Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ανοχή στο άγχος.
Κάποιοι «ρολάρουν» στα δύσκολα, ενώ άλλοι αδυνατούν να υπερπηδήσουν και το παραμικρό εμπόδιο.
Κάποιοι μάλιστα εξιτάρονται από τον κίνδυνο και τις προκλήσεις και επιδιώκουν έναν αγχώδη τρόπο ζωής.
Η ικανότητά σου να αντέξεις το άγχος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που περιλαμβάνουν την ποιότητα των κοινωνικών και διαπροσωπικών σου σχέσεων, την οπτική σου πάνω στη ζωή, την συναισθηματική σου νοημοσύνη και την γενετική σου προδιάθεση.
Το υποστηρικτικό σου δίκτυο: Ο κυματοθραύστης στις φουρτούνες της ζωής είναι τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Οι άνθρωποι που έχουν δίπλα τους υποστηριχτικούς φίλους και οικογένεια είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν αγχογόνες καταστάσεις πιο εύκολα από ότι εκείνοι που νιώθουν απομονωμένοι. Όσο πιο μόνος και αποκομμένος είσαι ή αισθάνεσαι τόσο αυξάνει η ευαλωτότητά σου στο στρες.
Η αίσθηση ελέγχου: Όσο περισσότερο έλεγχο αισθάνεσαι ότι ασκείς στα γεγονότα και όσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη έχεις στις ικανότητές σου να ανταπεξέρχεσαι στις προκλήσεις, τόσο πιο εύκολα μπορείς να διαχειριστείς το άγχος σου. Οι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι στο άγχος τείνουν να νιώθουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν οι ίδιοι τις δυσκολίες που εμφανίζονται στην πορεία της ζωής τους, ή νιώθουν ότι φταίνε οι άλλοι ή η ατυχία τους για τα προβλήματά τους.
Η στάση ζωής: Οι άνθρωποι που δεν καταβάλλονται από το άγχος τείνουν να έχουν πιο αισιόδοξη στάση ζωής. Βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, αντιμετωπίζουν τα εμπόδια ως προκλήσεις που πρέπει να υπερπηδηθούν, έχουν χιούμορ και διακωμωδούν τις καταστάσεις, αποδέχονται τις αλλαγές ως φυσιολογική εξέλιξη στις διαδικασίες της ζωής και πιστεύουν σε μια εσωτερική δύναμη ή σε έναν ανώτερο σκοπό.
Η διαχείριση των συναισθημάτων: Είσαι υπερβολικά εκτεθειμένος στο άγχος εάν δεν γνωρίζεις πώς να υποδέχεσαι τα αρνητικά σου συναισθήματα και πως να ηρεμείς - να καλμάρεις τον εαυτό σου, όταν νιώθεις λυπημένος, στενοχωρημένος, θυμωμένος ή φοβισμένος. Η ικανότητά σου να επαναφέρεις το συναίσθημά σου σε ισορροπία σε βοηθά να ανακάμπτεις και να ανταπεξέρχεσαι στις αναποδιές.
Η γνώση και η προετοιμασία: Όσα περισσότερα γνωρίζεις για τις στρεσσογόνες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων του πόσο μπορεί να διαρκέσουν, του τι πρέπει να περιμένεις και του τι θα κάνεις μετά, τόσο καλύτερα τις αντιμετωπίζεις. Για πχ. ένα χειρουργείο είναι λιγότερο τραυματικό εάν είσαι ενημερωμένος για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν πριν, την αγωγή που θα ακολουθήσεις μετά, τον χρόνο που θα χρειαστείς για να αναρρώσεις και να επιστρέψεις στην καθημερινότητά σου.
Η γενετική προδιάθεση: Δυστυχώς κανένας μας δεν μπορεί να αποποιηθεί την γενετική κληρονομιά του. Επομένως φρόντισε να ενδυναμώσεις τους υπόλοιπους παράγοντες που μπορούν να σε προστατεύσουν από το άγχος.