Ακρόαση άρθρου......

Δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος στη σημερινή εποχή που να μην έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Είναι ένας κόσμος ανοιχτός, ποικιλόμορφος, γεμάτος γνώση, ευκαιρία για γνωριμίες αλλά και πολλούς κινδύνους που ελλοχεύουν από την επιπόλαιη χρήση του.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας πλέον φέρνει όλους τους ανθρώπους κοντά στη γνώση, δίνοντας ευκαιρία για γρηγορότερη πρόσβαση σε αυτή, όπως και τη δυνατότητα για ευκολότερη επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.

 

 

Πλέον, μπορούμε να ξεπερνάμε τον όποιο περιορισμό του χρόνου και του χώρου και να επικοινωνούμε απρόσκοπτα με ανθρώπους από κάθε μέρος του πλανήτη, ανταλλάσουμε απόψεις και διατηρούμε την επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα όσο μακριά και αν βρίσκονται από εμάς.

Τα κοινωνικά δίκτυα δίνουν την ευκαιρία σε μοναχικά άτομα να εκφραστούν, να φέρουν κοντά τους ανθρώπους ακόμα και να αναζητήσουν σύντροφο. Και ενώ το διαδίκτυο είναι ένα μέρος που σου δίνει την ευκαιρία για μία αναζήτηση τέτοιου είδους μιας και σε αυτό έχουν πρόσβαση εκατομμύρια άνθρωποι, αυτό δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τους κινδύνους που κρύβει η επιχείρηση μίας γνωριμίας στην οποία έχουν αγνοηθεί βασικοί κανόνες της προσωπικής μας ασφάλειας.

Υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι οι οποίοι πολλές φορές παρουσιάζονται ακόμα και ως ευκαιρίες, παραπλανώντας όμως με επιδέξιο τρόπο.

Ψεύτικα προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα, άνθρωποι με πονηρές διαθέσεις που παρουσιάζονται ως "φίλοι" κυρίως σε παιδιά (παιδόφιλοι), λεκτική βία και προσβολές, κοινοποίηση βίντεο προσωπικών στιγμών που στοχεύουν στο εξευτελισμό και τη διαπόμπευση ενός συγκεκριμένου ατόμου ή περισσότερων, εγκληματικότητα και μαγικά ωραιοποιημένοι άνθρωποι. Το Διαδίκτυο ουκ ολίγες φορές φέρει ακόμα και την ευθύνη για εγκληματικές ενέργειες, αφού η διαρκής ανάρτηση κάθε προσωπικής στιγμής μπορεί να παρακολουθείται από κάποιο άλλο άτομο το οποίο θα μπορέσει να συμπεράνει με ευκολία αν βρισκόμαστε στο σπίτι μας ή οπουδήποτε αλλού.

Πώς ένας άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο με προσοχή, χωρίς όμως να στερείται την ευκολία και τη χαρά ακόμα που εκείνο μπορεί να προσφέρει;

  • ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

    Αν έχεις προφίλ σε οποιοδήποτε κοινωνικό δίκτυο, μην αναρτάς διαρκώς το κάθε μέρος που βρίσκεσαι. Είναι μεν λογικό να θέλεις να μοιραστείς μία ευτυχισμένη στιγμή με φίλους και γνωστούς, αλλά ταυτόχρονα δίνεις πάτημα σε άτομα με πονηρές διαθέσεις, οι οποίοι ενημερώνονται για την απουσία από το σπίτι σου, παρακολουθώντας το λογαριασμό σου. Διαφορετικά, μπορείς να ρυθμίσεις το λογαριασμό σου ώστε αυτά που κοινοποιείς να γίνονται ορατά μόνο από τους φίλους που εσύ έχεις επιλέξει. Επιπλέον, μην κοινοποιείς διαρκώς την κατάσταση της προσωπικής σου ζωής στις πληροφορίες (μόνος, διαζευγμένος, το οτιδήποτε), όπως και εντελώς προσωπικά στοιχεία, όπως τη διεύθυνση και το τηλέφωνο. Αυτό δεν το γράφω επειδή με διακατέχει κάποιο κόμπλεξ καταδίωξης, αλλά επειδή είναι κανόνες που πρέπει να τηρούνται (η ίδια η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει δηλώσει πολλές φορές πως πολλές επιθέσεις σε σπίτια θα μπορούσαν να έχουν αποφθευχθεί αν δε δημοσιοποιούσε κάποιος συνεχώς το ότι απουσιάζει από το σπίτι ή το πού πήγε διακοπές).

  • Αν κάποιος έχει παιδιά, ας δημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους, ώστε το παιδί να μη φοβάται να τον ενημερώσει για οτιδήποτε παράξενο συναντήσει στην περιήγησή του στο διαδίκτυο. Επειδή δεν είναι εύκολο και σωστό συνάμα να παρακολουθείς διαρκώς το παιδί σου και κάθε του κίνηση μέσα στο διαδίκτυο, πρέπει να του μιλήσεις ανοιχτά για όλους τους κινδύνους που υπάρχουν μέσα σε αυτό. Δίδαξέ το να αποφεύγει ανθρώπους που δε γνωρίζει ή παιχνίδια που το ωθούν σε βίαιες ενέργειες ως προς τους άλλους και τον εαυτό του. Ενίσχυσε μέσα του το αίσθημα της εμπιστοσύνης προς εσένα, ώστε να γνωρίζει ότι είσαι ένας άνθρωπος που μπορεί να του μιλήσει ανοιχτά για οτιδήποτε του συμβαίνει, χωρίς φόβο για απαγόρευση και τιμωρία.

  • Δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε μία κατηγορία γονιών των οποίων η συγκεκριμένη ενέργειά τους με έβρισκε πάντοτε αντίθετη: εκείνων που δημοσιοποιούν διαρκώς εικόνες των μικρών τους παιδιών. Τις περισσότερες φορές τα ίδια τα παιδιά είτε είναι πολύ μικρά για να έχουν δικό τους λογαριασμό, είτε δεν ερωτούνται καν για τη δημοσιοποίηση του προσώπου και των φωτογραφιών τους. Το να είναι γονιός κάποιος, δε σημαίνει πως έχει το δικαίωμα να αναρτά φωτογραφίες των παιδιών του, ειδικότερα εκείνων που βρίσκονται σε τρυφερή ηλικία, δεν έχουν γνώση της δημοσιοποίησης και προφανώς δεν έχουν δώσει και την έγκρισή τους. Δε νομίζω πως κάποιος θα ήθελε μεγαλώνοντας, να διαπιστώσει πως υπάρχουν αναρτημένες φωτογραφίες του χωρίς τη γνώση και συναίνεσή του, ακόμα και αν προέρχονται από τους γονείς του.

  • Αν αναζητάς πληροφορίες για ένα ιατρικό θέμα, μην αποδεχτείς το οτιδήποτε διαβάσεις στο διαδίκτυο ως αληθινή και έγκυρη πληροφορία και μην αγνοήσεις ποτέ να ζητήσεις τη γνώμη ενός γιατρού, ειδικά όταν πρόκειται για κάποιο σοβαρό θέμα, όπως λήψη χαπιών, συμπτωματολογία ή οτιδήποτε άλλο. Ό,τι βρίσκεται στο διαδίκτυο, δεν είναι πάντοτε σωστό, ούτε έγκυρο αλλά ούτε και αντικαθιστά ποτέ το γιατρό.

  • Για εκείνους που αναζητούν στο διαδίκτυο σύντροφο για σχέση, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν. Αν κάποιος αποφασίσει να συναντηθεί με ένα άτομο που γνωρίζει αποκλειστικά μόνο από το διαδίκτυο, τότε η πρώτη φορά είναι καλύτερο να οριστεί μία πρωινή προς μεσημεριανή ώρα και σε ένα φωτεινό μέρος με κόσμο, ώστε το άτομο να είναι προστατευμένο απέναντι στις βλέψεις και τις επιθυμίες ενός ανθρώπου που παραμένει μέχρι τότε ένας άγνωστος. Αν κάποιος αποζητά σύντροφο για σοβαρή και συναισθηματική σχέση τότε πρέπει να γνωρίζει πως πολλοί ψάχνονται και αναζητούν καθαρά και μόνο τη σεξουαλική πράξη. Για αυτό ας μη βιαστεί κάποιος να δεθεί συναισθηματικά με ένα άτομο από τις πρώτες συναντήσεις. Εξίσου χρήσιμο θα ήταν να περιμένει έστω για δύο ή τρεις εβδομάδες πριν προχωρήσει σε κάτι πιο ολοκληρωμένο, σε μία προσπάθεια να διαπιστώσει τι ακριβώς αποζητά το άλλο άτομο. Αν όντως το άτομο αποζητά καθαρά και μόνο τη σεξουαλική πράξη, πριν το πέρας των δύο εβδομάδων –είναι σχεδόν σίγουρο- θα έχει φύγει! Αν δεν έχει φύγει, τότε μπορεί να αποζητά το ίδιο με εσάς. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή, διότι δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ψάχνονται και είναι παντρεμένοι ή παρουσιάζουν μία ψευδή προσωπικότητα ώστε να πείσουν τον άλλο να συναντηθεί μαζί τους. Για όσους χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ας μη δέχονται αιτήματα φιλίας από άτομα εντελώς άγνωστα ή που δεν αναφέρουν κανένα προσωπικό στοιχείο για εκείνους. Όχι ότι οι κίνδυνοι δεν υπάρχουν και με άτομα που μπορεί να μοιραζόμαστε κοινούς γνωστούς, αλλά τουλάχιστον μπορεί να μειωθούν.

  • ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
    Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

    Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

    Ας μη διστάζει ο καθένας που συναντά το οτιδήποτε επικίνδυνο (πορνογραφικό υλικό, εξώθηση σε βίαιες ενέργειες ή οτιδήποτε άλλο), να απευθύνεται στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ή να ενημερώνει το ίδιο το Face book.

Το Διαδίκτυο είναι ένα μέρος που μας κρατά συντροφιά, μας ενημερώνει και μας ψυχαγωγεί. Η σωστή και ορθή χρήση του θα συμβάλλει εξαιρετικά στο να μειωθούν οι άσχημες παρενέργειές του ώστε να το απολαμβάνουμε όλοι με σωστό και εποικοδομητικό τρόπο.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.