Ένας στους είκοσι ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών νοσεί από τη νόσο Alzheimer και έχει βρεθεί ότι οι πάσχοντες από τη νόσο έχουν χαμηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις νοητικές λειτουργίες. Το κύριο χαρακτηριστικό της νόσου Alzheimer είναι η σταδιακή απώλεια της μνήμης όπου το άτομο δυσκολεύεται να ανακαλέσει στη μνήμη του πρόσφατα γεγονότα, να εκφραστεί, να προσανατολιστεί στο χώρο και στο χρόνο. Επίσης παρουσιάζονται αλλαγές στην διάθεση του, στη συμπεριφορά του και τάση κινητικότητας.

Σε σχέση με τη θεραπεία της νόσου Alzheimer χρειάζεται να ειπωθεί ότι η φαρμακευτική αγωγή επιβραδύνει την εκδήλωση των συμπτωμάτων χωρίς να αναστέλλει την εκδήλωσή τους. Βέβαια η φαρμακευτική αγωγή χρειάζεται να συνδυάζεται και με άλλες θεραπείες που βοηθούν στην ενδυνάμωση των νοητικών λειτουργιών, στη βελτίωση της κινητικότητας και λειτουργικότητας των ανοϊκών ατόμων, οι οποίες παρέχονται από τα παραρτήματα της Ελληνικής Εταιρείας Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών αλλά και από ιδιώτες ψυχολόγους ή ψυχίατρους.

Το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης και ο στόχος του

Δωρεάν πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για άτομα που πάσχουν από νευρολογικές παθήσεις θα υλοποιήσει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους άθλησης της Alzheimer Hellas, με στόχο την κινητοποίηση των ατόμων και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, όπως γνωστοποίησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", η καθηγήτρια Επιστήμης Ειδικής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Τ.Ε.Φ.Α.Α του ΑΠΘ, δρ Βασιλική Σ. Γαροπούλου.

Το πρόγραμμα αφορά άτομα που πάσχουν από διάφορες νευρολογικές παθήσεις, όπως αυτές που ανήκουν στις πολυνευροπάθειες, άνοιες και της νόσου Alzheimer, Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, Νόσο Πάρκινσον και Σκλήρυνση κατά Πλάκας και άλλα που ανήκουν στο φάσμα αυτό των νευρολογικών παθήσεων και θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

"Στόχος του προγράμματος είναι η πρώιμη παρέμβαση και αντιμετώπιση της ασθένειας που επέρχεται στην πορεία της κάθε νόσου" όπως τόνισε η κ. Γαροπούλου.

"Επιδιώκουμε να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα που απορρέουν από τη νόσο από την οποία πάσχουν, τα οποία αφορούν προβλήματα όπως η σπαστικότητα, η αταξία, η μειωμένη ικανότητα βάδισης κ. ά., ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του ατόμου που θα συμμετέχει (στο πρόγραμμα άσκησης) και να αυξήσουμε τη δυνατότητα ανεξαρτησίας στην καθημερινότητά του" υπογράμμισε.

Η επιστημονική συνεργάτιδα της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών εξήγησε ότι η θεραπευτική άσκηση, πέρα από τη βελτίωση της κινητικότητας και την μυϊκή ενδυνάμωση, θα ενεργοποιήσει το καρδιαγγειακό και καρδιοαναπνευστικό σύστημα των πασχόντων.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα

Η έναρξη των προγραμμάτων θα γίνει την 1η Νοεμβρίου.

Ωστόσο, για τη συμμετοχή απαραίτητη είναι η φυσική παρουσία των ενδιαφερόμενων με αθλητική ενδυμασία στη Μονάδα Alzheimer "Αγία Ελένη" (Πέτρου Συνδίκα 13), την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις 5 το απόγευμα, προκειμένου να γίνει μια κλινική αξιολόγηση της κινητικότητας των ατόμων.

Η κ. Γαροπούλου επισήμανε ότι αυτή η αξιολόγηση υποδεικνύει το φάσμα των διαταραχών που έχουν εγκατασταθεί και είναι αναγκαία, προκειμένου να ομαδοποιηθούν οι ασθενείς στα προγράμματα.

"Αυτή η αξιολόγηση πρέπει να γίνει όταν κάποιος πάσχει από μια σοβαρή πάθηση, ώστε να υπάρχει και η σωστή εξατομίκευση του προγράμματος" τόνισε η Βασιλική Γαροπούλου, επισημαίνοντας ότι με την εξατομικευμένη εκγύμναση, την ομαδική συμμετοχή και την κινητοποίηση τα άτομα θα κερδίσουν ένα αίσθημα ικανοποίησης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2310 810411 (εσωτ. 154).

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, ημέρα της αξιολόγησης της κινητικότητας των ατόμων για συμμετοχή, θα πραγματοποιηθεί και ενημέρωση από τους Επιστημονικά Υπεύθυνους των Θεραπευτικών προγραμμάτων.

Συνέντευξη στην Σοφία Παπαδοπούλου
Επιμέλεια κειμένου Ελένη Μπιμπίκου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για την εισαγωγή χρησιμοποιήθηκε απόσπασμα απο το άρθρο Αλτζχάϊμερ Νόσος (Alzheimer) - Ορισμός, Αιτιολογία, Συμπτώματα, Θεραπεία της επιστημονικής συνεργάτιδας της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr, Φωστηρίας Αμανατίδου