Ορισμένα κοινά γονίδια συνδέονται με την εμφάνιση πέντε ψυχιατρικών διαταραχών και συγκεκριμένα με την Διάσπασης Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), την διπολική διαταραχή, τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και την σχιζοφρένεια, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η ScienceDaily.
Η έρευνα της ScienceDaily
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στο Άμστερνταμ μελέτησαν πάνω από 400.000 άτομα προκειμένου να προσδιορίσουν τα γονίδια που κρύβονται πίσω από τις 5 αυτές ψυχικές διαταραχές.
Ο Κρίστελ Μίντελντορπ, καθηγητής και ψυχίατρος του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ τόνισε ότι «πολύ συχνά βλέπουμε πως στην ίδια οικογένεια υπάρχουν πολλά μέλη με ψυχικές διαταραχές. Δεν έχουν όμως όλοι την ίδια διαταραχή, γεγονός που εγείρει το ενδιαφέρον για το κατά πόσο συγκεκριμένα κοινά γονίδια εμπλέκονται σε όλες τις διαταραχές.»
«Πράγματι υπάρχει ένα κοινό σύνολο γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και των πέντε διαταραχών», είπε ο ίδιος.
Η δρ. Άνκε Σάμερσλανγκ που διεύθυνε την μελέτη δήλωσε πως «η σύναψη φαίνεται να είναι ζωτικής σημασίας καθώς μέσω εκείνης τα μηνύματα μεταφέρονται από το ένα εγκεφαλικό κύτταρο στο άλλο». Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «τα γονίδια που είναι ιδιαίτερα ενεργά στον εγκέφαλο διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην εμφάνιση των διαταραχών αυτών ενώ τα ενεργά γονίδια σε άλλους ιστούς όχι».
Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για νέες φαρμακευτικές παρεμβάσεις και συμβάλλουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων εξατομικευμένης ιατρικής.
Οι ψυχιατρικές διαταραχές της έρευνας
Διάσπασης Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ): Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι μία από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται ακόμα και στην ενήλικη ζωή. Εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού με σχέση συνήθως 3:1 υπέρ των αγοριών στα κοινοτικά δείγματα και 10:1 υπέρ των αγοριών στα κλινικά δείγματα.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο ΔΕΠ-Υ: Αιτιοπαθογένεια της Διαταραχής και Συμπτώματα, της επιστημονικής συνεργάτιδος Αικατερίνης-Μαρία Ποπρέλκα, της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Διπολική διαταραχή: Η διπολική διαταραχή είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος με βιολογική αιτιολογία που χαρακτηρίζεται από σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Όλοι την γνωρίζουν ή την έχουν ακουστά, το μέγεθος όμως της αποδιοργάνωσης που προκαλεί, μπορούν να κατανοήσουν, πέρα του ατόμου που νοσεί, μόνο οι φροντιστές του.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο Περί Διπολικής, της επιστημονικής συνεργάτιδος Μαρίας Πλέυρη, της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ): Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται από τον ελληνικό όρο «εαυτός». Τη συγκεκριμένη ορολογία την εισήγαγε πρώτη φορά ο Bleuler (1911). Οι συγγραφείς λαμβάνοντας υπόψη τους μια σειρά από διάφορους ορισμούς που έχουν δοθεί από ειδικούς αλλά και από άτομα με αυτισμό κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «αυτισμός είναι το αποτέλεσμα μιας νευρολογικής διαταραχής που επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου και εκδηλώνεται με άτυπη μορφή επικοινωνίας, κοινωνικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων για παιχνίδι και ανταποκρίσεων στις εισερχόμενες αισθητηριακές πληροφορίες».(Γκονέλα 2008,26)
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο Αυτισμός και διαγνωστικά κριτήρια, της επιστημονικής συνεργάτιδος Μαρίνας Κασσωτάκη, της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Κατάθλιψη: Η κατάθλιψη αποτελεί διαταραχή της διάθεσης όπου το άτομο αποκτά αρνητική οπτική για τον εαυτό του π.χ. ότι είναι άχρηστο, ανάξιο, ανεπαρκές, για τον κόσμο π.χ. ότι είναι απορριπτικοί απέναντί του και για το μέλλον π.χ. ότι θα είναι ζοφερό. Είναι μια συγκινησιακή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από λύπη, δυσφορία και αισθήματα φόβου, ενοχής, αναξιότητας και απελπισίας. Συνοδεύεται από χάσιμο της όρεξης και της ερωτικής επιθυμίας καθώς και λήθαργο ή αναταραχή.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο Κατάθλιψη - Ορισμός, Αιτιολογία, Συμπτώματα, Θεραπεία , της επιστημονικής συνεργάτιδος Φωστηρίας Αμανατίδου, της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Σχιζοφρένεια: Η σχιζοφρένεια είναι μία ψυχική και εγκεφαλική ασθένεια σοβαρής σημασίας που απαιτεί άμεση και σταθερή θεραπευτική αγωγή. Το άτομο με σχιζοφρένεια διακρίνεται για την κατακερματισμένη, αλλοιωμένη αντίληψη που έχει για την πραγματικότητα, κλονίζοντας σημαντικά την ολότητα της αναπτυξιακής του εξέλιξης και της ίδιας του της προσωπικότητας.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο Σχιζοφρένεια στην Παιδική & Εφηβική Ηλικία, της επιστημονικής συνεργάτιδος Βασιλικής Νίνου, της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ | Επιστημονική δημοσίευση: ScienceDaily
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr