Τις φωνές τους κατά της κακοποίησης των γυναικών ενώνουν τρεις γυναίκες πρόξενοι, στη Θεσσαλονίκη, και με δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του γυναικείου φύλου στην κοινωνία.
Οι γενικές πρόξενοι της Γαλλίας Σαντρίν Μουσέ (Sandrine Mouchet), της Γερμανίας Σίβυλλα Μπέντικ (Sibylla Bendig) και των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Λι (Elizabeth K. Lee) μας μιλούν για το κύμα αντίδρασης που προκάλεσε στην Ελλάδα η υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, για τη Θεσσαλονίκη το 2021 και τον κόσμο μετά την πανδημία.
Οι τρεις διπλωμάτισσες καταθέτουν τις απόψεις τους για τη μεγάλη συζήτηση που άνοιξαν στην Ελλάδα οι καταγγελίες της χρυσής Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας, υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και εύχονται το 2021 να δούμε το τέλος της πανδημίας και των περιορισμών που έχει επιφέρει στην καθημερινότητά μας.
Ηχηρό μήνυμα κατά της κακοποίησης
Οι τρεις γενικές πρόξενοι επικροτούν το θάρρος της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει για την προσωπική της περιπέτεια, δεν κρύβουν τη θλίψη και τον θυμό τους για ιστορίες όπως της Ελληνίδας αθλήτριας και υπογραμμίζουν την ανάγκη ενδυνάμωσης των γυναικών στην κοινωνία.
Η Σοφία Μπεκατώρου έδειξε μεγάλο θάρρος και αποφασιστικότητα με το να μιλήσει για τη σεξουαλική κακοποίηση το 1998 από μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.
Ξέρω ότι δεν είμαι η μόνη που αισθάνομαι θυμό και λύπη όταν ακούω την ιστορία της, τονίζει η γενική πρόξενος των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Λι, χαιρετίζοντας την υποστήριξη της Μπεκατώρου «από τα υψηλότερα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης, όπως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου».
Σε ό,τι αφορά τη χώρα της, επισημαίνει πως «σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερες από μία στις τρεις γυναίκες έχει βιώσει σεξουαλική βία -συμπεριλαμβανομένης της σωματικής επαφής- κατά τη διάρκεια της ζωής της» και εξηγεί ότι τα θύματα σεξουαλικής βίας δεν είναι μόνο γυναίκες και κορίτσια, αλλά και άνδρες και αγόρια.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν για την ισότητα των φύλων, αλλά έχουμε κάνει τεράστια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», σημειώνει η Ελίζαμπεθ Λι, δηλώνει περήφανη για την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ και αναφέρεται στη μακρά παράδοση γυναικών γενικών προξένων των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, με πρώτη τη Μύριαμ Χιούζ το 1994.
«Απαιτεί μεγάλο θάρρος να μιλήσει κάποιος/α που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά. Ειδικά για όσους/ες είναι οι πρώτοι που μιλούν», λέει, από την πλευρά της, η Γαλλίδα γενική πρόξενος υπογραμμίζοντας ότι «η σιωπή είναι ένα σημαντικό πρόβλημα».
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
«Μ΄ αυτόν τον τρόπο, (όσοι μιλούν) απελευθερώνουν τις φωνές σ' αυτό το θέμα ταμπού, βοηθούν άλλους ανθρώπους να μιλήσουν. Η σιωπή είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Πολλά θύματα έχουν κρατήσει τον εφιάλτη τους για τον εαυτό τους, καθώς αναγκάστηκαν να σιωπήσουν από τον δράστη ή άλλους ενήλικες γύρω τους, ή κατάλαβαν ότι έπρεπε να σιωπήσουν καθώς οι ενήλικες δεν ήθελαν να βγει η αλήθεια, ειδικά σε πατριαρχικές κοινωνίες. Έτσι, τα θύματα όχι μόνο υφίστανται αυτή τη φρίκη της κακοποίησης, αλλά πρέπει επίσης να κρατήσουν κι αυτό το βάρος. Αυτό είναι τρομερό», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μουσέ.
Τονίζει ότι είναι σημαντικό τα θύματα να εκφράζονται στα ΜΜΕ ή στα κοινωνικά δίκτυα αλλά επίσης να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, ενώ αναφέρεται και στο παράδειγμα της Γαλλίας, όπου υπήρξαν πολλές περιπτώσεις θυμάτων που μίλησαν ύστερα από χρόνια σιωπής τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατη αυτή της Καμίλ Κουσνέρ της 45χρονης δικηγόρου, κόρης του Μπερνάρ Κουσνέρ, που εξέδωσε βιβλίο στο οποίο κατηγορεί τον σύζυγό της μητέρας της για σεξουαλική κακοποίηση του δίδυμου αδελφού της, όταν εκείνος ήταν στην εφηβεία.
Θαρραλέα χαρακτηρίζει τη στάση της Σοφίας Μπεκατώρου και η γενική πρόξενος της Γερμανίας Σίβυλλα Μπέντικ και υπογραμμίζει την ανάγκη να βρει μιμητές. «Με εξέπληξε η κατακραυγή στην Ελλάδα, καθώς μου φάνηκε σαν να ήταν η πρώτη φορά που κάποιος μίλησε. Είναι κάτι θαρραλέο και είναι εξαιρετικά απαραίτητο η κοινωνία να είναι ευγνώμων και να ανοίξει η συζήτηση, έτσι ώστε κι άλλες γυναίκες να έχουν αυτό το θάρρος», αναφέρει.
Υπογραμμίζει πως «καμία κοινωνία σήμερα δεν μπορεί να πετύχει χωρίς ισχυρές, δραστήριες γυναίκες. Καμία εταιρεία, καμία κυβέρνηση, κανένα μέσο, κανένα σχολείο, καμιά επιστήμη ή τέχνη .... πρέπει να επιτύχουμε πλήρη ισότητα σε κάθε τομέα, επειδή οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίσοι».
Η κ. Μπέντικ δεν κρύβει τη θλίψη και τον θυμό της, όπως χαρακτηριστικά λέει, «όταν βλέπω γυναίκες που εκφοβίζονται από άντρες που είναι "φυσικά" τα αφεντικά. Οι γυναίκες πρέπει να είναι αφεντικά οι ίδιες».
...και δράση για την ενδυνάμωση των γυναικών
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Ενθουσιασμένη όσο και οι συναδέλφισσές της από τη Γαλλία και την ΗΠΑ για το γεγονός ότι οι χώρες τους εκπροσωπούνται στη Θεσσαλονίκη από γυναίκες, η Γερμανίδα γενική πρόξενος ανυπομονεί για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με γυναίκες της πόλης από διαφορετικούς κλάδους και την ανάπτυξη ενός κοινού δικτύου. «Ανυπομονώ για τις δραστηριότητες ενός πολυμερούς δικτύου γυναικών κι ελπίζω ότι πολλοί θα συμμετάσχουν μαζί μας», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στις εμβληματικές γυναικείες προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης, σε διάφορους τομείς -από την πολιτική, την οικονομία και πανεπιστήμιο ως τη δημοσιογραφία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό κ.ά- αλλά και στην πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναφέρεται η Γαλλίδα γενική πρόξενος. «Έχω σκεφτεί, από την άφιξή μου ήδη εδώ, πως θα ήταν ωραίο να ενισχύσω τις σχέσεις μ' αυτές τις εμβληματικές κυρίες. Θα δούμε πώς αυτό είναι δυνατόν», επισημαίνει.
Πολύ χαρούμενη με την προοπτική συνεργασίας της με τις δύο συναδέλφισσές της δηλώνει και η γενική πρόξενος των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Λι. Αναφέρεται επίσης στο ευρύ φάσμα προγραμμάτων που υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για την προώθηση γυναικών και κοριτσιών, φέρνοντας ως παραδείγματα τα προγράμματα γυναικείας επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη για γυναίκες από όλη την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια, ή το πρόγραμμα «Code Girls», την υποστήριξη σε ασυνόδευτα κορίτσια πρόσφυγες, τη συμμετοχή σε Σχολείο Πολιτικής για γυναίκες Ρομά κ.ά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ