Ακρόαση άρθρου......

«Τέχνη & Ψυχική Υγεία».-Διαδικτυακή διάλεξη στο πλαίσιο του προγράμματος Προσωπικής Ανάπτυξης «ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΥ ΖΗΝ» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ), παρουσιάζουν το νέο καινοτόμο πρόγραμμα Προσωπικής Ανάπτυξης «ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΥ ΖΗΝ».

Το πρόγραμμα έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία καθώς και την καλλιέργεια δεξιοτήτων που ενισχύουν την ψυχική ευεξία (well-being) και την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη για το κοινό, με θέμα «Τέχνη & Ψυχική Υγεία», την Πέμπτη 27 Απριλίου και ώρα 19:00 από την Μαρίνα Οικονόμου, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Επιστημονική Συνεργάτης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής».

Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στην ανάγκη προσανατολισμού της κοινωνίας σε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ψυχικής υγείας, που δεν επικεντρώνεται μόνο στην απουσία ψυχικής ασθένειας, αλλά και στην προαγωγή της ευεξίας και της ποιότητας ζωής των ατόμων και των κοινοτήτων στις οποίες ζουν. Σε αυτό το πλαίσιο, θα παρουσιασθεί η δυνατότητα των μουσείων και άλλων πολιτιστικών φορέων να προάγουν την ευεξία και την καλή ψυχική υγεία, καθώς και ο αποστιγματιστικός ρόλος της τέχνης.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Μαριάννα Αγιοστρατίτη, τ. 210 7228321 (εσωτ.135)

Πρόγραμμα «ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΥ ΖΗΝ»

Το πρόγραμμα προσωπικής Ανάπτυξης «ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΥ ΖΗΝ» υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και απευθύνεται στο ευρύ κοινό αλλά κυρίως σε εφήβους και νέους ενήλικες 18-21 ετών. Περιλαμβάνει τρεις πυλώνες δράσεων, μέσω των οποίων οι ωφελούμενοι ενημερώνονται και επεξεργάζονται θέματα ψυχικής υγείας και ευεξίας ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν και αξιοποιούν τον επιδραστικό ρόλο που μπορεί να έχει η τέχνη.  

Ειδικότερα:

1. Εργαστήρια για Εφήβους

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται τρεις κύκλοι εργαστηρίων για εφήβους (κάθε κύκλος έχει 6 συναντήσεις διάρκειας 2,5 ωρών) οι οποίοι περιλαμβάνουν ψυχολογικές παρεμβάσεις που αξιοποιούν τα εκθέματα του μουσείου, ψυχοδυναμικές και art therapy τεχνικές, καθώς και ομαδικές εικαστικές δραστηριότητες, με στόχο τόσο την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα υγείας όσο και την καλλιέργεια ψυχικών δεξιοτήτων.

Στόχοι των εργαστηρίων είναι η καλύτερη ρύθμιση των συναισθημάτων, η ενίσχυση της αναστοχαστικής λειτουργίας, η αύξηση της αυτοεκτίμησης, η ενδυνάμωση και η προαγωγή της ψυχικής ευεξίας και ποιότητας ζωής.

Αρχικά, οι έφηβοι προσεγγίζονται μέσω στοχευμένων επαφών με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σε κάθε κύκλο συμμετέχουν 15 άτομα, άρα συνολικά θα επωφεληθούν 45 έφηβοι. Στο τέλος των εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί έκθεση ανοιχτή στο κοινό με τα έργα των εφήβων που συμμετείχαν.

2. Ξεναγήσεις

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ξεναγήσεις στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για συγκεκριμένες ομάδες κοινού, όπως μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας κ.α. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται μία φορά τον μήνα και θα είναι συνολικά δώδεκα. Κάθε ξενάγηση θα είναι μια «διαφορετική», διαδραστική περιήγηση στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου επιλέγοντας εκθέματα τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με έννοιες ψυχικής υγείας.

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Για παράδειγμα, ο μινιμαλισμός του προσώπου των κυκλαδικών ειδωλίων θυμίζει την εντύπωση που έχουμε οι άνθρωποι για το πρόσωπο της μητέρας μας τους πρώτους μήνες της ζωής μας. Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα πρόσωπα για εμάς; Πόσο σημαντική είναι η μιμητική ικανότητα στα βρέφη, ειδικά για την απόκτηση της γλώσσας και τη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών; Σε μια άσκηση με δύο άτομα, που ο ένας πρέπει να καθρεφτίζει τις κινήσεις του προσώπου του άλλου, πόση αμηχανία και δυσκολία μας δημιουργείται;

3. Διαλέξεις για το κοινό

Ο τρίτος πυλώνας του προγράμματος είναι οι διαλέξεις για το κοινό που θα προβάλλονται διαδικτυακά με πρόσβαση σε όλη την Ελλάδα και θα έχουν ως στόχο να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ψυχικής υγείας.

Οφέλη Τέχνης 

Η ενασχόληση με τις τέχνες μπορεί να έχει ισχυρά και διαρκή αποτελέσματα στην υγεία. Είναι ικανή να βοηθήσει στην προστασία ενάντια σε ένα φάσμα καταστάσεων ψυχικής υγείας, να βοηθήσει στη διαχείριση ψυχικών ασθενειών και να υποστηρίξει στην ανάρρωση από αυτές.

Πέρα από το πρόγραμμα που αναφέρθηκε παραπάνω, το οποίο αφορά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, υπάρχουν και άλλοι τρόποι ενασχόλησης με την τέχνη για την βελτίωση της ψυχικής υγείας. Τα προγράμματα τέχνης και υγείας που καθοδηγούνται από καλλιτέχνες και μουσικούς, μπορούν να αποφέρουν οφέλη στην υγεία μέσω συμμετοχικών καλλιτεχνικών προγραμμάτων και ενασχόλησης με την τέχνη στην καθημερινή ζωή.

Όταν μιλάμε για τέχνες, συμπεριλαμβάνουμε και τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες, όπως η παραδοσιακή χειροτεχνία, η γλυπτική, η ψηφιακή τέχνη, ο χορός, ο κινηματογράφος, η λογοτεχνία, η μουσική, το τραγούδι, η κηπουρική αλλά και οι μαγειρικές τέχνες.

Οι τέχνες επίσης, βοηθούν και σε κοινοτικό επίπεδο. Όσο μεγαλώνουμε, μπορεί να αντιμετωπίσουμε την απομόνωση μέσω της απώλειας κοινωνικών συνδέσεων, όπως είναι οι φίλοι, η οικογένεια και ο χώρος εργασίας – καθώς και από άλλους περιορισμούς όπως η μείωση της σωματικής υγείας.

Μέσω της συμμετοχής σε καλλιτεχνικά προγράμματα, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση, μπορούν να ξαναχτίσουν τις κοινωνικές τους συνδέσεις και να επεκτείνουν την ήδη υπάρχουσα υποστήριξη που δέχονται στις κοινότητες τους. Η επαφή με άλλα άτομα βοηθά στην ανακούφιση της μοναξιάς και απομόνωσης.

Αυτό ισχύει επίσης και για τους οίκους ευγηρίας, όπου οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των κατοίκων του οίκου και του προσωπικού, κάτι που μπορεί να βελτιώση την διάθεση και την ευεξία.

Το κείμενο έχει συμπεριλάβει πληροφορίες από:

1. ΑΠΕ-ΜΠΕ
2. Art & Mental Health

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ειρήνη Κοστιούκ

eirini kostioucΦοιτήτρια Δημοσιογραφίας.
Μέλος της ομάδας συγγραφής - επιμέλειας άρθρων του PSYCHOLOGY.GR