Η ζωή μας χαρακτηρίζεται από έντονους, γρήγορους ρυθμούς. Η εξουθενωτική μας προσπάθεια να είμαστε συνεπείς σε όλα και να ικανοποιούμε τις ανάγκες όλων των κοντινών μας ανθρώπων, από τους γονείς, τους φίλους, το σύντροφο μέχρι και τους γείτονες, μας πλημμυρίζει από αίσθημα υπευθυνότητας και έντονου άγχους.
Ο ερχομός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας αποτέλεσε ένα κομβικό γεγονός το οποίο άλλαξε άρδην τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και αλληλεπιδρούμε με τους άλλους ανθρώπους. Πλέον η επαφή με τους άλλους ανθρώπους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των κόκκινων ειδοποιήσεων και η έκθεση κάθε μικρής ή μεγάλης στιγμής της προσωπικής μας ζωής είναι ένα καθημερινό και αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Είναι κοινό στοιχείο στη ζωή πολλών ανθρώπων η καθημερινή και πολύωρη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το ανέβασμα φωτογραφιών και η επικοινωνία με άλλα άτομα.
Αυτή όμως η ευχαρίστηση και επικοινωνία που προσφέρει σε πολλούς ανθρώπους η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άλλο τόσο μπορεί η πολύωρη χρήση τους να αποβεί κουραστική και ψυχοφθόρα, ακόμα και να δημιουργήσει ενοχές στους χρήστες του.
Η ζωή των περισσότερων από εμάς φαντάζει αδύνατη χωρίς την τεχνολογία. Αρκεί να σκεφτούμε ότι δε βγαίνουμε ποτέ έξω χωρίς το κινητό μας τηλέφωνο, δεν αφήνουμε ποτέ μία μέρα χωρίς να ελέγξουμε τα email μας, δεν μπορούμε να διανοηθούμε να περάσει ούτε μία μέρα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το Facebook ή το Twitter , δεν παραλείπουμε ποτέ να ακούσουμε τα μηνύματα στον τηλεφωνητή μας. Με αποτέλεσμα, να βρισκόμαστε σε κατάσταση μόνιμου άγχους ακόμα και ενοχής όταν παραλείψουμε ή δεν προλάβουμε εγκαίρως να ακούσουμε και να διαβάσουμε ένα μήνυμα.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθρεφτίζουν και αναδεικνύουν την έμφυτη επιθυμία του ανθρώπου για αποδοχή και αναγνώριση από τους άλλους.
Η ανάγκη μας για αναγνώριση απορρέει από τη δημοσιοποίηση και την προβολή των επιτυχιών μας στις κοινωνικές μας σελίδες, όπως και την ανάδειξη της εμφάνισης και των καλώς στοιχείων του χαρακτήρα μας. Σπανίως θα δούμε ανθρώπους να προβάλλουν κυρίως τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα τους ή να δημοσιοποιούν την κακή τους διάθεση. Από αυτό και μόνο συμπεραίνουμε πόσο σημαντική πλέον έχει γίνει η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην προσωπική μας ζωή, αλλά και πόσο αναγκαία πλέον έχουν γίνει για τη διεκπεραίωση όλων των προσωπικών μας ζητημάτων. Με αποτέλεσμα η έλλειψη συνέπειας απέναντι σε αυτά, έστω και για λίγο, να είναι ικανή να μας δημιουργήσει ακόμα και ενοχικά σύνδρομα και να μας πλημμυρίζει με άγχος.
Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το κινητό μας τηλέφωνο, είναι σημαντικά στη ζωής μας, αλλά δεν είναι όλη μας η ζωή. Ως άνθρωποι προσπαθούμε για ό,τι καλύτερο μπορούμε και είμαστε υπεύθυνοι στο βαθμό που μας αξίζει και όχι για τα πάντα. Ως άνθρωποι είναι απολύτως λογικό να ξεχαστούμε, να μην έχουμε διάθεση ή να μη θέλουμε κιόλας να ασχολούμαστε συνεχώς με τη σελίδα μας στο Facebook.
Το σημαντικό είναι να ανακαλύψουμε και να θέσουμε τα προσωπικά μας όρια, ώστε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από την ενοχή που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται πολλές φορές και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Περνάμε τη ζωή μας νομίζοντας ότι τα σπουδαία βρίσκονται μέσα στον υπολογιστή, στο κινητό, στην τηλεόραση. Όχι, λάθος. Τα σπουδαία, τα σημαντικά, τα αξιοσημείωτα βρίσκονται έξω από αυτά. Μη φοβηθείτε να τα κλείσετε, να βγείτε έξω και να ζήσετε!
Αρθρογράφος: Μαρία Σκαμπαρδώνη
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Δημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.