Ακρόαση άρθρου......

To Psychology.gr παρουσιάζει τα αποτελέσματα από την έρευνα Covid-19 Mental Health που διεξήγαγε η Sentio Solutions στις 14-21 Απριλίου 2020. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα ευρήματα της ερευνας για την επιρροή του κορωνοϊού στην ψυχική υγεία των πολιτών, την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τις μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με τον ιό και το μέλλον, καθώς και τα θετικά που έχουν υπάρξει μέσα σ'αυτές τις συνθήκες.

Ψυχική υγεία

covidΠάνω από το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ψυχική του υγεία έχει χειροτερέψει,

ενώ παραδόξως ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό

47% πιστεύει πως δεν έχει επηρεαστεί, αλλά παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Στο διπλανό γράφημα δίνονται τα ποσοστά της ψυχικής υγείας ανάλογα με το πως έχουν επηραστεί ψυχικά τα άτομα από τον Covid-19.

 

 

Αβεβαιότητα για το μέλλον

45% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τους φοβίζει η αβεβαιότητα για το μέλλον, ενώ παράλληλα για πολλούς τα αισθήματα που υπερισχύουν είναι η χαμηλή παραγωγικότητα και το αυξημένο στρες.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες είναι πιο αβέβαιες για το μέλλον, ενώ οι άντρες πιο αισιόδοξοι, καθώς 1 στους 10 πιστεύει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή κάποια αλλαγή σε σχέση με πριν την καραντίνα.

Επιρροή κοινωνικών δικτύων στην ψυχική υγεία

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

erevna covid

Παράγοντες ανησυχίας λόγω του κορωνοϊού

Οι μεγαλύτεροι παράγοντες ανησυχίας είναι για το 45% μια μακροχρόνια οικονομική ύφεση, και για το 39% ο φόβος μήπως αρρωστήσει μέλος της οικογένειάς τους.

Ένα ποσοστό ανθρώπων που δεν έχουν παιδιά εκφράζει ανησυχία για το ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις θα αλλάξουν προς το χειρότερο και η κοινωνική συνοχή θα εξαφανιστεί.

graphima covid

A 4.88% Θα χάσω τη δουλειά μου ή θα κλείσει η επιχείρηση μου

B 4.07% Θα προσβληθώ από τον ιό

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

C 39.02% Μέλος της οικογένειάς μου θα προσβληθεί από τον ιό

D 44.72% Η οικονομία θα εισέλθει σε μακροχρόνια ύφεση

E 0.81% Τα παιδιά μου δεν εκπαιδεύονται σωστά/ δε θα καταφέρουν να μπουν στη σχολή της επιλογής τους

F 6.50% Άλλο

Κάτι θετικό: Το 95% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτή η κατάσταση θα επιφέρει και θετικά αποτελέσματα.

Τα θετικά του Covid-19 στην καθημερινότητά μας

Το 30% βλέπει ως πρώτο θετικό βλέπει την περιβαλλοντική βελτίωση και δεύτερο την ξεκούραση και την απομάκρυνση από τη ρουτίνα.

thetika covid

Στην κατηγορία των γονέων το 40% θεωρεί ότι το πιο σημαντικό είναι πως μπορεί να περνάει περισσότερο χρόνο με την οικογένεια.

Για το 63% η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η αδυναμία να βρίσκεται με φίλους και οικογένεια. Για τις μητέρες οι περισσότερες δυσκολίες
σχετίζονται με τα έξτρα οικογενειακά καθήκοντα και τις αυξημένες δουλειές του σπιτιού, χωρίς τη δυνατότητα για εξωτερική βοήθεια.

grafima

Το ελληνικό κοινό προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχική του υγεία με τη συχνή επικοινωνία με φίλους και οικογένεια. Αρκετοί είναι αυτοί που αποφεύγουν την ενημέρωση από πολλαπλές πηγές ειδήσεων και προτιμούν πηγές που θεωρούν έγκυρες και ένα 6.83% έχει ξεκινήσει online ψυχοθεραπεία.

Η Sentio Solutions

Η Sentio Solutions είναι μια εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη και ψυχοθεραπεία για να αλλάξει τον τρόπο που γίνεται η πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ήπιων ψυχικών διαταραχών. Το πρώτο προϊόν της εταιρείας, είναι το πρωτοποριακό πρόγραμμα Feel, το οποίο περιλαμβάνει ένα wristband, το Feel Emotion Sensor, το οποίο παρακολουθεί τις συναισθηματικές αλλαγές σε πραγματικό χρόνο και παρέχει 24ωρη υποστήριξη.

Η εταιρεία επίσης δημιούργησε το πρόγραμμα Feel Relief, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να υποστηρίξει οποιονδήποτε έχει επηρεαστεί από την πανδημία Covid-19, καθώς και έναν οδηγό με πρακτικές συμβουλές και οδηγίες για τη διαχείριση του αυξημένου στρες.

* Δείτε το αρχείο .pdf με το αναλυτικό Infographic της έρευνας : Covid και Ψυχική Υγεία.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr