Πέρασαν 28 χρόνια από τότε που μια ομάδα καθηγητών ψυχολογίας, ανακοίνωσαν ότι θα αποτολμήσουν να οργανώσουν το Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας σε συνεργασία με τον Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Α.Π.Θ.
Παρόλο που ακόμη δεν λειτουργούσαμε ως αυτόνομο Τμήμα, κύριο μέλημα όλων μας ήταν να ενδυναμώσουμε την επιστήμη και το επάγγελμα της ψυχολογίας στην Ελλάδα. Έτσι, το Μάιο 1989 η Φιλοσοφική Σχολή Ψυχολογίας φιλοξένησε το πρώτο αυτό συνέδριο με την οργανωτική επιτροπή να αποτελείται από την αείμνηστη Μαίρη Βακάλη, τη Στέλλα Βοσνιάδου, τον Ανδρέα Δημητρίου, τη Μαρία Δικαίου και τον Κώστα Μπαϊρακτάρη. Όχι μόνο το συνέδριο στέφθηκε με επιτυχία, αλλά υπήρξε και η κοιτίδα της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας μας, η οποία ιδρύθηκε το 1990 με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Οι σκοποί της ΕΛ.Ψ.Ε., σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι: η προαγωγή της έρευνας και της διδασκαλίας της ψυχολογίας∙ η διατήρηση και ανάπτυξη της επιστημονικής επικοινωνίας μεταξύ των ψυχολόγων που διδάσκουν και καλλιεργούν ερευνητικά την ψυχολογία στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και η υποστήριξη της επιστημονικής τους προόδου∙ η διάδοση της επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας στο ευρύ κοινό και η προαγωγή της ψυχικής υγείας του λαού γενικότερα∙ η δημιουργία και η σύσφιξη των μεταξύ των ψυχολόγων κοινωνικών σχέσεων.
Τα δεκαπέντε πανελλήνια συνέδρια που έχει διοργανώσει η εταιρεία μας, υπηρέτησαν με τον καλύτερο τρόπο τους σκοπούς αυτούς, συνεπικουρούμενα και τα συνέδρια των κλάδων, τις ημερίδες και τις επιστημονικές εκδηλώσεις. Μετά από δεκαπέντε πανελλήνια συνέδρια, η παρούσα οργανωτική και επιστημονική επιτροπή έχει την τιμή και την ευθύνη να αναδείξει το ρόλο της Ψυχολογίας αλλά και το έργο της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας όλα τούτα τα χρόνια.
Οραματιζόμαστε ένα συνέδριο το οποίο θα αναδείξει την πολυεπίπεδη προσφορά και σύνδεση του κλάδου μας με τα άτομα, τους θεσμούς και την κοινωνία, προσπαθώντας, συγχρόνως, να συσφίξει ακόμη περισσότερο τους διεπιστημονικούς, διεπαγγελματικούς και διομαδικούς δεσμούς τους οποίους αναπτύσσουμε με την ευρύτερη κοινότητα. Η φετινή μας φιλοδοξία είναι να επικεντρώσουμε τις θεματικές του συνεδρίου στην εξωστρέφεια της ψυχολογίας αλλά και της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, να δείξουμε, να προβληματιστούμε και να αναστοχαστούμε για το τι μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους, στους θεσμούς, στον κόσμο.
Καλωσορίζουμε εργασίες από όλες τις θεματικές που αναφέρονται παρακάτω και προσκαλούμε τους συναδέλφους να συμβάλουν στην εξωστρέφεια που περιγράφουμε παραπάνω, είτε με εργασίες και συμπόσια ή με εργαστήρια. Στοχεύουμε στην οργάνωση ενός επιστημονικού προγράμματος με όσο το δυνατό λιγότερες παράλληλες συνεδρίες, ώστε να έχουν οι συμμετέχοντες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος. Πολλές εργασίες θα παρουσιαστούν με τη μορφή αναρτημένων ανακοινώσεων, με τρόπο που θα διευκολύνει τη διάδραση μεταξύ συγγραφέων και συνέδρων.
Θεματικές Ενότητες
- Αθλητική Ψυχολογία
- Αναπτυξιακή Ψυχολογία
- Γνωστική και Πειραματική Ψυχολογία
- Διαπολιτισμική Ψυχολογία
- Δικαστική Ψυχολογία
- Ειδική Εκπαίδευση
- Εκπαιδευτική Ψυχολογία
- Επαγγελματική Συμβουλευτική και Συμβουλευτική Ψυχολογία
- Θετική Ψυχολογία
- Ιατρική Ψυχολογία
- Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία
- Κοινοτική Ψυχολογία
- Κοινωνική Ψυχολογία
- Μεθοδολογία Έρευνας στην Ψυχολογία
- Νευροεπιστήμες
- Νευροψυχολογία
- Περιβαλλοντική Ψυχολογία
- Οικονομική Ψυχολογία
- Οργανωτική και Βιομηχανική Ψυχολογία
- Πολιτική Ψυχολογία
- Συγκριτική Ψυχολογία
- Σχολική Ψυχολογία
- Φιλοσοφική Ψυχολογία
- Ψυχογλωσσολογία
- Ψυχολογία της υγείας
- Ψυχολογία των Μέσων και της Τεχνολογίας