Η Θεραπεία Γνωστικού Ερεθισμού (Cognitive Stimulation Therapy - CST) είναι το κλειδί για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αρχόμενη άνοια.

Ξέρετε όμως, ποιο είναι το μυστικό για να γίνει αυτή η θεραπεία πραγματικά αποτελεσματική;

Εσείς! Ο θεραπευτής-συντονιστής των ομάδων CST παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία.

Γιατί να συμμετάσχετε στην εκπαίδευση;

Εάν είστε επαγγελματίας υγείας (ψυχίατρος, ψυχολόγος, εργοθεραπευτής, κοινωνικός λειτουργός, νοσηλευτής, σύμβουλος ψυχικής υγείας) που εργάζεστε, ενδιαφέρεστε να εργαστείτε με άτομα με άνοια ή απλά θέλετε να διευρύνετε τους ορίζοντές σας για τα νεότερα δεδομένα στον χώρο της ψυχικής υγείας, αυτό το σεμινάριο είναι για εσάς!

Αυτή η εκπαίδευση δεν είναι απλώς μια θεωρητική διαδικασία.

Είναι μια πρακτική, εμπειρική προσέγγιση που σας δίνει την ευκαιρία να ζήσετε τη CST από πρώτο χέρι και να εκπαιδευτείτε από την ίδια τη δημιουργό του προγράμματος. Εάν επιθυμείτε να γίνετε ένας συντονιστής, ικανός να δημιουργήσει ομάδες CST που κάνουν τη διαφορά, αυτή η εκπαίδευση είναι η ευκαιρία σας!

Τι είναι η Θεραπεία Γνωστικού Ερεθισμού (CST);

Η CST είναι μια ομαδική, μη φαρμακευτική παρέμβαση 14 συνεδριών που έχει σχεδιαστεί ειδικά για άτομα με ήπια έως μέτρια άνοια. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι συμμετέχοντες, με την καθοδήγηση ενός θεραπευτή-συντονιστή, εκπαιδεύονται στην ενίσχυση των γνωστικών τους λειτουργιών (μνήμη, προσοχή, συγκέντρωση, λόγος).

Γιατί η εκπαίδευση των θεραπευτών είναι τόσο σημαντική;

Σκεφτείτε το εξής: Ένας θεραπευτής-συντονιστής χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση είναι σαν ένας οδηγός χωρίς χάρτη. Μπορεί να έχει καλές προθέσεις, αλλά είναι πιθανό να χαθεί στη διαδρομή.

Η επιτυχία της θεραπείας γνωστικού ερεθισμού - CST βασίζεται στην ποιότητα της εφαρμογής της.

Οι συντονιστές που είναι καλά εκπαιδευμένοι έχουν την ικανότητα να προσαρμόζουν τις δραστηριότητες στις ανάγκες των συμμετεχόντων, να διαχειρίζονται τις διαφορετικές προκλήσεις που προκύπτουν και να εξασφαλίζουν ότι κάθε συμμετέχοντας έχει τη βέλτιστη εμπειρία.

Επιπλέον, η εκπαίδευση βοηθά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μικρές λεπτομέρειες - όπως ο τόνος της φωνής, η γλώσσα του σώματος και η διάθεση του συντονιστή - μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ατμόσφαιρα της συνεδρίας.

Τι θα μάθετε στην εκπαίδευσή με τη δημιουργό του προγράμματος Aimee Spector, Professor of Clinical Psychology of Ageing, University College London (UCL), UK ;

  • Τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την άνοια. Θα αναλυθούν και θα κατανοηθούν τα διαφορετικά μοντέλα εξέτασης και αντιμετώπισης την άνοιας.
  • Τις ψυχοκοινωνικές θεραπείες που συνθέτουν την CST. Θα συζητηθούν οι διαφορετικές ψυχοκοινωνικές θεραπείες που αποτελούν τα συστατικά της CST.
  • Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας. Θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα κόστους της θεραπείας CST.
  • Τις βασικές αρχές της CST. Θα γίνει αναφορά στις 18 βασικές αρχές, την καρδιά της CST, και στην σημασία της καθολικής παρουσίας τους στην θεραπεία.
  • Τον σχεδιασμό των ομάδων. Θα διευκρινισθούν θέματα όπως ο αριθμός και το προφίλ των συμμετεχόντων, η κατανομή του χρόνου των συνεδριών, η καταλληλότητα του χώρου και η παρακολούθηση της πορείας των ομάδων.
  • Τις θεματικές των συνεδριών CST. Θα αναπτυχθεί η δομή των 14 συνεδριών και οι διαφορετικές θεματικές τους. Με διαδραστικό τρόπο, μέσω προσομοίωσης κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, θα διερευνήσετε την πραγματικότητα των ομάδων CST και θα αποκτήσετε τις απαραίτητες πρακτικές δεξιότητες εφαρμογής.
  • Τον τρόπο ενσωμάτωσης της CST στην πρακτική σας: Θα υπάρξει καθοδήγηση για την ανάπτυξη σχεδίου δράσης και την εφαρμογή της CST σε οργανισμούς.

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής υπογεγραμμένη από την Prof. Aimee Spector.

Επενδύστε σε ένα καλύτερο μέλλον

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται η CST στην Ελλάδα, ενώ ήδη εφαρμόζεται σε πάνω από 25 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

Η συμμετοχή σας στην εκπαίδευση δεν είναι μόνο μια επένδυση στη δική σας καριέρα, αλλά και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων που θα υποστηρίξετε.

Για περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφές, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του σεμιναρίου: mentalhealthsolutions.gr/el/

Εναλλακτικά, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας:

Εκδήλωση ενδιαφέροντος