Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια - MSc Κλινική Ψυχολόγος, Leiden University, NL
Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων, Συμβουλευτική γονέων.
Η Αριστέα Λιάκου είναι ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, με Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος (Αρ.Πρωτ: 11680/2014).
Αναφορικά με τις σπουδές της στην επιστήμη της ψυχολογίας, είναι κάτοχος βασικού πτυχίου Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο έχει εξειδικευτεί στην Κλινική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Leiden της Ολλανδίας (Clinical Psychology MSc, Leiden University, NL, Faculty of Social and Behavioural Sciences).
Έχει ολοκληρώσει την 3ετή επαγγελματική μετεκπαίδευσή της στo Γνωσιακό - Συμπεριφοριστικό μοντέλο Ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, στην Αθήνα, μέλος του British Association for Counselling and Psychotherapy.
Παρακολούθησε τη θεωρητική εκπαίδευση στη Θεραπεία των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, που διεξάγεται από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ), σε συνεργασία με τη μονάδα διαταραχών πρόσληψης τροφής της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ - Αιγινήτειο Νοσοκομείο.
Έλαβε μέρος στη βασική εκπαίδευση του Behavioral Tech στη Διαλεκτική Συμπεριφοριστική Θεραπεία (Dialectical Behavior Therapy Foundational Training), που πραγματοποιήθηκε στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών.
Στα πλαίσια της επαγγελματικής της εμπειρίας σε επίπεδο πρακτικής άσκησης, εθελοντικής και αμοιβόμενης εργασίας έχει συνεργαστεί με το Οικοτροφείο "Καλλίπολις" - "μετάΒΑΣΙΣ" Α.Μ.Κ.Ε. (Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης) ως ψυχολόγος, το Κέντρο Πρόληψης Ζωγράφου (πρώην "ΚΕ.Π.Χ.Ε.Ο.") ως ψυχολόγος, το "Μαζί για το Παιδί" (Ένωση Κοινωφελών Σωματείων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα) ως σύμβουλος - ψυχολόγος, την Ψυχογηριατρική Εταιρεία "Ο Νέστωρ" ως ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια και με ιδιωτικό κέντρο ψυχοθεραπείας ως ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια.
Στο παρόν, στα πλαίσια του πρακτικού μέρους της κατάρτισής της στη Θεραπεία των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, παρέχει ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες σε ασθενείς με δυσκολίες του εν λόγω φάσματος, στην Α' Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο.
Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών, έχει συνεργαστεί με το Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Leiden της Ολλανδίας, στη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας, ως κλινική ψυχολόγος - ερευνήτρια.
Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και παρέμβασης σε ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών δυσκολιών και διαταραχών.
Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας
Ημέρα | Από | Έως |
Καθημερινές | 10:00 | 22:00 |
Βασικό χαρακτηριστικό όλων των διπολικών διαταραχών είναι τα μανιακά συμπτώματα. Η κάθε μορφή της διπολικής διαταραχής διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες με βάση τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των μανιακών συμπτωμάτων.
Όταν η εξωτερική εμφάνιση προκαλεί δυσφορία.
Συχνά, όλοι μας παρατηρούμε σημεία στο σώμα μας, που θεωρούμε ότι δεν είναι ακριβώς όπως θα τα θέλαμε, δεν μας αρέσουν πολύ ή πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα. Σίγουρα, όλοι μας δεν είμαστε με όλα ευχαριστημένοι σε σχέση την εξωτερική μας εμφάνιση.
Στην ψυχολογία, με τον όρο αποφυγή εννοούμε ένα δυσπροσαρμοστικό τρόπο διαχείρισης, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια να αποφύγουμε ή να «αποδράσουμε» από ορισμένες δυσάρεστες σκέψεις ή/και συναισθήματα.Οι συμπεριφορές αποφυγής στα πλαίσια του κοινωνικού άγχους αποσκοπούν στη μείωση του άγχους που δημιουργείται στις κοινωνικές καταστάσεις.
H διαταραχή υπερφαγίας, αν και εντάχθηκε σχετικά πρόσφατα στις επίσημες κατηγορίες των διαταραχών πρόσληψης τροφής, όπως είναι η ψυχογενής ανορεξία και η βουλιμία, είναι εκείνη που συναντάται πιο συχνά. Το άτομο που πάσχει από διαταραχή υπερφαγίας μπορεί να τρώει ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες φαγητού, νιώθοντας αδύναμο να σταματήσει (υπερφαγικό επεισόδιο).Αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν δεν πεινάει, ενώ το φαγητό συνήθως καταναλώνεται τόσο γρήγορα που το άτομο δεν αναλογίζεται την ποσότητα ή τη γεύση της τροφής.
Το συναίσθημα του θυμού
Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό και υγιές συναίσθημα, το οποίο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως καλό ή κακό. Όπως και κάθε άλλο συναίσθημα που προκαλεί δυσφορία, ο θυμός εκδηλώνεται όταν ερμηνεύουμε μια κατάσταση ως θλιβερή, ανησυχητική, άδική ή απειλητική και καλούμαστε να αντιδράσουμε αναλόγως.
Στις ζωές όλων των ανθρώπων υπάρχουν περίοδοι με δυσκολίες, έντονο προβληματισμό για καταστάσεις της καθημερινότητας ή/και αρνητικά συναισθήματα που επηρεάζουν με δυσάρεστο τρόπο τη διάθεση. Πρόκειται για φάσεις ζωής, τις οποίες βιώνουμε όλοι μας, καθώς υπάρχουν κατά καιρούς διάφοροι παράγοντες εξωτερικοί ή/και εσωτερικοί (ψυχολογικοί) που μας δημιουργούν θλίψη, άγχος ή γενικότερα δυσφορία.
Όλοι μας λίγο έως πολύ έχουμε την τάση να προσπαθούμε να αποδίδουμε όσο καλύτερα μπορούμε σε έναν ή περισσότερους τομείς της ζωής μας. Είναι φυσιολογικό και θεμιτό να επιδιώκουμε την επιτυχία στη δουλειά, στις σπουδές, στις σχέσεις ή σε άλλες παραμέτρους της καθημερινότητάς μας, όπως και το να διατηρούμε ενισχυμένα κίνητρα για προσωπική πρόοδο.
Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.