Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Θεραπεία Γνωστικού Ερεθισμού (CST) - ξεκλειδώνοντας τις νοητικές δυνατότητες σε άτομα με άνοια ήπιας και μέτριας βαρύτητας» από το Θεραπευτήριο Τζεράνη και το University College London (UCL)
Το Θεραπευτήριο Τζεράνη ανακοινώνει με μεγάλη χαρά τη διοργάνωση του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με τίτλο «Θεραπεία Γνωστικού Ερεθισμού (CST) - ξεκλειδώνοντας τις νοητικές δυνατότητες σε άτομα με άνοια ήπιας και μέτριας βαρύτητας», με εισηγήτρια την Prof. Aimee Spector, καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας της Γήρανσης, Διευθύντρια της Ακαδημίας Κατάρτισης Άνοιας και Διευθύντρια του Κέντρου Διεθνούς Θεραπείας Γνωστικού Ερεθισμού (CST) στο Univeristy College London (UCL).
Συνοπτικές Πληροφορίες
Ημερομηνία: 4 Οκτωβρίου 2024
Ώρα: 09:00 - 17:00
Τοποθεσία: Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28, Αθήνα 105 54
Θα δοθεί πιστοποίηση εκπαίδευσης, υπογεγραμμένη από την Prof Aimee Spector.
H Θεραπεία Γνωστικού Ερεθισμού (Cognitive Stimulation Therapy- CST)
Η «Θεραπεία Γνωστικού Ερεθισμού» (CST), είναι μία ομαδική θεραπεία η οποία βασίζεται στο βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο αντιμετώπισης νοσημάτων και στοχεύει στην βελτίωση της νοητικής και της κοινωνικής λειτουργικότητας σε άτομα με άνοια, ήπιας και μέτριας βαρύτητας.
Πραγματοποιείται σε ομάδες 5-8 ατόμων, δύο φορές την εβδομάδα υπό την καθοδήγηση δύο συντονιστών – θεραπευτών κατάλληλα εκπαιδευμένων στο CST. Ο κύκλος των συνεδριών ολοκληρώνεται στις 14 συναντήσεις
Σκοπός της θεραπείας είναι η παροχή των κατάλληλων ερεθισμάτων, ώστε να ενεργοποιηθούν και να παραμείνουν ενεργές οι νοητικές λειτουργίες του πάσχοντος.
Οι συνεδρίες CST εστιάζουν μεταξύ άλλων στον πολυαισθητηριακό ερεθισμό, στην άρρητη μάθηση, ενθαρρύνουν την «ατομικότητα» και χρησιμοποιούν τις νοητικές δεξιότητες μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, αλλά όχι ως πρωταρχικό στοιχείο της θεραπείας.
Μπορεί να ακολουθήσει και μία πιο μακροχρόνια θεραπεία συντήρησης (Maintenance CST- mCST).
Τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα έρευνας φανερώνουν βελτίωση τόσο των νοητικών λειτουργιών, όσο και της γενικότερης ποιότητας ζωής στα άτομα με συμπτώματα άνοιας ήπιας και μέτριας, προσφέροντας ανεξαρτησία και αυτονομία.
Σκοπός του σεμιναρίου
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η απόκτηση μιας σφαιρικής εικόνας της Θεραπείας Γνωστικού Ερεθισμού και η εκμάθηση δεξιοτήτων και τεχνικών που απαιτούνται από τους συντονιστές των ομάδων.
Πρόκειται για μια διαδραστική εκπαίδευση που περιλαμβάνει ομαδικές ασκήσεις, παιχνίδι ρόλων και παρακολούθηση οπτικοακουστικού υλικού.
Ο συγκερασμός πρακτικών και αρχών της CST μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή και στο γενικότερο κλινικό πληθυσμό.
Σε ποιους απευθύνεται;
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως συντονιστές των ομάδων CST, δηλαδή σε ειδικούς ψυχικής υγείας, ψυχιάτρους, ειδικευόμενους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές και νοσηλευτές.
Λίγα λόγια για την Prof. Aimee Spector
Εισηγήτρια είναι η Prof Aimee Spector, καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας της Γήρανσης, Διευθύντρια της Ακαδημίας Κατάρτισης Άνοιας, ucldementiatrainingacademy.org και Διευθύντρια του Κέντρου Διεθνούς Θεραπείας Γνωστικού Ερεθισμού (CST) στο Univeristy College London (UCL) ucl.ac.uk/international-cognitive-stimulation-therapy.
Η τεχνογνωσία της έγκειται στην παγκόσμια ανάπτυξη και αξιολόγηση σύνθετων παρεμβάσεων για την άνοια και τη γενική γήρανση. Συνεργάζεται με περισσότερες από 38 χώρες και υποστηρίζει εκπαιδευτικά κέντρα άνοιας στην Δανία, Νορβηγία, Γερμανία, ΗΠΑ, Χονγκ Κονγκ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 160 εργασίες, 5 κεφάλαια βιβλίων και 10 βιβλία.
Η έρευνά της επικεντρώνεται σε γενικές γραμμές στην ανάπτυξη και αξιολόγηση ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων και στην διερεύνηση βιοψυχοκοινωνικών και πολιτιστικών παραγόντων στη γήρανση.
Το ενδιαφέρον της για την άνοια είχε ως αφετηρία το διδακτορικό της, όπου ανέπτυξε και αξιολόγησε ερευνητικά τη Θεραπεία Γνωστικού Ερεθισμού (CST) για την άνοια, η οποία πλέον προτείνεται ως θεραπεία από τις κατευθυντήριες οδηγίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (NICE, 2018) και είναι η κύρια ψυχοκοινωνική παρέμβαση που προσφέρεται από τις κλινικές μνήμης του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων κρατών.
Λίγα Λόγια για το Θεραπευτήριο Τζεράνη
Το ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΖΕΡΑΝΗΣ ΨΥΧΗΣ ΟΜΜΑ αριθμεί πενήντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον χώρο της ψυχικής υγείας της χώρας.
Οι υπηρεσίες του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ψυχιατρικών διαταραχών και ο τρόπος που προσφέρονται συνδέονται άρρηκτα με την ιατρική δεοντολογία και τη δέσμευσή του θεραπευτηρίου στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Το επιστημονικό προσωπικό του θεραπευτηρίου, με επικεφαλής τον επιστημονικό διευθυντή του ψυχίατρο Σπύρο Τζεράνη, παρέχει σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας, νοσηλεία όταν κρίνεται απαραίτητη, φαρμακευτική αγωγή και θεραπείες που βασίζονται στην επιστημονική έρευνα, διασφαλίζοντας έτσι τη σταθεροποίηση της κατάστασης των ασθενών μας και την συνέχιση της ομαλής κοινωνικής και επαγγελματικής τους ζωής.
Ανταποκρινόμενο στις εξελίξεις του χώρου και με στόχο την ενδυνάμωση των ασθενών, την δυνατότητα αυτοδιαχείρισης της καθημερινότητας τους και τη βελτίωση της σχέσης τους με τον θεραπευτή τους, το θεραπευτήριο έχει εισαγάγει το ψηφιακό εργαλείο Monsenso Solution στην παρακολούθηση ασθενών του, μια μοναδική πρακτική στην Ελλάδα.
Το Θεραπευτήριο Τζεράνη συμμετέχει ενεργά ετησίως στα Πανελλήνια Συνέδρια Ψυχιατρικής, προσφέροντας νέα γνώση για τις εξελίξεις στον τομέα της ψυχιατρικής και παρουσιάζοντας το επιστημονικό του έργο μέσω διαλέξεων και ηλεκτρονικών ανακοινώσεων (E- Poster).
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Θεραπευτήριο Τζεράνη, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα tzeranis.gr)
Κόστος Συμμετοχής
- Εγγραφές έως 30/6: 110€
- Εγγραφές από 1/7 έως 30/9: 150€
Στην τιμή περιλαμβάνεται η συμμετοχή στην εκπαίδευση, το πιστοποιητικό εκπαίδευσης, coffee breaks και γεύμα.
Για εγγραφές συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής συμμετοχής στη σελίδα: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Θεραπεία Γνωστικού Ερεθισμού (CST).
Επικοινωνία
Σχετικά με τις θεραπευτικές ομάδες CST και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά με την διοργάνωση του σεμιναρίου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Εναλλακτικά, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας