Ψυχολόγος (Ε.Κ.Π.Α.), Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, MEd. Psychology of Education (University of Manchester, UK)- Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή (ΕΚΠΑ- Κέντρο Έρευνας & Μελέτης Ψυχοφυσιολογίας). Εκπαίδευση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία (Ε.Δ.Α.Σ).
Ονομάζομαι Αντιγόνη Γαρυφαλλάκη, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νέα Σμύρνη. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου (Α.Π. 3659/30-07-2012).
Εξειδικεύτηκα στην Ειδική Αγωγή στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Αθηνών και το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Ψυχοφυσιολογίας. Ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Ψυχολογία της Εκπαίδευσης (MEd. Psychology of Education) στο University of Manchester του Ηνωμένου Βασιλείου, και επέστρεψα στην Ελλάδα για να ασκήσω το επάγγελμά μου.
Έχω συνεργαστεί με τα κέντρα ειδικής αγωγής "Μαργαρίτα" και "Ερμής" ως φοιτήτρια στα πλαίσια της πρακτικής μου άσκησης. Επιπλέον, συνεργάστηκα σε εθελοντικό επίπεδο ως ψυχολόγος με το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παγκρατίου του Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός καθώς και με τον Μη-Κερδοσκοπικό Οργανισμό "Ένα παιδί, ένας κόσμος". Σήμερα εργάζομαι στην δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρώτρια εκπαιδευτική ψυχολόγος προσφέροντας υπηρεσίες αξιολόγησης και υποστήριξης σε μαθητές ειδικής και γενικής αγωγής καθώς και στους γονείς και εκπαιδευτικούς.
Η πορεία μου φυσικά δεν σταματά εδώ. Η δια βίου μάθηση αποτελεί κινητήριο δύναμη για την προσωπική, επιστημονική και επαγγελματική μου ανάπτυξη, κάτι που επιδιώκω με συνεχείς εκπαιδεύσεις και συνεργασίες τόσο με επαγγελματίες όσο και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτή την περίοδο εκπαιδεύομαι στην Συστημική Θεραπεία και Θεραπεία Οικογένειας.
Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης πραγματοποιούνται συνεδρίες συμβουλευτικής χαμηλού κόστους.
Μπήκε ο Ιούλιος και οι θερμοκρασίες όλο και ανεβαίνουν, η σκέψη όλων τρέχει σε εκείνες τις μέρες που θα κατέβουν οι βαλίτσες από τα πατάρια και θα ξεχυθούμε σε παραλίες, θα κολυμπήσουμε σε βαθυγάλανα νερά, θα φάμε σε ταβερνάκια, θα ξεκουραστούμε και θα δροσιστούμε από παγωμένες λεμονάδες…
Πολύ συχνά ακούμε ανθρώπους να αναρωτιούνται για ποιο λόγο να μπουν σε μία ψυχοθεραπευτική διαδικασία και να μιλήσουν με κάποιον «ξένο» αφού, όπως λένε οι ίδιοι, έχουν φίλους που τους αγαπούν και θα τους ακούσουν με προσοχή. Και ναι, μέχρι ένα σημείο ίσως η σκέψη του μοιράσματος ενός προβλήματος με έναν αγαπημένο άνθρωπο να είναι πιο ασφαλής από την αναζήτηση ενός θεραπευτή. Είναι όμως το ίδιο;
Ο Σεπτέμβρης έχει μπει για τα καλά και μαζί με αυτόν και η νέα σχολική χρονιά! Η προετοιμασία των παιδιών που θα πάνε πρώτη φορά στο σχολείο μοιραία έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι, όμως τώρα το σχολείο αποτελεί μία πραγματικότητα.
Η πιο γνωστή ίσως εκδοχή του μύθου του Νάρκισσου είναι η ιστορία όπου θνητές κόρες και Νύμφες αλλά και νέοι ερωτεύθηκαν τον πανέμορφο Νάρκισσο, όμως εκείνος απείχε από κάθε ερωτική σχέση. Η απελπισία της Νύμφης Ηχούς την έκανε να αποτραβηχτεί από τη ζωή και να εγκαταλείψει τον εαυτό της· αδυνάτισε τόσο που έμεινε μόνο η φωνή της, γοερή εξαιτίας του αναπόδοτου και ματαιωμένου έρωτα.
Έπεσε στα χέρια μου ένα παλιό βιβλίο του Αζίζ Νεσίν, «Ο καφές και η δημοκρατία», και μέσα σε αυτό το βιβλίο το οποίο χαρακτηρίζεται για την αμείλικτη καυστική κριτική στα κακώς κείμενα της χώρας του, βρήκα πολλές ιστορίες που κέντρισαν την προσοχή μου καθώς ένιωσα πολλά κοινά στοιχεία με τα βιώματα πολλών ανθρώπων που συναντώ, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου.
Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.