Η πανδημία του Κορωνοϊού, η γρήγορη εξάπλωσή του και τα πρωτόγνωρα μέτρα που έχουν ληφθεί παγκοσμίως για τον περιορισμό της εξάπλωσης έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας και έχουν δημιουργήσει ανησυχία σε πολλούς πολίτες. Δεν αντιδρούμε όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις.
Έρευνα για την επίδραση της πανδημίας στη ζωή μας
Η πανελλαδική έρευνα η οποία εκπονείται από ερευνητική ομάδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στοχεύει στη διερεύνηση του πώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει τις σχέσεις, τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά μας, καθώς και αυτά των παιδιών μας.
Στο πλαίσιο αυτό, σας καλούμε να συμπληρώσετε το ακόλουθο ερωτηματολόγιο. Η συμπλήρωσή του διαρκεί περίπου 25-30 λεπτά της ώρας. Kαλό θα ήταν να το συμπληρώσετε κάποια στιγμή που θα έχετε τον απαραίτητο χρόνο και ηρεμία. Μολονότι αρκετά εκτενές, θεωρούμε ότι η συμπλήρωσή του θα αποτελέσει μία ευχάριστη εμπειρία, ίσως και έναυσμα για σκέψη επί των συναισθημάτων μας και των τρόπων με τους οποίους αντιδρούμε και λειτουργούμε σε δύσκολες καταστάσεις. Σίγουρα, πάντως, θα αποτελέσει μία μοναδική συνεισφορά στην επιστήμη!
Ενδιαφερόμαστε να μάθουμε πώς εσείς προσωπικά βιώνετε την κατάσταση της πανδημίας, πώς σκέφτεστε και πώς αντιδράτε στις συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί. Έχει μεγάλη σημασία να απαντήσετε με προσοχή και ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που ακολουθούν προκειμένου να αποκτήσουμε μία ορθή εικόνα των πολύ διαφορετικών τρόπων με τους οποίους ο καθένας αντιδρά και διαχειρίζεται τις συνθήκες αυτές, καθώς και των ψυχολογικών χαρακτηριστικών που μας κάνουν λιγότερο ή περισσότερο ανθεκτικούς σε τέτοιου είδους δύσκολες καταστάσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να μπορέσουμε να βρούμε αποτελεσματικότερους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης τυχόν δυσμενών συνεπειών, αλλά και ενδυνάμωσης των όποιων θετικών συνεπειών της κρίσης.
Για την συμμετοχή σας στην έρευνα ακολουθήστε τον σύνδεσμο: Ψυχολογικές επιδράσεις της πανδημίας του Κορωνοϊού
Επιπρόσθετες πληροφορίες για την έρευνα
Τονίζουμε ιδιαιτέρως ότι η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι προαιρετική και εντελώς ανώνυμη. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος, ούτε και λόγος, να γνωρίζουμε την ταυτότητά σας (βλ. Όροι συμμετοχής).
H διαδικασία και το συγκεκριμένο πρωτόκολλο της έρευνας έχουν εγκριθεί από την επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Αρ. Απόφ. ΔΠΘ/ΕΗΔΕ/43979/316/2020).
Προαιρετικό: Είναι, επίσης, σημαντικό για την έρευνά μας να μελετήσουμε πώς οι σχέσεις, η συμπεριφορά και τα συναισθήματά μας θα αλλάξουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό, αφού ολοκληρώσετε τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, θα σας δοθεί η δυνατότητα, εφόσον το επιθυμείτε, να δηλώσετε συμμετοχή και σε επόμενες φάσεις της έρευνας με την προαιρετική συμπλήρωση κάποιων συμπληρωματικών πολύ σύντομων ερωτηματολογίων (μία φορά τον μήνα). Αναλυτικές πληροφορίες θα σας δοθούν στο τέλος του ερωτηματολογίου.
Στοιχεία επικοινωνίας για τα αποτελέσματα της έρευνας
Για οποιαδήποτε απορία ή πληροφορία σχετικά με την έρευνα μπορεί να έχετε τώρα ή στο μέλλον, ή αν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα της έρευνας μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας στο ακόλουθο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δρ. Αλεξάνδρα Καρούσου - Επίκουρη Καθηγήτρια, Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Δρ. Βασιλική Μπρουσκέλη - Επίκουρη Καθηγήτρια, Ψυχολογία της Υγείας
Η Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr, έχει ένα σταθερό ενδιαφέρον να υποστηρίζει τις έρευνες φοιτητών ψυχολογίας και ειδικών ψυχικής υγείας. Στείλτε πληροφορίες για την έρευνα που διοργανώνετε, στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. προκειμένου να προχωρήσουμε σε δημοσίευση στην Πύλη μας!
Το κείμενο σας πρέπει να είναι σαφές και περιεκτικό, να περιλαμβάνει τουλάχιστον 200 λέξεις και να εξηγεί ποιος διοργανώνει την έρευνα, ποιος είναι ο σκοπός της έρευνας, ποιοι μπορούν να συμμετέχουν. Είναι αυτονόητο πως κείμενα που περιέχουν διαφημιστικό περιεχόμενο, δεν θα δημοσιεύονται.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr