Ακρόαση άρθρου......

Την ανάγκη οι χρήστες, και κυρίως οι νέοι, να εμβαθύνουν στη γνώση για την αποφυγή των μεγάλων κινδύνων που εμπεριέχονται στο διαδίκτυο τόνισε με τον πλέον δραματικό τρόπο ο αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και Πρόεδρος του Cyber Security International Institute (CSI) Μανώλης Σφακιανάκης, μιλώντας χθες βράδυ σε μια ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης.

Η Θεματολογία της εκδήλωσης

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Συκεών, όπου ήταν έντονη η παρουσία και η συμμετοχή παιδιών και νέων, οι οποίοι είχαν την καλύτερη ευκαιρία να ενημερωθούν από τους πλέον ειδικούς ερευνητές και μελετητές του χώρου για τις «παγίδες» που κρύβονται στο διαδίκτυο και συνιστούν μεγάλους κινδύνους για τους ανυποψίαστους χρήστες.

Κατά τη διάρκειά της παρουσιάσθηκαν και αναλύθηκαν θέματα που απασχολούν τον κόσμο της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, και συγκεκριμένα:

  • Τι είναι το διαδίκτυο,
  • Μύθοι και Πραγματικότητες,
  • Ποιες διαδικτυακές συμπεριφορές αναφέρονται ως υψηλού ρίσκου,
  • Τα Ναι και τα Όχι του Διαδικτύου,
  • Φαινόμενα Εποχής,
  • Εθισμός –Κυβερνοτρομοκρατία σε ανήλικους και ενήλικους.

Όπως επισήμανε ο κ.Σφακιανάκης, το μεγάλο πρόβλημα είναι το πολύ υψηλό ποσοστό της έλλειψης γνώσης, καλώντας τη νέα γενιά «να διδαχθεί από τους ειδικούς για το διαδίκτυο».

Εισαγωγή μαθήματος στα σχολεία για το διαδίκτυο

«Αυτή τη στιγμή ο κόσμος πηγαίνει "ραντεβού στα τυφλά", με απλά λόγια ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, δεν υπάρχει καμία κεντρική ενημέρωση παιδιών και κοινού και είναι σαν να οδηγούμε όλοι μια Φεράρι χωρίς δίπλωμα οδήγησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον πιστεύοντας ότι «τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο καθώς στο υπ. Παιδείας προετοιμάζονται για την εισαγωγή μαθήματος στα σχολεία για το διαδίκτυο από τη νέα σχολική χρονιά».

Από την πλευρά της, η ψυχολόγος-εγκληματολόγος Μαρίσα Βουλγαράκη αναφέρθηκε αναλυτικά στις συνέπειες που προκαλούνται στη ψυχολογία των παιδιών και των νέων χρηστών από την κακή χρήση του διαδικτύου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τρόπους πρόληψης ή και αντιμετώπισής τους, αναδεικνύοντας το ρόλο των γονέων.

Διαβάστε ακόμη το σχετικό άρθρο της Επιστημονικής Συνεργάτιδας, Ψυχολόγου, Μ.Ναλμπάντη: Εθισμός των εφήβων στο Διαδίκτυο: Ανασκόπηση των ερευνητικών δεδομένων σε Ελλάδα και Κύπρο 

Αγκαλιά προστασίας για τους νέους

Το ειδικό ενδιαφέρον και την ευαισθησία της διοίκησης του δήμου για την προστασία των παιδιών και των νέων από τους κινδύνους του διαδικτύου τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατά τον χαιρετισμό του. Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στις δημοτικές δομές και Υπηρεσίες, αλλά και στα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιούνται, κάλεσε τους νέους «να μη διστάζουν να απευθύνονται στις Υπηρεσίες του δήμου όντας βέβαιοι ότι θα συναντήσουν μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά».
Να σημειωθεί ότι η «ΠΥΞΙΔΑ», σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής ευθύνης της διοργανώνει κάθε χρόνο παρεμβάσεις πρόληψης για τους μαθητές, όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους με το διαδίκτυο, να ενημερωθούν για τους κινδύνους και του τρόπους προστασίας από αυτούς.

«Γνωρίζουμε ότι η κατάχρηση του διαδικτύου συνεχώς αυξάνεται. Παιδιά και έφηβοι βρίσκονται αντιμέτωποι με προκλήσεις και κινδύνους που συχνά δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις και οι γονείς απεγνωσμένοι δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Η έγκυρη, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων», σημείωσαν τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ», ανέφερε η αν. επιστημονική υπεύθυνη Μαρία Κυριακίδου.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

 

Διαβάστε ακόμη τα παρακάτω άρθρα που σχετίζονται με τον εθισμό στο διαδίκτυο και στα ηλεκτρονικά μέσα

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr