Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς......
Ονομάζομαι Κατερίνα Μούτουπα, είμαι 25 ετών και αποφοίτησα το 2013 από το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχω παρακολουθήσει μέσω e-learning ένα 6μηνο πρόγραμμα πάνω στη συμβουλευτική ψυχολογία. Τα τελευταία 2 χρόνια κάνω την ειδίκευσή μου στη συστημική ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.
Ασχολούμαι με τη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία, κυρίων ενηλίκων. Ατομική θεραπεία, θεραπεία ζεύγους και οικογενειακή είναι οι άξονες που ακολουθώ.
Για ποιο λόγο επιλέξατε να ακολουθήσετε επαγγελματική καριέρα στον τομέα της ψυχολογίας?
Η ψυχολογία ήταν ένα πεδίο που με ενδιέφερε από παιδί. Θυμάμαι τον εαυτό μου όντας παιδί να δίνω συμβουλές σε φίλους, να σκέφτομαι εναλλακτικές κι όλα αυτά με μια θετική προσέγγιση και μια πιο αισιόδοξη στάση. Επομένως μου ήταν σαφές και πολύ καθαρό να ακολουθήσω και επαγγελματικά την ψυχολογία. Μέσα από αυτή εξελίσσομαι και εγώ ίδια, προσωπικά, (κάνοντας και η ίδια θεραπεία) και θεωρώ πως οι ανθρωπιστικές επιστήμες βοηθούν στην απελευθέρωση του ατόμου και στην εσωτερική του ισορροπία και αρμονία.
Τι ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ακολουθείτε στη δουλειά σας?
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Προσωπικά στην δουλειά μου ακολουθώ συστημική προσέγγιση. Μια πιο ολιστική στάση και όχι γραμμική.
Μιλήστε μας λίγο γι αυτή την προσέγγιση. Για ποιο λόγο την επιλέξατε? Ποια είναι τα σημαντικά σημεία αυτής?
Η προσέγγιση αυτή βοηθά να βλέπουμε το άτομο στο ευρύτερο περιβάλλον του και αναλόγως το σύμπτωμα, να συνεργαστούμε μαζί στο να δει και το ίδιο που εξυπηρετεί όλο αυτό, να δει τους ρόλους που έχει, να εξηγεί συμπεριφορές από άλλη σκοπιά και να αποκτήσει εναλλακτικό τρόπο. Μου είναι πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση. Το Συνθετικό Μοντέλο Συστημικής Θεραπείας βοηθά εμάς του θεραπευτές να ακολουθήσουμε αμέτρητες οδούς προκειμένου να προσεγγίσουμε τα περιστατικά μας, χωρίς να περιοριζόμαστε ή να εγκλωβιζόμαστε σε μια συγκεκριμένη και πιθανόν άκαμπτη λογική.
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Ποια είναι η κατάσταση της ψυχοθεραπείας σήμερα στην Ελλάδα? Υπάρχει ακόμη το "στίγμα" ή οι άνθρωποι απευθύνονται άφοβα στους ειδικούς?
Όντας τρίτη καρέκλα (βοηθός ψυχοθεραπευτή μέσα σε ομαδικές συνεδρίες) στα πλαίσια της πρακτικής μου στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων, βλέπω ότι πλέον το να πάει κανείς σε ψυχολόγο, ψυχοθεραπευτή ή γενικά σε κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας, δεν είναι πλέον ταμπού. Άνθρωποι έρχονται καθημερινά με διάφορα αιτήματα. Η πλειοψηφία έρχεται κυρίως για θέματα παιδιών, για διαχείριση πένθους αλλά και για θέματα καθημερινότητας. Πρόσφατα μια κυρία ήρθε απλά γιατί ήθελε να εξελιχθεί (!). Η πλειοψηφία αφορά κυρίως τις γυναίκες, αλλά βλέπουμε πια πως και οι άντρες έρχονται σε θεραπεία, γιατί ο ρόλος του «κουβαλητή» και του «προστάτη» έχει μετακινηθεί, οπότε ψάχνουν να βρουν το ρόλο τους και τις ισορροπίες τους σε μια κοινωνία που όλο αλλάζει και μετακινείται.
Τι θα λέγατε σε κάποιον που διστάζει να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία?
Σε ένα πρόσφατο κείμενό μου «Το ταξίδι της ψυχής», μιλάω για την θεραπεία ως ένα μέσο να εξελιχθεί ο άνθρωπος, να προχωρήσει, να βρει τον εαυτό του. Επομένως, σε κάποιον που διστάζει θα του έλεγα ότι: «Από εσένα εξαρτάται.. Αν θες πραγματικά να βρεις τον εαυτό σου ή να τον δεις με άλλο μάτι, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις». Βέβαια είναι αναλόγως και η προσέγγιση που χρησιμοποιεί ο κάθε θεραπευτής επομένως ίσως χρειαστεί να το ψάξει κι από αυτή την οπτική.
Πείτε μας λίγα λόγια για την ατμόσφαιρα της 1ης συνεδρίας με νέους ασθενείς/πελάτες.
Στις πρώτες συνεδρίες προσπαθώ να βρω το αίτημα του θεραπευόμενού μου. Να τον γνωρίσω, να δημιουργήσουμε θεραπευτική σχέση σε ένα κλίμα ζεστό, με σεβασμό και κατανόηση στον εκάστοτε θεραπευόμενο. Γίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τη διαδικασία, για το απόρρητο και για δίνεται χρόνος στο τέλος για τους στόχους αλλά και για τα συναισθήματα και τις προσδοκίες του θεραπευόμενου.
Μπορείτε να αναφέρετε κάποιο πολύ ιδιαίτερο ή παράξενο περιστατικό που συνέβη στη δουλειά σας?
Παράξενο περιστατικό δε μου συνέβη. Ιδιαίτερο θα έλεγα που ένας θεραπευόμενος μου, μου αποκάλυψε πως είναι ερωτευμένος μαζί μου.. Και το μόνο που απάντησα με χιούμορ, είναι: «Φαίνεται πως η θεραπευτική μας σχέση λειτούργησε και είναι φυσιολογικό να δεις διαφορετικά τον θεραπευτή σου, στα πλαίσια των μεταβιβάσεων που γίνονται, αλλά και στις ταυτίσεις». Και συνέχισε κανονικά..
Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους σας επισκέπτεται κάποιος?
Συχνότερα με επισκέπτονται γυναίκες που εμφανίζουν IP (αναγνωρισμένο ασθενή) ή τα παιδιά τους. Μπορεί να έρθουν για συμβουλευτικά ζητήματα καθημερινότητας αλλά και για θέματα μυστικών (πχ εξωσυζυγική σχέση).
Επιγραμματικά, τι θα προτείνατε σε κάποιον που βιώνει πολύ άγχος στην καθημερινότητα του?
Ηρεμία.. Το άγχος είναι ένα σύμπτωμα που κάπου εξυπηρετεί, αλλά πριν βρούμε το πώς και το τι καλύτερα θα ήταν το άτομο να είναι ήρεμο και συνειδητοποιημένο, για να μην οδηγηθούμε σε ακαμψία και αντίσταση.
Πως διαχειρίζεστε ένα άτομο με έντονο συναίσθημα ή όντας σε κρίση;
Συνήθως τα άτομα που έρχονται σε θεραπεία κι έχουν κάποιο έντονο συναίσθημα ή είναι σε κρίση, είναι συχνό φαινόμενο. Συνήθως αυτό που κάνω εγώ είναι να το καθρεπτίζω αυτό το συναίσθημα και να διερευνήσω τους λόγους που υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μπορεί να υπάρχει εξωτερική συνθήκη (δηλαδή ο λόγος να είναι εκτός θεραπείας) ή μια εσωτερική. Επομένως με σωστή διερεύνηση και όντας πάντα δεσμευμένη στη θεραπευτική σχέση το διαχειρίζομαι με βάση το άτομο, το ιστορικό του αλλά και την πορεία του.
Δείτε όλη την αρθρογραφία της Ειδικής Συνεργάτιδας: Αικατερίνη Μούτουπα