Το προσφυγικό φαινόμενο σήμερα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δεν είναι ένα δημοφιλές θέμα για συζήτηση. Η Ε.Ε., που έχει την κεντρική πολιτική ευθύνη, έχει λόγους να μην περηφανεύεται για τη διαχείρισή του και η χώρα μας είναι κουρασμένη, ταλαιπωρημένη και για κάποια πράγματα ένοχη.
Το Τμήμα Ψυχολογίας και το Εργαστήριο Κλινικής Ψυχολογίας & Ψυχοπαθολογίας, Κοινοτικής Ψυχιατρικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας - Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών συμμετέχουν στον ελλειμματικό διάλογο, όχι για να καταγγείλουν και να διεκτραγωδήσουν, αλλά για να συμβάλουν στην αναζήτηση λύσεων.
Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, 9:00-17:00, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Το προσφυγικό φαινόμενο στην Ελλάδα και την Ευρώπη σήμερα: Πολλαπλές προσεγγίσεις», η οποία θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο Σ. Καράγιωργα ΙΙ του Παντείου Πανεπιστημίου.
Προσκεκλημένοι επιστήμονες και εργαζόμενοι στο πεδίο θα μοιραστούν μαζί μας τις σκέψεις και τις αγωνίες τους για την ανάδειξη αφενός της πολυπλοκότητας του φαινομένου, αφετέρου της ανάγκης για αντίστοιχης πολυπλοκότητας προσεγγίσεις.
Η εστίαση στην ψυχοκοινωνική/ψυχολογική απόκριση είναι δεδομένη τόσο λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος των διοργανωτών όσο και λόγω της σημασίας της σε μια ολοκληρωμένη και σοβαρή αντιμετώπισή του.
Έξω από το Αμφιθέατρο Σ. Καράγιωργα, όπου θα γίνουν οι ομιλίες, θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας των προσφύγων που εργάζονται στο πρόγραμμα «Προσωπικό Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Κοινότητα - Community Psychosocial Workforce (CPW)», το οποίο υλοποιεί η ΕΠΑΨΥ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η έκθεση έχει τίτλο «Living as a Refugee CPW in Greece» και παρουσιάζει τη ζωή των προσφύγων, όπως την απαθανάτισε ο φακός των ίδιων των εργαζόμενων CPW.
Το ταξίδι της θα ξεκινήσει από το Πάντειο και στη συνέχεια θα φιλοξενηθεί σε διάφορους χώρους, όπως ΕΠΑΨΥ, Δήμος Αθηναίων, σχολεία της Αττικής κ.τ.λ.
Στην έκθεση θα βρίσκονται και τα μέλη του προγράμματος CPW, που θα είναι διαθέσιμα να συζητήσουν με τους επισκέπτες-συνέδρους με αφορμή τις φωτογραφίες τους.
Θεματολογία ημερίδας και εισηγητές:
1. Γεωργία Σπυροπούλου, Νομικός, Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Η εξέλιξη και οι προκλήσεις στο δίκαιο και την πολιτική της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση
2. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Διευθυντής, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Η αποτροπή ως πολιτική επιλογή για τη διαχείριση του προσφυγικού
3. Ειρήνη Αβραμοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Η βία του «προσφυγικού φαινομένου»: Έμφυλα και πολιτισμικά στερεότυπα στην εποχή της ανθεκτικότητας
4. Νίκος Τζαβάρας, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής, τέως Πρόεδρος ΕΨΕ, Ιδρυτής του Κλάδου Εθνοψυχανάλυσης
Η διεύρυνση της αυτογνωσίας κατά την αντιμετώπιση του Ξένου.
5. Ρένος Παπαδόπουλος, Καθηγητής Αναλυτικής Ψυχολογίας, Δ/ντής, Κέντρο για το Τραύμα, το Άσυλο και τους Πρόσφυγες, Πανεπιστήμιο του Essex (ΗΒ)
Προσφυγική εμπειρία και Νοσταλγικός Αποπροσανατολισμός
6. Νίκος Γκιωνάκης, Ψυχολόγος, Επιστ. υπεύθυνος, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ (μονάδα ψυχικής υγείας για μετανάστες και πρόσφυγες)
Ψυχοκοινωνική υποστήριξη αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Προκλήσεις για τους εργαζόμενους στο πεδίο
7. Μιχάλης Μεντίνης, Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας, συν-συγγραφέας του βιβλίου «Ψυχολογίες Συμμόρφωσης»
Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις με πρόσφυγες που ζουν σε συνθήκες περιορισμού της ελευθερίας. Υπό ποιες προϋποθέσεις είναι αποτελεσματικές;
8. Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου, Δρ. Κοινωνικής Ψυχολογίας - Κοινωνιολόγος (MSc), Υπεύθυνος του προγράμματος «Προσωπικό Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Κοινότητα» ΕΠΑΨΥ/UNHCR
Παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από πρόσφυγες σε πρόσφυγες: Το παράδειγμα του Προσωπικού Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Κοινότητα
9. Αναστασία Καλαντζή - Αζίζι, Oμ. Kαθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ, Συν-συντονίστρια της ομάδας τραύματος του Τμήματος παιδιών/ εφήβων, Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ).
Τα παιδιά πρόσφυγες και οι γονείς τους. Προληπτικές και συμβουλευτικές δράσεις της ομάδας τραύματος του ΙΕΘΣ.
10. Θεοδώρα Αναστασίου, MSc, Υποψήφια διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Συν-συντονίστρια της ομάδας τραύματος του Τμήματος παιδιών/ εφήβων, ΙΕΘΣ & Βασιλική Γιωτσίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Εστιασμένη στο Τραύμα Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (Trauma-focused CBT; TF-CBT) για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Ελλάδα:Καλύπτοντας ένα θεραπευτικό κενό.
11. Ελένη Κοτσώνη, MSc PhD Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια.
Φροντίζοντας την ενδιάμεση φωνή: Η εμπειρία της εποπτείας πολιτισμικών διαμεσολαβητών εργαζομένων στο προσφυγικό.
H ημερίδα θα έχει υβριδικό χαρακτήρα για όσους ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως.
Σχετικό link: Το προσφυγικό φαινόμενο στην Ελλάδα και την Ευρώπη σήμερα: Πολλαπλές προσεγγίσεις
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.