Ακρόαση άρθρου......

Κυριακή 11 Αυγούστου και ώρα 15:00 μ.μ. «Πω πωω, κοίτα φωτιά, μου λένε», «Δεν νομίζω να είναι φωτιά, σύννεφο είναι, απαντάω», «Είναι φωτιά και μεγάλη, ακούω να λένε».

Τη στιγμή εκείνη, πιάνω το κινητό μου για να δω τα νέα της τελευταίας ώρας και ναι, δυστυχώς επιβεβαιώνεται αυτό που άκουσα προ ολίγου. «Φωτιά, τώρα, στον Βαρνάβα», «Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στον Βαρνάβα Αττικής», ήταν κάποιοι από τους τίτλους που διάβαζα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ένας κόμπος και ένα σφίξιμο στο λαιμό κάνουν την εμφάνισής τους! Αφού επέστρεψα σπίτι, αποφασίζω να ανοίξω την τηλεόραση και να δω τι λένε στις ειδήσεις. «Φωτιά στο Βαρνάβα», «Τεράστιο μέτωπο στο Βαρνάβα», όλα τα κανάλια δείχνουν φωτογραφίες και έχουν ζωντανή μετάδοση από το πύρινο μέτωπο.

Κυριακή 11 Αυγούστου και ώρα 21:00 μ.μ. «Ανεξέλεγκτη φωτιά, καίει δασική έκταση στο Βαρνάβα», «Μεγάλη φωτιά απειλεί σπίτια στον Βαρνάβα», κάποιοι από τους τίτλους που παίζουν στα ειδησεογραφικά δελτία ειδήσεων με τους δημοσιογράφους να μεταδίδουν εικόνες από τη στιγμή της φωτιάς. Ο καιρός αντίπαλος στις προσπάθειες κατάσβεσης της πύρινης λαίλαπας, ισχυροί άνεμοι έπνεαν με αποτέλεσμα η φωτιά να μεταφερθεί πολύ γρήγορα απειλώντας Γραμματικό, Καλέντζι και τη λίμνη του Μαραθώνα.

Δευτέρα 12 Αυγούστου και ώρα 4:00 π.μ. Με ξυπνάει μήνυμα του 112. Σηκώνομαι και ανοίγω το παράθυρο να δω τι γίνεται έξω. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα μιλάει από μόνη της, παντού καπνός, θολούρα και στάχτη, δεν μπορείς να δεις τίποτα, αμέσως ανοίγω την τηλεόραση να δω τι λένε οι ειδήσεις. «Η φωτιά καίει κατοικημένες περιοχές στον Βαρνάβα», «Νέες εστίες σε Νέα Μάκρη και Μαραθώνα, στάλθηκε μήνυμα από το 112», «Μεγάλη φωτιά και στην Πεντέλη, πυροσβέστες επιχειρούν να την περιορίσουν», ήταν κάποιοι από τους τίτλους που έβλεπες όποιο κανάλι και να έβαζες.

Η ώρα έχει πάει 6:40 το πρωί και τα πρώτα εναέρια μέσα κάνουν την εμφάνισή τους, ελπίζοντας όλοι μας ότι θα καταφέρουν να την σβήσουν μέσα στην ημέρα, κανείς δεν φανταζόταν όμως την τραγική κατάληξη αλλά και το τι θα επακολουθούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για 7-8 μποφόρ, κάτι που μας ανησυχεί όλους, καθώς θα δυσκολέψει πολύ το έργο των εναέριων μέσων, κάτι που επιβεβαιώνεται λίγο αργότερα, καθώς η ρίψη νερού από τα ελικόπτερα είναι περιορισμένη λόγω του πολύ μαύρου καπνού αλλά και των πολλών μποφόρ που επικρατούν εκείνες τις ώρες. Η φωτιά εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, τόσο γρήγορα που στις επόμενες ώρες, τα μηνύματα του 112 που στέλνονται στα κινητά μας για εκκενώσεις κατοικήσιμων περιοχών διπλασιάζονται και το άγχος να παίρνει άλλη τροπή. Η αναμονή... βασανιστική.

Η ώρα έχει πάει 14:00 μ.μ με τα πύρινα μέτωπα όχι μόνο να μειώνονται αλλά να διπλασιάζονται, με την κατάσταση, πλέον, να είναι εκτός ελέγχου, τα πυροσβεστικά μέσα, οι πυροσβέστες και οι εθελοντές να αυξάνονται χωρίς όμως να μπορούν να κάνουν και πολλά. Η αγωνία εντείνεται, η φωτιά πλέον απειλεί σπίτια και στο πέρασμά της καταστρέφει τα πάντα. «Νέα μέτωπα στα Βριλήσσια και το πάτημα Χαλανδρίου, η φωτιά έχει εξαπλωθεί και καίει όλη την Βορειοανατολική Αττική», νέος τίτλος επικαιρότητας. Αδυνατώ να πιστέψω αυτό που μόλις άκουσα, με λούζει κρύος ιδρώτας, αισθάνομαι να μην με βαστάνε τα πόδια μου και αμέσως κάθομαι στον καναπέ. «Όχι, δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Θα τη σβήσουν, δεν θα επεκταθεί», ψιθύρισα, με τις λέξεις να σπρώχνουν τα χείλη μου, ώστε να βγουν προς τα έξω. Πώς η φωτιά από τον Βαρνάβα έκανε απόσταση 40 χλμ και έφτασε μέχρι το Χαλάνδρι, εντός του αστικού οικισμού»; αναρωτήθηκα, με τον φόβο και την αγωνία μου να έχει ξεπεράσει το κόκκινο.

Ένας ολόκληρος καταγάλανος ουρανός να έχει μετατραπεί σε ένα μαύρο γιγαντιαίο σύννεφο. Οι εθελοντές με τους πυροσβέστες κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα, τα οποία εξαπλώνονται σαν τη Λερναία Ύδρα. Η φωτιά έχει φτάσει μέχρι και τη Δέση Γέρακα, καίγονται επιχειρήσεις με εύφλεκτα υλικά, ξύλα και πλησιάζει προς ένα βενζινάδικο.

Τα μηνύματα από το 112 δεν έχουν σταματήσει να χτυπάνε στο κινητό μου. Αποφασίζω να βγω λίγο έξω, να ρίξω νερό στην αυλή του σπιτιού και αποφασίζω να μετακινηθώ κάποια μέτρα πιο πέρα. Λίγα λεπτά αργότερα ακούω εκρήξεις, τη μία μετά την άλλη, χωρίς να μπορώ να καταλάβω από πού έρχονται. Σκηνές πολέμου ή από ταινία θρίλερ θα μπορούσαν να είναι. Τα πόδια μου μουδιάζουν, η αναπνοή μου γίνεται όλο και πιο γρήγορη, βουρκώνω, ο φόβος με κυριεύει, βλέποντας παράλληλα την αγωνία στα μάτια των ανθρώπων, τα παγωμένα δάκρυα στα μάτια τους, αυτοκίνητα να αλλάζουν την πορεία τους καθώς οι δρόμοι ήταν κλειστοί, ανήσυχοι οι κάτοικοι βγαίνουν στα μπαλκόνια τους, άλλοι να ρίχνουν νερό με το λάστιχο στις αυλές τους.

«Όχι, δεν μπορεί. Δεν γίνεται να είναι αληθινό αυτό που αντικρίζω. Κλείνω τα μάτια μου και τα ξανά ανοίγω, μήπως είναι ψέμα όλο αυτό. Όχι, δεν είναι. Είναι αληθινό και πολύ τρομακτικό», ψιθύρισα. Εικόνες που μόνο στην τηλεόραση είχα δει. Ο Αίαντας της Αστυνομίας βρίσκεται στον Γέρακα, εικόνες που κανείς μας δεν είχε ξανά δει, δεν είχε ξανά ζήσει. Πρωτόγνωρες εικόνες!

ΑΓΧΟΣ: ΚΥΚΛΟΣ 10 ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ (Οκτώβριος 2024 – Ιανουάριος 2025) .
Το PSYCHOLOGY.GR διοργανώνει έναν ολοκληρωμένο κύκλο σεμιναρίων και εργαστηρίων
με πλούσια πληροφόρηση, πρακτικές λύσεις και ασκήσεις, για το άγχος και τις αγχώδεις διαταραχές, τις κρίσεις πανικού, το στρες, το κοινωνικό άγχος, τους ψυχαναγκασμούς. |
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 35 ευρώ, για εγγραφές που θα γίνουν έως 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Επιστρέφω στο σπίτι, μη μπορώντας να πιστέψω όλο αυτό που είχα βιώσει εκείνα τα λεπτά, τα οποία δεν θα ξεχάσω ποτέ. Η τηλεόραση είναι ανοιχτή, ακούγοντας να λένε, «Η Ελλάδα ζητά Ευρωπαϊκή ενίσχυση. Έρχεται βοήθεια από χώρες όπως, τη Κύπρο, την Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, κάποιοι πυροσβέστες, πυροσβεστικά οχήματα και εναέρια μέσα θα κατέφθαναν το βράδυ της Δευτέρας και κάποια άλλα το επόμενο πρωί».

Η ώρα 20:00 μ.μ, τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τη ρίψη νερού και κατέβηκαν στη βάση τους μέχρι το επόμενο πρωί που θα ξεκινούσαν πάλι την άνιση μάχη με τη φωτιά. Πλέον, οι «κόκκινοι ήρωες», με τα πυροσβεστικά μέσα και τους εθελοντές είχαν μείνει μόνοι τους και με όση δύναμη, σωματική και ψυχική, τους είχε απομείνει πάλευαν με τα πύρινα μέτωπα.

Όλα τα μάτια, πλέον, στα κύρια μέτωπα, ένα από αυτά και στο Γέρακα. Η φωτιά στο εργοστάσιο με τα ξύλα φουντώνει με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να καταστρώνουν το σχέδιο που θα περιορίσει τη φωτιά και δεν θα την αφήσει να εισβάλει στον αστικό ιστό. Και ναι, η φωτιά περιορίζεται ελάχιστα, οι δυνάμεις αυξάνονται και όλοι πέφτουν στη μάχη για να σβήσουν το «κόκκινο θηρίο».

Τρίτη 13 Αυγούστου και ώρα 8:00 π.μ. Το πρωινό εκείνο με βρίσκει στον καναπέ, η τηλεόραση να παίζει και ο υπολογιστής ανοιχτός δίπλα μου. Πετάγομαι επάνω και αμέσως ανοίγω το παράθυρο να δω τι γίνεται έξω. Ο ήλιος καίει, το μαύρο σύννεφο έχει εξαφανιστεί με τη μυρωδιά στην ατμόσφαιρα να έχει μειωθεί και τη στάχτη να κυριαρχεί στο μπαλκόνι του σπιτιού.

Μήπως ήταν κάποιο όνειρο; «Μαύρο βράδυ για την Αττική», «Οι κάτοικοι μετράνε τις πληγές τους»,

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

«Τεράστιες καταστροφές, περιουσίες χρόνων και χιλιάδες εκτάσεις καταστράφηκαν», «Απολογισμός μετά από δύο εικοσιτετράωρα που έκαιγε η φωτιά», ήταν κάποιοι από τους πρωινούς τίτλους στα ειδησεογραφικά μέσα, επιβεβαιώνοντάς μου ότι δεν ήταν όνειρο αλλά μία σκληρή πραγματικότητα. Κάθομαι για λίγα λεπτά στον καναπέ, οι εκρήξεις ηχούσαν ακόμη στα αυτιά μου, σαν σειρήνες πολέμου, πήρα λίγα λεπτά και τη στιγμή εκείνη ακούω να λένε «Ευτυχώς δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο.

Οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι κάτοικοι των περιοχών έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φωτιές και κατάφεραν να τις σβήσουν», παίρνοντας μια μεγάλη ανάσα ανακούφισης.

Σας ευχαριστούμε!    

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ιωάννα Σκλιάμη - Ψυχολόγος

Ιωάννα Σκλιάμη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος με Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος. Εγκληματολόγος, Πιστοποιημένη Επαγγελματίας HR.