Όλοι μας κατά καιρούς προσπαθούμε να αλλάξουμε κάποια δυσλειτουργική συμπεριφορά μας, που μπορεί να έχει να κάνει με τις διατροφικές μας συνήθειες, με τον τρόπο έκφρασης του θυμού μας, με την διαχείριση των συναισθημάτων μας ή με οτιδήποτε άλλο αναγνωρίζουμε ως δυσλειτουργικό στον εαυτό μας.
Όσο αυτές οι προσπάθειες μας καταλήγουν σε αποτυχία, απογοητευόμαστε με τον εαυτό μας και επηρεάζουμε αρνητικά την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση μας. Η αποτυχία όμως μπορεί να μην συνδέεται με την ικανότητα και την επιθυμία μας για αλλαγή, αλλά με τους τρόπους που χρησιμοποιούμε για να την επιτύχουμε.
Μερικές απλές στρατηγικές που έχουν αποδειχθεί να λειτουργούν ευεργετικά στην κάθε προσπάθεια μας για αλλαγή είναι οι εξής:
Προσπαθήστε να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται στους στόχους σας.
Ένα κοινό λάθος που κάνουμε στην προσπάθεια μας για αλλαγή είναι οι μεγάλοι και γενικοί στόχοι. Για παράδειγμα ό στόχος «θα προσπαθήσω να είμαι πιο κοινωνικός» είναι πραγματικά πολύ γενικός και δύσκολος στη επίτευξή. Αντίθετα, αν αυτός ο στόχος εκφραζόταν σε πιο συγκεκριμένο πλαίσιο, π.χ. «θα προσπαθήσω να βγαίνω δύο φορές τη βδομάδα με φίλους ή συνεργάτες» είναι πολύ πιο συγκεκριμένος, μετρήσιμος και συνεπώς πιο εύκολος στη επίτευξη.
Αποδεχθείτε ότι τα πρώτα στάδια της προσπάθειας θα είναι δύσκολα
Είναι πολύ σημαντικό να είναι κανείς προετοιμασμένος για ότι κάνει. Συνεπώς, το να είναι κανείς προετοιμασμένος για μία «δύσκολη» περίοδο, αφού μιλάμε για προσπάθεια αλλαγής, τον βάζει σε πλεονεκτική θέση απέναντι στον στόχο του. Αναγνωρίζοντας ότι θα ακολουθήσει μία περίοδος με προκλήσεις, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να προετοιμαστεί, να σχεδιάσει κάποιες λύσεις για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και να επιμείνει στην προσπάθεια.
Για παράδειγμα, σε μία προσπάθεια μείωσης του βάρους μας, γνωρίζοντας ότι θα είναι δύσκολο να αντισταθούμε στις λιχουδιές μπορούμε να προγραμματίσουμε τις δραστηριότητες μας έτσι ώστε να αποφύγουμε το να βρεθούμε σε ένα χώρο ή μια εκδήλωση που είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν κεράσματα και γλυκά, παρά να προσπαθούμε να αντισταθούμε όταν αυτά βρίσκονται πλέον μπροστά μας και όλοι γύρω μας τα απολαμβάνουν.
Όταν η δύναμη της θέλησης εξασθενεί
Παρόλο που η δύναμη της θέλησης μας δυναμώνει όσο την εξασκούμε, είναι πολύ λογικό κάποιες φορές να μην είναι τόσο δυνατή όσο άλλες. Εξωγενείς παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν τις αντοχές μας και να μας κουράσουν, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθούμε και να αισθανόμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε αντί να παλέψουμε. Η καλύτερη αντιμετώπιση σε αυτή τη πρόκληση είναι ο προγραμματισμός. Μην μπείτε σε μία διαδικασία αλλαγής σε μία περίοδο που η αυξημένες εργασιακές, οικογενειακές ή άλλες απαιτήσεις απορροφούν ένα μεγάλο μέρος της ενέργειάς σας.
Διαλέξτε προσεκτικά τη χρονική στιγμή που θα «δώσετε τη μάχη» σας. Αν παρόλα αυτά, κάποιες δυσκολίες της καθημερινότητας παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια μίας δικής σας προσπάθειας για αλλαγή, ο προγραμματισμός και πάλι είναι η λύση που χρειαζόμαστε αφού μας επιτρέπει να προβλέψουμε και να διαχειριστούμε καταστάσεις που, αν παρουσιαστούν ταυτόχρονα, θα προκαλέσουν τις αντοχές μας.
Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να μειώσετε το κάπνισμα, έχετε ως στόχο τα 5 τσιγάρα ημερησίως και γνωρίζετε ότι το βράδυ στο σπίτι μετά από μία κουραστική μέρα θέλετε να καπνίσετε ένα τσιγάρο για να χαλαρώσετε, φροντίστε να μην έχετε υπερβεί τα τέσσερα τσιγάρα κατά τη διάρκεια της μέρας, έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε αυτό που θέλετε χωρίς να τύψεις και χωρίς να εγκαταλείπετε τον στόχο σας.