Η πορεία μου ως ψυχολόγος καθοδηγείται από μια βαθιά δέσμευση στην κατανόηση και βελτίωση της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από πολιτισμικά ευαίσθητες προσεγγίσεις. Είμαι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας του E-Campus Università (Novedrate, Ιταλία) και αυτή τη στιγμή ακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική και Δυναμική Ψυχολογία. Η εκπαίδευσή μου περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο τετραετές πρόγραμμα στη συστημική θεραπεία και συμβουλευτική
Η πορεία μου ως ψυχολόγος καθοδηγείται από μια βαθιά δέσμευση στην κατανόηση και βελτίωση της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από πολιτισμικά ευαίσθητες προσεγγίσεις. Είμαι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας του E-Campus Università (Novedrate, Ιταλία) και αυτή τη στιγμή ακολουθώ μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική και Δυναμική Ψυχολογία. Η εκπαίδευσή μου περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο τετραετές πρόγραμμα στη συστημική θεραπεία και συμβουλευτική, το οποίο επικεντρώνεται στην ενασχόληση με άτομα, οικογένειες, ζευγάρια και ομάδες, καθώς και στη συμμετοχή σε συστημικές θεσμικές και κοινωνικές παρεμβάσεις.
Η επαγγελματική μου ανάπτυξη εμπλουτίζεται περαιτέρω από το δίπλωμα στο Master Life Coaching και προχωρημένα μαθήματα στη συμβουλευτική, την ψυχολογία, την κοινωνιολογία, το executive coaching και την ομαδική ψυχοθεραπεία. Κατέχω επίσης πιστοποιήσεις στη διεθνή υγεία των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, καθώς και στις κοινωνικές νόρμες και την κοινωνική αλλαγή από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και τη UNICEF. Η εκτεταμένη εκπαίδευσή μου περιλαμβάνει επίσης δεξιότητες για παροχή ψυχολογικών πρώτων βοηθειών και πολλές ώρες συμβουλευτικής.
Από το 2019, παρέχω ψυχοκοινωνική συμβουλευτική μέσω του "Art of Life", εστιάζοντας στη θεραπεία ατόμων, ζευγαριών και οικογενειών, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και του εαυτού, την ψυχολογία των γυναικών και την θετική ψυχολογία. Η εμπειρία μου περιλαμβάνει ρόλους ως ιδιωτική παιδαγωγός για πολυπολιτισμικές οικογένειες, υπεύθυνη έργου για ευρωπαϊκά προγράμματα και διαπολιτισμική διαμεσολαβήτρια για ΜΚΟ. Επιπλέον, έχω εργαστεί σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, συμβάλλοντας σε διάφορες μελέτες και συλλογικά έργα.
Πριν ασχοληθώ με την ψυχολογία, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Κοινωνική Θεολογία και τον Χριστιανικό Πολιτισμό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ από το ίδιο ίδρυμα απέκτησα το μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ηθική, την Κοινωνιολογία και τις Σπουδές της Θρησκείας. Αυτές οι σπουδές έχουν διαμορφώσει βαθιά την συμπόνια και την ενσυναίσθησή μου για τους άλλους, θέτοντας μια σταθερή βάση για την πρακτική μου σε θέματα ψυχικής υγείας.
Ως αρθρογράφος και θεραπεύτρια, η δουλειά μου είναι αφιερωμένη στη γεφύρωση των πολιτισμικών χάσματων και την προώθηση της κατανόησης και του ανοιχτού διαλόγου. Η συμμετοχή μου σε προγράμματα υποστήριξης προσφύγων, εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και πολιτισμικά γεγονότα υπογραμμίζει τη δέσμευσή μου στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οι στόχοι και η δράση μου έχει κίνητρο την επιθυμία μου να δώσω ένα καλό παράδειγμα στο παιδί μου. Ζώντας στη Γερμανία με τον σύντροφό μου και το παιδί μας, προσπαθώ να ισορροπώ την επαγγελματική και προσωπική μου ζωή με βαθιά δέσμευση και στα δύο.
Πάνε πια κάποιοι μήνες που συνάντησα τυχαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μερικά ποστ που μιλούσαν για μια μάνα που βρίσκεται σε άγρια δικαστική διαμάχη με τον πρώην άντρα της, επειδή το μικρότερο παιδί της είναι τρανς.
Από μικρή παρατηρούσα πώς οι άνθρωποι γύρω μου άλλαζαν τη χροιά της φωνής τους, την έκφραση του προσώπου τους, ακόμη και τη στάση του σώματός τους όταν αναφέρονταν στα αυτιστικά παιδιά.
Η διαδικασία για να αναγνωριστεί κάποιος νομικά ως ψυχολόγος και να ασκήσει το επάγγελμα στη Γερμανία διαφέρει σημαντικά από την Ελλάδα. Παρακάτω παρουσιάζονται τα βασικά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την απόκτηση του προστατευμένου τίτλου «ψυχολόγος» και τη νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος.
Σύμφωνα με τον επικρατή ορισμό που δίνουν τα διαγνωστικά εγχειρίδια DSM-5 TR και ICD-11, η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) είναι μια νευροαναπτυξιακή κατάσταση που σε γενικές γραμμές παρουσιάζει κλινικά παθολογικά χαρακτηριστικά, όπως δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στην επικοινωνία και έντονα μοτίβα επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών.
Ο πιο συνήθης ορισμός που θα συναντήσει σχετικά με την Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (ΕΑΣ), γνωστή και ως ABA (Applied Behavior Analysis), είναι πως πρόκειται για μία πρακτική εφαρμογή των ψυχολογικών αρχών της θεωρίας της μάθησης για την ενθάρρυνση ή συνηθέστερα την τροποποίηση της συμπεριφοράς.
Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.