Ακρόαση άρθρου......

Μαμά, μπαμπά είδα κακό όνειρο: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να ασχοληθούμε με την πραγματικότητα πίσω από το κακό όνειρο;
Μια αυτόματη απάντηση για πολλούς γονείς  όταν το παιδί τους έχει έναν εφιάλτη είναι: «δεν είναι πραγματικό το όνειρο, μην φοβάσαι».

Το πρόβλημα είναι, ενώ το κακό όνειρο δεν είναι πραγματικό, τα συναισθήματα που βιώνει το παιδί είναι έντονα, πραγματικά και δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ποιος είναι, λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του εφιάλτη, έτσι ώστε ο καθένας στην οικογένεια να κοιμάται ήρεμα; Το πιο ουσιαστικό είναι να σκεφτείτε την πραγματικότητα πίσω από το κακό όνειρο με το να «εισχωρήσετε» στην πραγματικότητα της καθημερινότητας και των αληθινών συναισθήματων του παιδιού.

Συνήθως, τα άσχημα όνειρα το βράδυ είναι συνθέσεις που προέρχονται από μια παλέτα ημερήσιων συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένων της θλίψης, της απογοήτευσης, του φόβου, της ντροπής, της συστολής και του άγχους.

Κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι πιο εύκολο να υπάρχει η συνήθεια να δίνετε στα παιδιά οδηγίες παρά να τα ακούτε προσεκτικά και πιο ενεργητικά. Παραδείγματα οδηγιών είναι «Πλύνετε τα χέρια σας» «να κάνετε τα μαθήματά σας», «κάντε γρήγορα», αυτός ο τρόπος  μπορεί τελικά να οδηγήσει και να γίνει το είδος της βασικής επικοινωνίας που έχουν οι γονείς με τα παιδιά. Προσπαθήστε να επικοινωνείτε με το παιδί σας σε ένα βαθύτερο επίπεδο με το να είναι ανοικτοί και δεκτικοί στα σκαμπανεβάσματά τους και προσπαθείστε να κατανοήσετε τον κόσμο τους.

Πολλές φορές ο διάλογος με τα παιδιά δεν είναι εύκολος γιατί μπορεί να μην θέλουν να ανοιχτούν, ενώ κάνοντας  μια δημιουργική εργασία όπως η ζωγραφική καθιστά πιο πιθανή  μια συνομιλία και είναι μια ευκαιρία για εκείνα να αισθανθούν ασφάλεια και να επικοινωνήσουν για αυτά που τα απασχολούν. Επίσης, το να τηρήσετε μια μη-επικριτική στάση θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό προς μια κατεύθυνση σχέσης πιο ελεύθερη με τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Αυτό το είδος της επικοινωνίας με τα παιδιά θα τους επιτρέψει να εκφράσουν και να επεξεργαστούν μια σειρά από σκέψεις και συναισθήματα, δίνοντας μια σταθερή βάση για τη μείωση των κακών ονείρων αλλά και να αντιμετωπίσουν με έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο αυτά τα όνειρα.

Οι παρακάτω συμβουλές  μπορεί να μειώσουν σημαντικά την εμφάνιση κακών ονείρων στα παιδιά:

  • Μην αφήνετε το παιδάκι να κλαίει ιδίως αν είναι πολύ μικρό, πηγαίνετε και παρηγορήστε το μέχρι να ηρεμήσει και να ξανακοιμηθεί.
  • Να του αφήνετε ένα καθησυχαστικό αντικείμενο για να κοιμηθεί π.χ. κουκλάκι, αντικείμενο παρηγοριάς.
  • Να κοιμάται με φωτάκι νυκτός
  • Να το καθησυχάζουμε λεγοντάς του ότι είμαστε διπλά για ότι χρειαστεί 
  • Βοηθήστε το παιδί σας να κάνει τη σύνδεση μεταξύ των γεγονότων, των σκέψεων και των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τα κακά όνειρα που βλέπει τη νύχτα.
  • Προσπαθήστε να βγάλετε το παιδί σας από το κακό όνειρο, πάρτε το αγκαλίτσα, καθυσηχάστε το και καταλήξτε σε μια εναλλακτική ενδυνάμωσης για το τέλος του ονείρου (π.χ. πως αλλιώς θα μπορούσε να τελειώσει το όνειρο; που πήγε ο λύκος;).
  • Να έχετε ένα ήρεμο, κατευναστικό και συνεπές πρόγραμμα ύπνου (π.χ. μια ιστοριούλα χωρίς τρομακτικά στοιχεία, ένα γλυκό τραγουδάκι)
  • Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις δραστηριότητες διέγερσης πριν από τον ύπνο (π.χ. φυσική δραστηριότητα, ηλεκτρονικά παιχνίδια)
  • Βοηθήστε το παιδί σας, κατα τη διάρκεια της μέρας, να σας εκφράσει τους φόβους του και τις ανησυχίες του.  
  • Διδάξτε τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι βαθιές αναπνοές, ώστε να μάθουν τα παιδιά να αυτο-καλμάρονται (για λίγο μεγαλύτερα παιδιά).

Σε περίπτωση συγκεκριμένων φόβων ζητήστε του να ζωγραφίσει το αντικείμενο του φόβου του και στη συνέχεια αλλάξτε το (π.χ. βάλτε του ένα χαμόγελο ή ένα πολύχρωμο καπέλο). Αυτό θα ελαττώσει την αρνητική επίδραση που έχει στο παιδί.
Δοκιμάστε την ονειροπαγίδα. Κρεμάστε την σε κάποιο σημείο του δωματίου ώστε τα κακά όνειρα να μένουν εκεί παγιδευμένα, σε περίπτωση που το παιδί σας πει ότι δεν γίνεται τίποτα, αδειάστε την μαζί, μάλλον έχει γεμίσει κακά όνειρα!!! 

Προσέξτε το περιεχόμενο των τηλεοπτικών προγραμμάτων που φοβίζουν το παιδί σας με  τρομακτικούς κακοποιούς ή φλέγοντα θέματα όπως ταινίες με θάνατο του ενός γονέα ή προσφιλούς προσώπου. Βοηθήστε τα παιδιά να προσδιορίσουν το περιεχόμενο που δεν είναι έτοιμα ακόμα για εκείνα και εισάγετε πιο ώριμο περιεχόμενο σταδιακά, αλλά ποτέ το βράδυ πριν τον ύπνο.

Βιβλιογραφία:

  • Bulkeley, Kelly& Bulkley, M. Patricia (2012) Children’s Dreams: Understanding the most Memorable Dreams and Nightmares of Childhood. Rowman &Littlefield Publishers, Inc: Plymouth, United Kingdom.
  • Catalano, Stephen (1990) Children’s Dreams in Clinical Practice. Springer-Science+Business Media, New York.
  • Golomb, Claire (2011) The Creation of Imaginary Worlds: The role of Art, Magic and Dreams in Child Development. Jessica Kingsley Publishers: London, UK.  
  • Hadfiled, James-Arthur (1997) Όνειρα και Εφιάλτες: Η συμβολή του ονείρου στη λύση προβλημάτων και στην ωρίμανση της προσωπικότητας. Εκδόσεις Θυμάρι
  • Jung, Carl Gustav (2008) Children’s Dreams: Notes from the Seminar Given in 1936-1940. Princeton University Press: Princeton, New Jersey.
  • Winnicott, W. Donald (2001) Το παιδί, η οικογένεια και ο εξωτερικός του κόσμος. Εκδόσεις Καστανιώτη.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Βιολέττα-Ειρήνη Κουτσομπού - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Βιολέττα-Ειρήνη Κουτσομπού: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συμβουλευτική-Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Συναισθηματικής Ανάπτυξης-Μέλος της British Psychological Society και της American Psychological Association.