Ακρόαση άρθρου......

Ο κ. Γιάννης Γραμματόπουλος, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής και Συντονιστής εκπαίδευσης του Τμήματος Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης (ΤΕΤΕ) του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου απαντάει στα ερωτήματα που θέσαμε για το τμήμα επιστημονικής τεκμηρίωσης καθώς και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια που προσφέρονται από το κέντρο παιδιού και εφήβου.

Περιγράψτε μας την ιστορία του ΤΕΤΕ του Κέντρου Παιδιού & Εφήβου και τις υπηρεσίες που παρέχει

Το Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης & Εκπαίδευσης βρίσκεται στην Αθήνα και είναι ο φορέας υλοποίησης εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων του Κέντρου Παιδιού & Εφήβου. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιούνιο του 2019 ολοκληρώθηκε η τέταρτη εκπαιδευτική μας περίοδος.

Σκοπός μας είναι να παρέχουμε υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικά προγράμματα για τις ΔΑΦ, άλλες νευροαναπτυξιακές και ψυχιατρικές διαταραχές, τα οποία να συνδέονται με άμεσο τρόπο με τη βελτίωση της κλινικής πρακτικής των εκπαιδευομένων που εργάζονται με τα άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά καθώς και την αύξηση της απασχολησιμότητάς τους.

Μπορεί κανείς να βρει τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα που διοργανώσαμε τις προηγούμενες εκπαιδευτικές περιόδους στην ιστοσελίδα του Κέντρου παιδιού και εφήβου.

Ποια είναι η πορεία το ΤΕΤΕ και πού στοχεύετε στο μέλλον;

Ξεκινήσαμε την πρώτη μας εκπαιδευτική χρονιά (2015-16) διοργανώνοντας με επιτυχία δυο εκπαιδευτικά προγράμματα για τις διαταραχές αυτιστικού φάσματος μέσης και υψηλής και μέσης και χαμηλής λειτουργικότητας, τα οποία επαναλήφθηκαν και τις τρεις επόμενες περιόδους. Η τελευταία χρονιά περιλάμβανε ένα ευρύτερο φάσμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, από πλευράς διάρκειας αλλά και αντικειμένου, έχοντας προσθέσει στις θεματικές μας, πέραν της δουλειάς με τον αυτισμό, τη ΔΕΠΥ, την προσχολική αγωγή, την προσφυγική συνθήκη κ.ά.

Οι έως τώρα αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών μας από τους εκπαιδευόμενους που τα έχουν παρακολουθήσει είναι διαχρονικά πολύ υψηλές (Μέσος Όρος 8,6-9,2 / 10) και στοχεύουμε συνεχώς στη βελτίωση αυτής της επίδοσης, όπως και στη σύνδεση τους με την απασχολησιμότητα.

Το πρόγραμμά μας για την εκπαιδευτική χρονιά που ξεκινά, 2019-20, περιλαμβάνει έξι εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία μπορείτε να δείτε στην Πύλη Ψυχολογίας Psychology.gr, στους παρακάτω συνδέσμους:

Μεταξύ των άμεσων στόχων μας για την επόμενη περίοδο είναι να προσελκύσουμε, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τους επαγγελματίες ή μελλοντικούς επαγγελματίες εκείνους που δε γνωρίζουν για εμάς ή δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά μας λόγω απόστασης, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό στις εκπαιδευτικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

Από την αρχή της νέας χρονιάς, γι’ αυτούς τους λόγους, θα λειτουργεί η νέα μας ιστοσελίδα και ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι οποίες θα παρέχουν αυτή τη δυνατότητα.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Τέλος, έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί της Χίου και το βόρειο Αιγαίο, όπου βρίσκεται η έδρα του ΚΠΕ, και όπου έχουμε επίσης διοργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα κατά την τετραετή λειτουργία μας.

Σε ποιους απευθύνεται το ΤΕΤΕ;

Όπως ειπώθηκε ήδη, θεωρούμε βασικό στόχο των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων να συμβάλουν άμεσα στην επαγγελματική ζωή των εκπαιδευόμενων, είτε ενισχύοντας ή βελτιώνοντας την πρακτική τους, εφόσον εργάζονται ήδη με τις ΔΑΦ ή άλλες διαταραχές, είτε επιθυμούν να εργαστούν μ’ αυτούς τους πληθυσμούς, αποκτώντας γνώσεις και δεξιότητες που είναι απαραίτητες σ’ αυτά τα πεδία. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο νέοι εκπαιδευόμενοι που έχουν παρακολουθήσει κάποια από τα προγράμματά μας να βρίσκουν απασχόληση σε μια από τις κλινικές δομές του ΚΠΕ ή σε άλλους φορείς που εργάζονται μ’ αυτούς τους πληθυσμούς.

Συνεπώς, απευθυνόμαστε σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ενισχύσει την υπάρχουσα πρακτική του ή να ξεκινήσει μια νέα επαγγελματική πορεία στη δουλειά με τις ΔΑΦ ή άλλες νευροαναπτυξιακές και ψυχιατρικές διαταραχές, παρακολουθώντας ένα ή περισσότερα από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, είτε είναι επαγγελματίας υγείας, ψυχικής υγείας, ειδικής αγωγής, εκπαίδευσης, κοινωνικής φροντίδας κ.λπ.

Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μας θα παρατηρήσει πως υπάρχει εύρος θεματικών και αντικειμένων (ΔΑΦ, ΔΕΠΥ, ψυχιατρικές διαταραχές κ.λπ.), διάρκειας (ένα σαββατοκύριακο, 4-6 μήνες, κ.λπ.), αλλά και εμβάθυνσης στο αντικείμενο (θεωρητική κατάρτιση, κατάρτιση με πρακτική, κ.λπ.) από όπου μπορεί να επιλέξει το κατάλληλο πρόγραμμα για το προφίλ του. Φυσικά, με χαρά μπορούμε κι εμείς να υποστηρίξουμε με τη σειρά μας τον επίδοξο εκπαιδευόμενο παρέχοντας διευκρινήσεις και βρίσκοντας μαζί την κατάλληλη επιλογή για την περίπτωσή του.

Τέλος, απευθυνόμαστε σε οργανισμούς ή ομάδες επαγγελματιών, όπως συλλόγους ή μη-κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίοι επιθυμούν να ενισχύσουν ή να βελτιώσουν την επαγγελματική πρακτική του προσωπικού ή των μελών τους, διοργανώνοντας εκπαιδευτικά που απαντούν με εξατομικευμένο τρόπο στις ειδικές εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

kpechios02

Πού μπορεί να βρει κανείς περισσότερες πληροφορίες για τον οργανισμό σας;

Μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της εκπαιδευτικής περιόδου που μόλις ξεκίνησε, 2019-20, μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα μας ή επικοινωνώντας μαζί μας στα τηλ.: 2105731581