Ψυχολόγος-MRes Γνωστική Νευροψυχολογία και Αποκατάσταση University of Birmingham, UK.
Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, Ατομική Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων, Νευροψυχολογική Αξιολόγηση, Εκπαίδευση Μνήμης- Προσοχής, Τρίτη Ηλικία.
H Γεωργία Στρατάκου σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κατόπιν συνέχισε στο τμήμα της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας όπου και έγινε δεκτή με υποτροφία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Γνωστικής Νευροψυχολογίας και Αποκατάστασης.
Το πρόγραμμα εκτός από τη θεωρητική γνώση στη σχέση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου και της συμπεριφοράς, περιελάμβανε και πρακτική εργασία με τους ασθενείς και τις οικογένειες τους που αντιμετώπιζαν εκτός από ψυχολογικές δυσκολίες και νοητικά ελλείμματα είτε λόγω επίκτητης εγκεφαλικής βλάβης (π.χ. μετά από τροχαίο) είτε λόγω εγκεφαλικής νευροεκφύλισης (π.χ.αγγειακή άνοια ) είτε λόγω γήρανσης (ήπια γνωστική διαταραχή με ελλείμματα κυρίως στη μνήμη) είτε ψυχιατρικών διαταραχών (π.χ.σχιζοφρένεια).
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια προσοχής και εργαζόμενης μνήμης της Αμερικανικής Εταιρείας Pearsonκαι συγκεκριμένα του προγράμματος της Cogmed για παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν ελλείμματα στον τομέα της προσοχής-εργαζόμενης μνήμης (ΔΕΠ-Υ).
Έχει ολοκληρώσει την τριετή επαγγελματική της εκπαίδευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ) στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής στην Αθήνα, την οποία εφαρμόζει σε ευρύ φάσμα διαταραχών, όπως κρίσεων πανικού, ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, κατάθλιψης, διπολικής συναισθηματικής διαταραχής, φοβιών, διαταραχών προσωπικότητας κ.α.
Τέλος έχει εργαστεί εθελοντικά σε αρκετές δομές, όπως στο Νοσοκομείο Ημέρας του Αιγινητείου Νοσοκομείου Αθηνών, έχει παρακολουθήσει και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια, συνέδρια και εργαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ερευνητικά έχει ασχοληθεί με την αξιολόγηση των νοητικών λειτουργιών κατόπιν εγκεφαλικής κάκωσης και εγκεφαλικής νευροεκφύλισης καθώς και με μεθόδους γνωστικής αποκατάστασης νοητικών ελλειμμάτων.
Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, την Διεθνούς Νευροψυχολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Νευροψυχολογικής Εταιρείας, της Ακαδημίας Γνωστικής Θεραπείας και της Βρετανικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας.
Ασκεί ιδιωτικά το επάγγελμα στη Σπάρτη.
Νευροψυχολογική αξιολόγηση νοητικών λειτουργιών σε άτομα με εγκεφαλική βλάβη, άνοια και σχεδιασμός θεραπευτικού πλάνου, όπου αυτό είναι εφικτό, για βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς
Ημέρα | Από | Έως |
Καθημερινές | - | - |
Όλοι οι άνθρωποι σε αρκετές στιγμές της ζωής μας ανησυχούμε για διάφορα ζητήματα όπως έιναι οι σχέσεις, η δουλειά, τα οικονομικά και φυσικά η υγεία. Κάθε ένας από εμάς κάποια στιγμή θα νιώσει διάφορες αισθήσεις ή αλλαγές στο σώμα του, θα αναρωτηθεί εάν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας και θα ακολουθήσει διάφορα βήματα για να ανακουφιστεί από τις ανησυχίες αυτές.
Κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και μόρφωσης, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, μπορεί να υποφέρει από άγχος. Χρησιμοποιούμε διαφορετικές λέξεις, για να το περιγράψουμε στην καθημερινότητά μας, όπως πανικός, νεύρα, ένταση.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα όργανο με τεράστιες δυνατότητες. Χάρη σε αυτόν πραγματοποιείται όλη η πνευματική μας δραστηριότητα. Μας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε ερεθίσματα, ώστε, για παράδειγμα, να διαβάζουμε το παρόν κείμενο, να κατανοούμε και να εφαρμόζουμε τα μαθηματικά, να κατασκευάζουμε κτλ.
«Νιώθω» «Αισθάνθηκα» «Συγκινήθηκα». Φόβος, άγχος, αγωνία, προσμονή, εγρήγορση. Θυμός, αγανάκτηση, εκνευρισμός, οργή. Χαρά, υπερηφάνεια, αισιοδοξία, παρορμητισμός. Λύπη, απογοήτευση, πόνος, απελπισία. Ντροπή, κατωτερότητα, ενοχές. Αγάπη, πάθος, τρυφερότητα, στοργή. Συναισθήματα, χρώματα και αποχρώσεις. Χρωματίζουν τις πράξεις μας, αλλά και την καθημερινή ζωή μας.
Ο πόνος είναι παρών σε όλες τις ηλικίες, σε κάθε ανθρώπινη πράξη από τη γέννηση έως το θάνατο, και μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Είναι ένα φύσει αντιφατικό φαινόμενο. Από τη μια, λειτουργεί σαν ένας σημαντικός αμυντικός μηχανισμός που μας προειδοποιεί για μια πραγματική ή επικείμενη ιστική βλάβη και μας υποχρεώνει να αντιδράσουμε ώστε να την θεραπεύσουμε, από την άλλη μπορεί το προειδοποιητικό σήμα του να είναι περιορισμένο και να έχει εξαιρετικά σημαντικές αρνητικές συνέπειες όπως συμβαίνει σε ασθενείς που πάσχουν από σωματόμορφες διαταραχές, οι οποίοι βιώνουν τον πόνο εν απουσία παθο-φυσιολογικών διεργασιών.
Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.