Γερμανός ψυχολόγος, ιδρυτής της τοπολογικής ψυχολογίας και της ψυχολογίας των διανυσμάτων. Θεωρείται πατέρας της σύγχρονης κοινωνικής ψυχολογίας.
Προσωπική ζωή
Ο Κερτ Λεβίν γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1890 σε ένα χωριό της σημερινής Πολωνίας από εβραϊκή οικογένεια.
Το 1905 οι γονείς του αποφάσισαν να μετακομίσουν στο Βερολίνο για να προσφέρουν στα παιδιά τους καλύτερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Ο Λεβίν ξεκίνησε τις σπουδές του στην ιατρική το 1909 στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Την επόμενη χρονιά μεταπήδησε στις φυσικές επιστήμες κάνοντας εγγραφή στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1916. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στον γερμανικό στρατό.
Το 1917, παντρεύτηκε τη Maria Landsberg, απέκτησαν δύο παιδιά και χώρισαν το 1927. Το 1929 παντρεύτηκε την Gertrud Weiss αποκτώντας και από τον δεύτερο γάμο του δύο παιδιά. Ήταν, επίσης, γνωστός για τον πολιτικό ακτιβισμό του και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με σοσιαλιστικά κινήματα και με κινήματα για τα δικαιώματα των γυναικών. Πέθανε το 1947 στα 56 του χρόνια.
Επαγγελματική διαδρομή
Το 1921 ξεκίνησε να εργάζεται στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου υπό τον Καρλ Στουμπφ διδάσκοντας φιλοσοφία και ψυχολογία. Δούλεψε επίσης με τον Βόλφγκανγκ Κέλερ, τον Μαξ Βερτχάιμερ και άλλους ψυχολόγους από τη σχολή της Γκέσταλτ ψυχολογίας.
Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία βρήκε τον Λεβίν να εργάζεται ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ· αποφάσισε, λοιπόν, να μετακομίσει με την οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκίνησε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και έμεινε εκεί για δύο χρόνια. Στη συνέχεια, εργάστηκε στο Σταθμό Έρευνας για την Προστασία του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα μέχρι το 1944. Εργάστηκε επίσης και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης όπου ίδρυσε το Ερευνητικό Κέντρο για τον τομέα του Group Dynamics (Δυναμική Ομάδας). Την περίοδο που βρισκόταν στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης κλήθηκε να προσφέρει τη βοήθειά του για την ανάπτυξη μίας στρατηγικής με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση φυλετικών και θρησκευτικών προκαταλήψεων για την Διαφυλετική Επιτροπή του Κονέκτικατ.
Συμβολή στην ψυχολογία
Ο Λεβίν εξέτασε την πρόθεση του ατόμου και ανέπτυξε την ιδέα ότι οι δυνάμεις στον ψυχολογικό τομέα καθορίζουν τη συμπεριφορά. Σε αυτό το πλαίσιο, οι θετικές δυνάμεις βοηθούν το άτομο ή την ομάδα να προχωρήσει μπροστά, ενώ οι αρνητικές δυνάμεις εμποδίζουν ή αναστέλλουν την πρόοδο. Εφάρμοσε τις έννοιες αυτές και στην ομαδική συμπεριφορά, επινοώντας τον όρο Group Dynamics, για να εξηγήσει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες αντιδράσεις και συμπεριφορές που τα άτομα παρουσιάζουν όταν αποτελούν μέρος κάποιας ομάδας.
Ο όρος αυτός εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στη σύγχρονη κοινωνική ψυχολογία.
Δημιούργησε το πείραμα της αλλαγής, το οποίο οδήγησε στη σύγχρονη εκπαίδευση της ευαισθησίας, διαδικασία την οποία ο Καρλ Ρότζερς χαρακτήρισε ως την πιο σημαντική κοινωνική εφεύρεση του προηγούμενου αιώνα.
Κατά την περίοδο που εργαζόταν στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, διερεύνησε το πεδίο της «έρευνας δράσης» και τα αποτελέσματά της στο σχεδιασμό, την έρευνα και την εκτέλεση συγκεκριμένων ενεργειών. Ο Λεβίν είναι ιδιαίτερα γνωστός για την προσφορά του στον τομέα της διοίκησης και της ηγεσίας.
Συγκεκριμένα, προσδιόρισε τρεις τύπους ηγεσίας:
1. Αυταρχική ηγεσία: Ο αυταρχικός ηγέτης κατανέμει τον όγκο της εργασίας, ωστόσο ο ίδιος δεν συμμετέχει στην εργατική δράση. Ο ρόλος του είναι να αξιολογεί τις ενέργειες των υφισταμένων του και να επιβλέπει το αποτέλεσμα.
2. Δημοκρατική ηγεσία: Ο δημοκρατικός ηγέτης λειτουργεί σε συνεργασία με τους υφισταμένους του για να καταλήξει σε αποφάσεις, ενθαρρύνει την κατάθεση προτάσεων από όλα τα μέλη της ομάδας και προσφέρει πολύτιμες συμβουλές λόγω της εμπειρίας του. Όλες οι αξιολογήσεις είναι αντικειμενικές, βασίζονται σε στοιχεία και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλίματος σεβασμού.
3. Φιλελεύθερη ηγεσία: Σε αυτόν τον τύπο, ο ηγέτης δεν αναλαμβάνει σαφή ηγετικό ρόλο, παρά μόνο προσφέρει συμβουλές όταν του ζητηθεί. Το μοντέλο της φιλελεύθερης ηγεσίας στερείται συγκεκριμένης δομής και ο ηγέτης παρέχει ελάχιστη ή καμία καθοδήγηση, αφήνοντας τη λήψη αποφάσεων στα μέλη της ομάδας.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Συνέβαλε στην ψυχολογία Gestalt και ήταν ένας από τους πρώτους ψυχολόγους που μελέτησε συστηματικά την ανθρώπινη συμπεριφορά. Με το έργο του επηρέασε τους αρκετούς τομείς της ψυχολογίας, όπως την κοινωνική ψυχολογία, την πειραματική ψυχολογία και την ψυχολογία της προσωπικότητας.
Είπε: «Εάν θέλεις πραγματικά να καταλάβεις κάτι, προσπάθησε να το αλλάξεις.»
Βιβλία
- A dynamic theory of personality (1935)
- Principles of topological psychology (1936)
- Resolving social conflicts; selected papers on group dynamics (1948)
- Field theory in social science; selected theoretical papers (1951)