Γιατί πρέπει κάποιος να συγχωρήσει; Δεν υπάρχει ένας μόνο λόγος, αλλά ένα είναι το σίγουρο: η υπόθαλψη θυμού και η αγανάκτηση είναι σωματικά, διανοητικά και πνευματικά ανθυγιεινές. Οι άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να συγχωρήσουν τον εαυτό τους ή τους άλλους έχουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης, ενεργούν με αναλγησία προς τους άλλους, είναι λιγότερο ευτυχείς, και έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Αυτά όμως είναι μόνο η αρχή!
Χωρίς συγχώρεση, η οργή και η αγανάκτηση «σαπίζουν» τον εσωτερικό μας κόσμο. Όταν είμαστε δεμένοι στο παρελθόν, ενεργούμε σαν αυτοδημιούργητη παγίδα του εαυτού μας με την πρόβλεψη ενός στενού και εκδικητικού μέλλοντος. Ίσως ο MaxLucado το έθεσε καλύτερα όταν είπε, «Το μίσος, είναι ένα λυσσαλέο σκυλί που στρέφεται απειλητικά προς τον ιδιοκτήτη του. Η εκδίκηση, είναι η φωτιά που μαίνεται καταναλώνοντας τον εμπρηστή που την έθεσε. Πικρία, είναι η παγίδα που εγκλωβίζει έναν κυνηγό.» Ακόμα και δικαιολογημένη να είναι η οργή, μπορεί να είναι τόσο αυτοκαταστροφική, όσο και ο εθισμός: Και τα δύο μπορούν να σε κάνουν να αισθανθείς καλά, αλλά είναι τοξικά.
Η συγχώρεση είναι λυτρωτική για αυτόν που συγχωράει. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται να συγχωρέσουν δεν είναι μόνο πιο ευτυχισμένοι - είναι επίσης και πιο υγιείς. Ακόμη και να σκεφτόμαστε την συγχώρεση, βοηθά στο να βελτιωθεί το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ακόμα περισσότερα οφέλη:
• Φυσική Υγεία: Εκτός από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, η συγχώρεση συνδέεται με την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μείωση της χοληστερόλης, μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
• Ψυχική Υγεία: Η συγχώρεση συνδέεται με λιγότερα αρνητικά συναισθήματα (άγχος και κατάθλιψη), μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, περισσότερα συναισθήματα ελέγχου και ελευθερίας, μια αυξημένη ικανότητα για αντιμετώπιση του άγχους και αυξημένο αίσθημα εγγύτητας προς τους άλλους.
• Υγεία Σχέσεων: Η συγχώρεση συνδέεται με υψηλότερη ποιότητα σε σχέσεις γάμου καθώς και ποιότητα σε ρομαντικές σχέσεις. Με τη συγχώρεση, κακίες δεν εισβάλλουν στις σχέσεις και τα ζευγάρια μπορούν να εργαστούν προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Σε αντίθεση με ό,τι μας οδηγεί να πιστεύουμε ότι η συγχώρεση είναι μια πράξη αδυναμίας, δεν συγχωρούμε επειδή είμαστε αδύναμοι, αλλά γιατί είμαστε αρκετά ισχυροί για να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο με το να «αφήσουμε» καταστάσεις και ανθρώπους που μας προκαλούν δυσαρέσκειες θα είμαστε ευτυχισμένοι και εν ειρήνη.
Στη ζωή, θερίζουμε ό,τι σπείρουμε. Δεδομένου του ότι είμαστε όλοι άνθρωποι, και όλοι κάνουμε λάθη, θα έπρεπε να συγχωρούμε τους άλλους για λάθη του παρελθόντος και του παρόντος έτσι ώστε και οι άλλοι με την σειρά τους να μας συγχωρούν όταν κάνουμε λάθη. Επιτρέποντας την συγχώρεση στη ζωή σας, ανοίγετε την πόρτα στην ψυχική και σωματική υγεία καθώς και στις αρμονικές σχέσεις με τους άλλους.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Αφροδίτης 2Β, Γραφείο Β5 Λευκωσία, Κύπρος 1060