Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να έχουν «εξαιρετικά βλαβερά αποτελέσματα» στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, προειδοποιεί ο αρχίατρος των Ηνωμένων Πολιτειών και καλεί τους γίγαντες της τεχνολογίας να αναλάβουν δράση, σε έκθεση που δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα.
«Διερχόμαστε μια εθνική κρίση της ψυχικής υγείας των νέων και φοβάμαι πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ένας σημαντικός κινητήρας αυτής της κρίσης - κάτι στο οποίο οφείλουμε να απαντήσουμε κατεπειγόντως», προειδοποιεί ο Βίβεκ Μέρθι σε ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεση αυτή.
Άλλες έρευνες είναι απαραίτητες για να «κατανοήσουμε καλύτερα τα αποτελέσματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» στους νέους, αλλά «πολυάριθμα στοιχεία» αποδεικνύουν πως μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες, αναφέρει στην αναφορά αυτή των 19 σελίδων.
Μελέτες έχουν για παράδειγμα διαπιστώσει μια σχέση ανάμεσα στη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Ωθώντας τους νέους να συγκρίνονται, οι πλατφόρμες αυτές μπορεί να πλήξουν την αυτοεκτίμησή τους, σύμφωνα με τον Βίβεκ Μέρθι.
Τα νεαρά κορίτσια μπορεί να είναι ακόμη περισσότερο ευάλωτα. Η χρήση αυτών των πλατφορμών τα εκθέτει περισσότερο από τα αγόρια στην κυβερνοπαρενόχληση ή ακόμη και στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών, σύμφωνα με έρευνα την οποία επικαλείται ο Βίβεκ Μέρθι.
Όλοι οι νέοι μπορεί επίσης να είναι εκτεθειμένοι σε «επικίνδυνα» περιεχόμενα, που δείχνουν για παράδειγμα βίαιες ή σεξουαλικές πράξεις, επιμένει ο αρχίατρος.
Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας θα πρέπει να ορίσουν μια «ελάχιστη ηλικία» για τα παιδιά που επιθυμούν να ενταχθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους, καθώς και να δημιουργήσουν σταθερές παραμέτρους για την καλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής τους, υποστηρίζει.
Στατιστικά της έρευνας του Pew Research Center
Σύμφωνα με το Pew Research Center, έως 95% των νέων Αμερικανών ηλικίας από 13 ως 17 ετών λένε πως χρησιμοποιούν κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το ένα τρίτο από τους οποίους το χρησιμοποιεί «σχεδόν διαρκώς».
Περίπου το ένα τρίτο των εφήβων (36%) δηλώνουν ότι περνούν πάρα πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 55% δηλώνουν ότι περνούν περίπου τον σωστό χρόνο εκεί και μόλις το 8% λένε ότι ξοδεύουν πολύ λίγο χρόνο. Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό από τα αγόρια να πουν ότι περνούν πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (41% έναντι 31%).
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Οι έφηβοι είναι σχετικά διχασμένοι σχετικά με το αν θα ήταν δύσκολο ή εύκολο για αυτούς να εγκαταλείψουν τα social media. Περίπου το 54% λέει ότι θα ήταν πολύ ή κάπως δύσκολο, ενώ το 46% λέει ότι θα ήταν πολύ ή κάπως εύκολο.
Oι ίδιοι είναι πιο πιθανό να πουν ότι αυτές οι πλατφόρμες είχαν ως επί το πλείστον θετικό αντίκτυπο στη δική τους ζωή, παρά στη ζωή των συνομηλίκων τους. Περίπου το ένα τρίτο των εφήβων (32%) λένε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν ως επί το πλείστον θετική επίδραση σε αυτούς προσωπικά, ενώ περίπου το ένα τέταρτο (24%) λέει ότι ήταν θετικό για άλλα άτομα της ηλικίας τους.
Οι πλειονότητες των εφήβων υποστηρίζουν ότι βίωσαν κάποια από τις τέσσερις θετικές εμπειρίες που αναφέρονται παρακάτω: αισθάνονται περισσότερο συνδεδεμένοι με αυτό που συμβαίνει στη ζωή των φίλων τους (80%), νιώθουν σαν να έχουν ένα μέρος όπου μπορούν να δείξουν τη δημιουργική τους πλευρά (71%), νιώθουν ότι έχουν ανθρώπους που μπορούν να τους υποστηρίξουν σε δύσκολες στιγμές (67%), και ότι είναι πιο αποδεκτοί στο διαδίκτυο (58%).
Όσον αφορά τις αρνητικές εμπειρίες, το 38% των εφήβων λέει ότι αυτό που βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους κάνει να αισθάνονται κυριευμένοι από όλο το δράμα. Περίπου τρεις στους δέκα λένε ότι τους κάνει να νιώθουν ότι οι φίλοι τους, τους αφήνουν εκτός των πραγμάτων (31%) ή αισθάνονται πίεση να δημοσιεύσουν περιεχόμενο που θα λάβει πολλά σχόλια ή likes (29%). Επιπλέον, το 23% λέει ότι αυτό που βλέπει στα social media τους κάνει να αισθάνονται χειρότερα για τη ζωή τους.
Οι μισοί έφηβοι πιστεύουν ότι οι ποινικές διώξεις ή οι μόνιμες απαγορεύσεις για χρήστες που εκφοβίζουν ή παρενοχλούν άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα βοηθούσαν πολύ στη μείωση της παρενόχλησης και του εκφοβισμού σε αυτές τις πλατφόρμες. Περίπου τέσσερις στους δέκα έφηβους λένε ότι θα βοηθούσε πολύ εάν οι εταιρείες κοινωνικών μέσων διέγραφαν προληπτικά υβριστικές αναρτήσεις ή απαιτούσαν από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα και τις φωτογραφίες τους. Τρεις στους δέκα έφηβους λένε ότι θα βοηθούσε πολύ αν οι σχολικές περιφέρειες παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα των μαθητών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εκφοβισμό ή παρενόχληση.
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Έξι στους δέκα έφηβους λένε ότι πιστεύουν ότι έχουν ελάχιστο (40%) ή καθόλου έλεγχο (20%) στις προσωπικές πληροφορίες που συλλέγουν οι εταιρείες κοινωνικών μέσων για αυτούς. Ένα άλλο 26% δεν είναι σίγουρο πόσο έλεγχο έχει. Μόλις το 14% των εφήβων πιστεύουν ότι έχουν μεγάλο έλεγχο. Παρά το γεγονός ότι πολλοί αισθάνονται έλλειψη ελέγχου, οι έφηβοι δεν ανησυχούν σε μεγάλο βαθμό για τις εταιρείες που συλλέγουν τις πληροφορίες τους. Μόνο το 8% ανησυχεί εξαιρετικά για τον όγκο των προσωπικών πληροφοριών που μπορεί να έχουν οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και το 13% ανησυχεί πολύ. Ωστόσο, το 44% των εφήβων λέει ότι ανησυχεί ελάχιστα ή καθόλου για το πόσα μπορεί να γνωρίζουν αυτές οι εταιρείες για αυτούς.
Νόμοι για τον περιορισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις τους στους πιο νέους αποτελούν πηγή ανησυχίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Μοντάνα υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα νόμο για να απαγορεύσει από την επόμενη χρονιά την εφαρμογή TikTok και έγινε η πρώτη αμερικανική πολιτεία που αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία.
Εκτός από το ζήτημα των δεδομένων και της παραπληροφόρησης, τοπικοί αιρετοί αξιωματούχοι κατηγορούν την πλατφόρμα για τα αρνητικά αποτελέσματά της στην ψυχική υγεία των πιο νέων. Έστω κι αν Δημοκρατικοί αντιπρόσωποι είχαν απαντήσει πως αυτοί οι κίνδυνοι αφορούν και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το Μάρτιο, η Γιούτα υιοθέτησε νόμο που απαιτεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ζητούν τη γονική συναίνεση πριν χορηγήσουν στους ανηλίκους πρόσβαση στις πλατφόρμες τους.
* Αδειοδοτημένη Αναδημοσίευση από ΑΠΕ ΜΠΕ
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας.
Μέλος της ομάδας συγγραφής - επιμέλειας άρθρων του PSYCHOLOGY.GR