Η Ρέα Δουμανά εξειδικεύτηκε στον τομέα της Ψυχολογίας με τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Κλινικής Ψυχολογίας σε ενήλικες και εφήβους. Διετέλεσε επιστημονική συνεργάτης στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών, του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».
Η Ρέα Δουμανά γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1974. Σπούδασε στη Μ. Βρετανία, (1994-1999) στα Πανεπιστήμια του Swansea και Nottingham και είναι κάτοχος του πτυχίων Γενετικής (BSc) και Ιατρικής και Μοριακής Βιολογίας (MSc).
Εξειδικεύτηκε στον τομέα της Ψυχολογίας με τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Κλινικής Ψυχολογίας ( MSc Clinical Psychology). Διετέλεσε ως επιστημονική συνεργάτις στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών, του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» για 3,5 χρόνια.
Έχει αναπτύξει ερευνητικό έργο αναφορικά με την εφηβεία, τις σεξουαλικές συνήθειες των Ελλήνων εφήβων, τις συμπεριφορές εξάρτησης στο Διαδίκτυο, τις διατροφικές διαταραχές, τον εκφοβισμό, κ.α.
Έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις για τα παραπάνω θέματα σε πανελλήνια και Ευρωπαϊκά συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης για την Ασφάλεια των παιδιών και των εφήβων στο διαδίκτυο (www.enacso.eu). Ήταν μέλος του Δ.Σ. του Επιστημονικού Οργανισμού "ΜΑΖΙ για την εφηβική Υγεία" για 3,5 χρόνια.
Είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων (American Psychological Association-APA)
Εξειδικεύθηκε στην Λογικοθυμική, Γνωσιακή και Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Λογικοθυμικής, Γνωσιακής και Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (Hellenic Institute of RE& CBT, Albert Ellis, New York) κατέχοντας τον τίτλο του Fellow Associate.
Η μεταπτυχιακή διατριβή της αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Μελέτης EU.NET. ADB, η οποία πραγματοποιήθηκε σε επτά Ευρωπαϊκές Χώρες και αφορά την διαπολιτισμική συσχέτιση παραγόντων που οδηγούν σε συμπεριφορές εξάρτησης διαδικτύου στους εφήβους (Internet Addictive Behaviors). Επίσης είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Λογικοθυμικής και Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας (Hellenic Institute of RECBT, Albert Ellis, New York) στο οποίο εκτελεί ερευνητικό έργο σχετικό με τις διατροφικές διαταραχές.
Έχει συνεργασθεί με τον ΟΚΑΝΑ για την παροχή εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν την εξάρτηση των εφήβων από το διαδίκτυο καθώς και αλλες συμπεριφορές εθισμού.
Συμμετέχει στη συγγραφή βιβλίων και ερευνητικών άρθρων.
Διατροφικές Διαταραχές, Ψυχοκοινωνικά προβλήματα, Εθισμός στο διαδίκτυο, σχολικός εκφοβισμός, διαταραχές προσωπικότητας
Ημέρα | Από | Έως |
Καθημερινές | - | - |
Σάββατο | - | - |
Το ακρωνύμιο FOMO (Fear Of Missing Out), είναι γνωστό από το 2013. Πρόκειται για μια φράση της ορολογίας του διαδικτύου και σχετίζεται με το συναίσθημα άγχους- ανάγκης του χρήστη να μην χάνει καμία δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι παρακάτω σκέψεις αποτελούν αποτέλεσμα του εσωτερικού διαλόγου ενός έφηβου:
"Είμαι τρελός…. Δεν ξέρω γιατί…. Μερικές φορές ξυπνάω και νιώθω σαν να έχω τρελαθεί… άλλες ημέρες αισθάνομαι εξαντλημένος, να «σέρνομαι".. Δεν μου αρέσει καθόλου. Δεν νιώθω καλά…. Εύχομαι να μην έχω τρελαθεί… δεν μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου».
Πληροφορίες για γονείς (σχετικά με την εξάρτηση ουσιών).
Σημάδια που ανησυχούν: Οι απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά ενός παιδιού, μπορεί να αποτελούν «σημάδια» εμπλοκής του με τα ναρκωτικά. Πρέπει να αξιολογηθεί από τον γονέα κατά πόσο οι αλλαγές αυτές συνάδουν με τη μετάβαση του ατόμου προς την ενηλικίωση και φυσικά με βάση την προσωπικότητά του.
Ο αυτοτραυματισμός, ως συμπεριφορά χαρακτηρίζεται αρχικά από την παρόρμηση και από τη σκόπιμη πρόθεση πρόκλησης πόνου. Δεν στοχεύει στην αυτοκτονική συμπεριφορά, αλλά να προσφέρει ανακούφιση από τον ψυχικό πόνο που βιώνει το άτομο. Ωστόσο ο αυτοτραυματισμός μπορεί να θεωρηθεί ως ένας προγνωστικός παράγοντας για την πρόθεση ενός ατόμου να προχωρήσει σε απόπειρα αυτοκτονίας, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί κατάλληλα (αξιολόγηση αυτοκτονικού ιδεασμού/απόπειρας).
Με τον όρο «ναρκωτικό» ορίζεται κάθε παράνομο φάρμακο, ενώ στον ορισμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι ψυχοδραστικές ουσίες (αλκοόλ, καπνός, καφεΐνη). Επομένως είναι οποιαδήποτε ουσία φυσική ή τεχνητή, που μπορεί να δράσει στο κεντρικό νευρικό σύστημα, κατασταλτικά ή διεγερτικά, και άρα είναι εξαρτησιογόνος.
Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.