Ολοκληρώθηκε το 3ωρο διαδικτυακό σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR, με θέμα: «Τι μπορούμε να κάνουμε και τι ΔΕΝ μπορούμε για το εσωτερικό μας παιδί» με εισηγητή τον ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα, Πέτρο Θεοδώρου.
Σχετικά με τα σεμινάρια για το Εσωτερικό Παιδί
Το σεμινάριο εξελίχτηκε έτσι, που αρκετοί συμμετέχοντες πρότειναν να ακολουθήσει ένα ακόμη, ως συνέχειά του.
Στο επιπλέον αυτό κλειστό 3ωρο, χωρίς νέους συμμετέχοντες, ο στόχος ήταν να δουλέψουν με το θέμα ακόμα περισσότερο, τόσο σε έκταση όσο και σε βάθος.
Ο εισηγητής προσέγγισε το ευαίσθητο αυτό θέμα του σεμιναρίου κυρίως από μία υπαρξιακή κατεύθυνση, χωρίς να ταυτίζει το εσωτερικό παιδί με την απλή νοσταλγία της παιδικής ηλικίας.
Κι ακόμη, συντόνισε το σεμινάριο με βάση το δικό του μοντέλο «Share*Dots project», έτσι ώστε να ξεπερνά τα όρια της επιμόρφωσης, πολύ πέρα από μία ουδέτερη θεωρητική παρουσίαση και ο συμμετέχων να αποκτά ενεργητικό ρόλο, να κινητοποιείται, να ανακινεί το δυναμικό του.
Τόσο το αρχικό σεμινάριο όσο και η συνέχειά του αποκοσκοπούσαν σε μία πρώτη ιχνογράφηση των τρόπων με τους οποίους το εσωτερικό παιδί του κάθε συμμετέχοντα διεισδύει υπογείως στο ενήλικο παρόν του, επιδρώντας στον συναισθηματικό του κόσμο, στις επιλογές, στους έρωτες και τις σχέσεις του, στα επαναλαμβανόμενα σενάρια της ζωής του.
Το σεμινάριο πρόκειται να επαναληφθεί το προσεχές φθινόπωρο με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών λόγω του θέματος και του τρόπου επεξεργασίας του.
Θα υπάρξει νεότερη σχετική ανακοίνωση, για την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής του σεμιναρίου.
Διαδικτυακή ομάδα θεραπείας
Σε συνέχεια των 7 συνολικά σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τη φετινή χρονιά, από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγητή τον Πέτρο Θεοδώρου, προέκυψε η πρόταση για δημιουργία μιας κλειστής, διαδικτυακής θεραπευτικής ομάδας η οποία θα μπορέσει να δουλέψει συστηματικά και σε μεγαλύτερο βάθος, ξεπερνώντας έτσι τα όρια και τους περιορισμούς ενός (Ψυχο-εκπαιδευτικού) σεμιναρίου.
Ακολουθούν πληροφορίες σχετικά με την υπό σύσταση Θεραπευτική Ομάδα που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2023
Τα μάτια που με κοίταξαν
Διαδικτυακή, κλειστή ομάδα θεραπείας
Διάρκεια: 1 έτος (Οκτώβριος 2023 - Ιούνιος 2024)
Συντονιστής ομάδας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής - συγγραφέας
Γενικά χαρακτηριστικά και το όλο πλαίσιο της ομάδας
Η ομάδα είναι βιωματική, εξελίσσεται ανά δεκαπενθήμερες 3ωρες συναντήσεις - 18 συνολικά, από τον Οκτώβριο του 2023 ως και τον Ιούνιο του 2024.
Η δέσμευση του κάθε συμμετέχοντα είναι για όλη τη διάρκειά της.
Η ομάδα απευθύνεται σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, χωρίς να προϋποτίθεται καμία προηγούμενη σχετική εμπειρία.
Ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος, το ελάχιστο 10 άτομα και το μέγιστο 13.
Πριν την έναρξη της ομάδας (στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023) θα γίνει μία ανοιχτή ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση με όλους όσους θα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ωστόσο, όποιος το επιθυμεί, μπορεί να δηλώσει από πριν συμμετοχή και να δεσμεύσει μία θέση στην ομάδα.
Μετά την ενημερωτική συνάντηση και μόλις καλυφθούν οι αναγκαίες θέσεις για τη συγκρότηση της ομάδας, ο κάθε συμμετέχων θα έχει μία πολύ σύντομη διαδικτυακή συνάντηση γνωριμίας με τον συντονιστή, σε προσωπικό επίπεδο.
Το ευρύτερο θέμα της θεραπευτικής ομάδας
Η ομάδα έχει να κάνει με όσα συμβαίνουν καθώς σχετιζόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τους Άλλους, πάντα μέσα στο ευρύτερο «όλον», στο οποίο χτίζεται η προσωπική πραγματικότητα του καθένα μας.
Επίσης, στη θεματολογία της ομάδας είναι και οι σχέσεις έρωτα, αγάπης και σεξουαλικού πόθου, καθώς και οι μεγάλες συγχύσεις μεταξύ τους. Τα τόσο δυσδιάκριτα όρια, ιδιαίτερα αυτών των τριών ειδών σχέσεων, σημαίνουν συχνότατα πλέον δυσμενέστατες επιπτώσεις στο πώς συμβαίνουν κι εξελίσσονται οι συναντήσεις μας.
Πόσο μάλλον όταν διάφορα γνωρίσματα της εποχής μας, μαζί με κάποιους τρόπους χρήσης του διαδικτύου και των «social media», διαβρώνουν καθοριστικά τους τρεις αυτούς τρόπους να συνδεόμαστε, αφού τορπιλίζουν δραματικά την ούτως ή άλλως χαμηλή σχεσιακή μας παιδεία.
Ωστόσο, η διάρκεια της ομάδας σαφώς παρέχει τη δυνατότητα να δουλευτούν οποιεσδήποτε άλλες θεματικές περιοχές, οι οποίες ενδέχεται:
- να απασχολούν ή να απασχολήσουν τους συμμετέχοντες ή
- απλώς να σχετίζονται εμμέσως με την κυρίως θεματολογία της ομάδας - όπως είναι η οικογένεια, το εσωτερικό παιδί, το τραύμα, η κάθε μορφής απώλεια σε φυσικό και ψυχολογικό επίπεδο, η ματαιότητα, η μοναξιά, η ευθύνη των επιλογών μας την κάθε στιγμή.
Ο σκοπός της ομάδας
είναι να ενεργοποιήσει τον συμμετέχοντα ως προς ό,τι τον απασχολεί στις σχέσεις του, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά επίσης στην προσωπική του πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται στο δικό του πεδίο ζωής.
Έτσι, o συμμετέχων δουλεύει:
- ατομικά, και, παράλληλα
- αλληλεπιδρώντας με τους άλλους, στη μοναδική «μήτρα» της συλλογικής δύναμης της ομάδας.
Ο τρόπος δουλειάς και η «φιλοσοφία» της ομάδας
βασίζεται στις υπαρξιακές και ολιστικές ιδέες των σύγχρονων ανθρωπιστικών προσεγγίσεων, καθώς και στο ευρύτερο πλαίσιο των ιδεών της θεραπείας Γκεστάλτ, έτσι ώστε:
- Πάντα να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην προσωπική πραγματικότητα του κάθε συμμετέχοντα, στα όρια και στον ξεχωριστό τρόπο που βιώνει ό,τι τον απασχολεί.
- Να καταλύεται θετικά και δημιουργικά η ανάπτυξη του δυναμικού του κάθε συμμετέχοντα καθώς και οι ικανότητές του αυτοϋποστήριξης.
Επίσης, ο τρόπος δουλειάς της ομάδας εμπλουτίζεται με την προσέγγιση του συντονιστή, η οποία ονομάζεται PSP (Process Stage Praxis – ενσώματη αλληλεπίδραση βασισμένη στην εσωτερική εμπειρία).
Στη γενική φιλοσοφία του τρόπου λειτουργίας της ομάδας, το άτομο θεωρείται σε άμεση αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του, ως αναπόσπαστο στοιχείο ενός ενιαίου όλου.
Στο απέραντο αυτό όλον, τίποτα δεν μπορεί να νοηθεί απομονωμένα. Επομένως, τίποτα δεν υφίσταται «αντικειμενικά» και πιο «έγκυρα» από οτιδήποτε άλλο.
Έτσι, η «φωνή» του καθενός μας είναι μοναδική και πολύτιμη, και κάθε άποψη, κατάσταση και βίωμα στην ομάδα είναι μέρος των διαδικασιών της, χωρίς ερμηνείες και κριτική.
Ο βιωματικός χαρακτήρας της ομάδας
σημαίνει ότι η ομάδα δεν είναι κάποια «τάξη» όπου διδάσκεται κάποια «ύλη» ως μάθημα ή δίνοντας συμβουλές.
Η ομάδα συνδημιουργείται από τον συντονιστή και τα μέλη της, περιλαμβάνει διάφορες βιωματικές ασκήσεις, επικεντρώνεται σε ό,τι συμβαίνει άμεσα, ζωντανά, στο παρόν της, και είναι από τη θέση αυτή που ο κάθε συμμετέχων εξερευνά τα τοπία του προσωπικού του κόσμου, χωρίς ποτέ να υποχρεούται να πει ή να κάνει κάτι που δεν το επιθυμεί.
Τέλος, οι όποιες θεωρητικές εισηγήσεις, αν και όποτε έχουν λόγο να γίνονται, κυρίως πλαισιώνουν αυτά που προκύπτουν από τη δουλειά της ομάδας.
Τι πιθανά αποκομίζει ο συμμετέχων:
- Ανάπτυξη της επίγνωσης, αυτογνωσία και βήματα προσωπικής ανάπτυξης ως προς την ευρύτερη θεματική της ομάδας, τις σχέσεις αγάπης, έρωτα και σεξουαλικού πόθου
- Μία προσωπική βιωματική προσέγγιση άλλων, επί μέρους θεμάτων γύρω από τα οποία ξετυλίγεται η κάθε συνάντηση.
- Κάποια προσωπικά αφομοιωμένα εργαλεία που θα είναι εν δυνάμει «χρήσιμα» σε διάφορες όψεις της καθημερινής ζωής.
Σε κάθε περίπτωση:
η συμμετοχή στην ομάδα συμβάλλει στο να εξερευνήσει κάποιος με ξεχωριστούς τρόπους όχι μόνο τις σχέσεις του αλλά και τον «πίνακα περιεχομένων» βασικών θεμάτων του, όπως και τον γενικό του προσανατολισμό σε αυτά, πάντα στο δικό του πεδίο ζωής.
Για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην επερχόμενη θεραπευτική ομάδα, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας: