Η Κατερίνα Παπανικολάου είναι Κλινική Ψυχολόγος (MSc) και Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια. Ασχολείται με τη βραχεία ψυχοθεραπεία - συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία βάθους. Η προσέγγισή της στηρίζεται στη Σωματική Ψυχοθεραπεία - Ανάλυση του Χαρακτήρα.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία από το ΕΚΠΑ. Έχει ειδικευτεί στην Σωματική Ψυχοθεραπεία –Ραϊχική Ανάλυση του Χαρακτήρα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας και Ανάλυσης του Χαρακτήρα.
Είναι κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου.
Η ψυχοθεραπευτική της πρακτική είναι ψυχοδυναμική και στηρίζεται στην Ραϊχική Ανάλυση του χαρακτήρα και στη Σωματική Ψυχοθεραπεία.
Μέσα από αυτό το πρίσμα αναλύεται ο χαρακτήρας του ατόμου, το σύνολο δηλαδή των πεποιθήσεων, των συναισθημάτων και των σωματικών εντάσεων που υιοθετήθηκαν από το παιδί στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει κάποιες δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του, και που μέσα από την επανάληψη πήραν μια μόνιμη μορφή και εμφανίζονται με ένα αυτόματο τρόπο πλέον και στον ενήλικα πχ φοβισμένο παιδί – παθητικός ενήλικας.
Το σύμπτωμα που ταλαιπωρεί το άτομο (πχ άγχος, διαπροσωπικές σχέσεις, σωματοποίηση) έχει άμεσα σχέση με τον στερεότυπο τρόπο που το άτομο έχει μάθει να λειτουργεί από την παιδική του ηλικία, δηλαδή με τον χαρακτήρα του, και μέσα από την Ανάλυση του Χαρακτήρα μπορεί να υπάρξει όχι μόνο επίλυση του συμπτώματος αλλά ταυτόχρονα, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στο άτομο να αναγνωρίσει τα στοιχεία του χαρακτήρα του που τον ταλαιπωρούν, να αποδυναμώσει την παθογόνο λειτουργία αυτών των στοιχείων και να τα ενσωματώσει με πιο ώριμο τρόπο στη ζωή του.
Το άτομο εξετάζεται ως μια ολότητα νοητικών, συναισθηματικών και σωματικών λειτουργιών και η ψυχοθεραπεία εστιάζεται και στα τρία αυτά επίπεδα και στη μεταξύ τους αλληλεπίδραση.
Το σώμα έχει μνήμη, σε αυτό είναι γραμμένα όλα τα συναισθηματικά μας βιώματά, γεγονός που το καθιστά την πιο αυθεντική πηγή γνώσης για το σύνολο του εαυτού μας. Η ψυχική κατάσταση, τα βιώματα, τα συναισθήματα αποτυπώνονται στο σώμα, εκφράζονται άρρητα μέσω του σώματος, και η Σωματική Ψυχοθεραπεία με διάφορες τεχνικές αυξάνει την επίγνωση του σώματος με στόχο τη συντομότερη αποκατάσταση των παθολογιών συμπτωμάτων.
Από το 1999 εργάζεται στο χώρο της Ψυχοθεραπείας και της Συμβουλευτικής.
Είναι ψυχολόγος στο Ταμείο Υγείας Προσωπικού της ΕΤΕ.
Στην βραχεία ψυχοθεραπεία
Η σωματική ψυχοθεραπεία είναι μια αναλυτική ψυχοθεραπεία που εισάγει ένα επιπλέον εργαλείο στη διάγνωση και τη θεραπεία του ψυχισμού : το σώμα.
Η έννοια «ψυχοσωματικός» αναφέρεται στο αδιαχώριστο και την αλληλεξάρτηση των ψυχοκοινωνικών και βιολογικών πλευρών του ανθρώπου.
Τι είναι η Σωματική Ψυχοθεραπεία
Η σωματική ψυχοθεραπεία είναι ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία που αναπτύχθηκε από τον μαθητή και συνεργάτη του Φρόιντ, Βίλχελμ Ράιχ, το 1935. Αυτό που την κάνει μοναδική σε σχέση με τις άλλες ψυχαναλυτικές ψυχοθεραπείες είναι ότι προσθέτει στη φαρέτρα της ένα επιπλέον εργαλείο για τη διάγνωση και τη θεραπευτική παρέμβαση, το σώμα.
Το κουίζ με το μισο-γεμάτο ή μισο-άδειο ποτήρι είναι γνωστό: καλούμαστε να επιλέξουμε τι είναι αυτό που βλέπουμε στη θέα ενός μισογεμάτου (ή μισοάδειου) ποτηριού και καλούμαστε να αναρωτηθούμε αν αυτός είναι ο ίδιος τρόπος που θωρούμε και θεωρούμε τη ζωή.
Η αρνητική στάση κάποιων ανθρώπων απέναντι στην πανδημία έχει γίνει αντικείμενο προβληματισμού. Η εξήγηση του φαινομένου είναι δύσκολο να δοθεί αιτιοκρατικά, καθώς η μορφή της άρνησης, σαν να μιμείται τον ίδιο τον ιό, μεταλλάσσεται: άρνηση του κορωνοϊού, άρνηση του εμβολιασμού, άρνηση της διασωλήνωσης.
Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.