Στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία του νοσηλευτικού προσωπικού αναφέρθηκε εκτενώς η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, κατά την ομιλία της, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, στην τελετή έναρξης του 15ου Πανελλήνιου Επιστημονικού και Επαγγελματικού Νοσηλευτικού Συνεδρίου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, που πραγματοποιείται στα Χανιά.
Παράλληλα εξήρε την προσφορά των νοσηλευτών, «που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τονίζοντας ότι «κατά την περίοδο της πανδημίας, οι νοσηλευτές μας κατάφεραν να κρατήσουν το ΕΣΥ όρθιο, μένοντας πάντα δίπλα στους ασθενείς συμπολίτες μας».
Τι έδειξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Αττικόν
Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα έρευνας, που διενεργήθηκε μεταξύ 402 εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και που ανακοινώθηκαν στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμωξιολόγων, η επιδημία είχε σημαντικά επιζήμια επίδραση στην Ψυχική Υγεία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Οι γυναίκες νοσηλεύτριες, που βρίσκονται σε στενή επαφή με ασθενείς με Covid-19, επηρεάστηκαν ακόμη περισσότερο.
Με βάση την ίδια έρευνα, στους εργαζόμενους καταγράφηκαν, μεταξύ άλλων, υψηλά ποσοστά άγχους, της τάξης του 11%, κατάθλιψης, αϋπνίας και αγωνίας, που φτάνουν το 23%.
Παράλληλα, αντιμετώπισαν στιγματισμό από τις κοινότητές τους, καθώς οι οικείοι τους απέφευγαν την επαφή μαζί τους, από το φόβο της μετάδοσης του κορονοϊού.
Υψηλά ποσοστά εμφανίζει και το φαινόμενο της «εξουθένωσης» στο υγειονομικό προσωπικό μας και συγκεκριμένα, η κόπωση φτάνει το 67,9% και η επαγγελματική εξουθένωση το 42,9%.
Η υφυπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για την υποστήριξη του υγειονομικού προσωπικού. Το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης «κανένας μόνος στην πανδημία» υλοποιείται για τον γενικό πληθυσμό, για νοσηλευόμενους με Covid-19 και τις οικογένειές τους, και κυρίως τους επαγγελματίες υγείας μέσα στα νοσοκομεία, με το οποίο παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη, μέσω τηλεσυμβουλευτικής. Συνολικά, μέσω του Προγράμματος, έχουν λάβει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης πάνω από 12.000 άτομα.
Επίσης λειτουργεί η Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης 10306, η οποία έχει λάβει πάνω από 200.000 κλήσεις.
Επιπλέον όπως είπε η κ. Ράπτη ενισχύθηκε το ΕΣΥ, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το υγειονομικό προσωπικό, με προσλήψεις ψυχιάτρων και νοσηλευτών και νομοθετήθηκαν 215 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών ψυχικής υγείας, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών νοσηλευτικής των ψυχικά ασθενών. Πρoσέσθεσε ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ προχωρά με την επικείμενη προκήρυξη 4.000 θέσεων μόνιμων νοσηλευτών.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε, προχωρά η δημιουργία δομών, δράσεων και προγραμμάτων για την ψυχική υγεία των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν 7 κέντρα ημέρας ειδικά για εργαζόμενους, προγραμμάτων επιμόρφωσης των ιατρών εργασίας, ως τμήμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και προγραμμάτων για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ψυχοεκπαίδευσης εργαζομένων και ανέργων.
ΑΠΕ ΜΠΕ - Αδειοδοτημένη Δημοσίευση