που νιώθει έτσι. Κάντε το λοιπόν σαν άσκηση.
Κρατήστε ένα ημερολόγιο των καθημερινών σας δραστηριοτήτων όπου θα γράφετε τις σκέψεις σας και το πώς νιώθετε σε σχέση με τα γεγονότα που βιώνετε για να συνειδητοποιήσετε το πώς επηρεάζουν οι σκέψεις τη συναισθηματική σας κατάσταση.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να διαπιστώσετε εάν οι σκέψεις σας είναι ρεαλιστικές, αν βρίσκονται στα άκρα (διχοτομική σκέψη), αν βασίζονται σε πρέπει, αν έχουν την τάση να επικεντρώνονται σε κάποια στοιχεία και να παραλείπουν άλλα, αν περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό σας με τάση υπερεκτίμησης ή υποτίμησης. Η συνειδητοποίηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την αλλαγή των σκέψεων σας αρκεί να θέλετε ειλικρινά να έρθετε σε επαφή με τις διάφορες πτυχές του εαυτού σας.
Εν κατακλείδι θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι σκέψεις σας αποτελούν τον κινητήριο μοχλό στο μαγικό κόσμο των συναισθημάτων.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Ψυχολόγος - Α.Μ: CBT13-050
Ειδικός στη Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία παιδιών και ενηλίκων.
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.