- Home
- Ψάχνω Ειδικό Ψυχικής Υγείας: Ψυχολόγο, Ψυχίατρο, Σύμβουλο
- Αττική
- Επταήμερος Μιχάλης
Ψυχολόγος, MSc Ψυχολογία της Υγείας, MSc Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών. Ειδίκευση στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία. Ομάδες και συμβουλευτική γονέων
Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στη Νάξο. Είμαι πτυχιούχος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το 2008 απέκτησα το πρώτο μεταπτυχιακό μου δίπλωμα στην Ψυχολογία της Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία.
Το 2010 ξεκίνησα δεύτερη μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Ιατρική Σχολή Αθηνών σε συνεργασία με το ψυχιατρικό νοσοκομείο Αιγινήτειο με θέμα την Προαγωγή ψυχικής υγείας και Πρόληψη ψυχιατρικών διαταραχών, όπου και αποφοίτησα ως αριστούχος το 2011 (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Το 2014 ολοκλήρωσα με επιτυχία την τετραετή ειδίκευση μου στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών.
Είμαι πιστοποιημένος συντονιστής Ομάδων Γονέων σύμφωνα με το εξελικτικό σύστημα της Μαρίας Χουρδάκη, καθώς και με το μοντέλο ‘Good Enough Parenting’ των John & Karen Louis. Ένας άλλος σημαντικός σταθμός στην εκπαιδευτική μου πορεία είναι η εκπαίδευση μου στην ‘Μέριμνα’ για την ανακουφιστική φροντίδα παιδιών και εφήβων με απειλητικές για την ζωή αρρώστιες. Παράλληλα η κλινική μου εκπαίδευση περιελάμβανε ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών με παιδιά στο τελικό στάδιο της νόσου.
Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας υπηρέτησα με την ειδικότητα ψυχολόγου. Μερικά από τα καθήκοντα μου ήταν τα εξής: Ατομικές συνεντεύξεις στρατιωτών σε όλες τις Μονάδες και στρατόπεδα, αντιμετώπιση προβλημάτων όπως περιθωριοποίηση και συγκρουσιακές σχέσεις στρατιωτών, παροχή άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης 24ωρης βάσης σε στρατιώτες και οικογένειες διοικητικών στελεχών, ανίχνευση αυτοκτονικών στρατιωτών και διακομιδή επειγόντων ψυχιατρικών περιστατικών στο 414 ΣΝΕΝ.
Έχω συνεργαστεί εθελοντικά με δημόσιους φορείς – Μ.Κ.Ο. όπως: η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας και Παιδιού και Εφήβου (Ε.ΨΥ.Π.Ε.), ο μη κυβερνητικός οργανισμός ‘Κλίμακα’, το κέντρο συμβουλευτικής ενηλίκων ‘Διάβαση’ και εφήβων ‘Στροφή’ του οργανισμού ΚΕ.Θ.Ε.Α., τα ψυχιατρικά νοσοκομεία ‘Αιγινήτειο’ και ‘Δρομοκαϊτειο’ και στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του Δήμου Ρεθύμνης.
Ιδιωτεύω ως ψυχολόγος από το 2013 (Αριθμός Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου: 100, 23/01/2007 – Νομαρχία Κυκλάδων), ενώ από το 2011 εργάζομαι ως ψυχολόγος προσφέροντας παράλληλη στήριξη σε παιδιά με μαθησιακές, ψυχοσυναισθηματικές και αναπτυξιακές διαταραχές στο Σχολείο Αμερικάνικης Παροικίας Αθηνών (A.C.S.). Επίσης, από το 2010 έως και σήμερα, έχω συντονίσει ομάδες γονέων σε διάφορα σχολεία του Βόρειου Τομέα Αττικής σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (Ν.Ε.Λ.Ε.) και το Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).
συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές, ομάδες και συμβουλευτική γονέων
Αυτά είναι λόγια γυναικών που υποφέρουν από την επιλόχειο κατάθλιψη:
«Όλη την ώρα κλαίω. Δεν μπορώ να οργανωθώ με τίποτα εδώ και καιρό. Είναι τόσα που πρέπει να κάνω. Νιώθω μια ολοκληρωτική αποτυχία ως μητέρα.»
«Δεν μπορώ να αποφασίσω τι θέλω ή τι πρέπει να κάνω. Νιώθω γεμάτη με μπερδεμένες σκέψεις και νιώθω ότι ξεσπάω σε όλους για μικροπράγματα. Θα έπρεπε να νιώθω χαρούμενη και ευτυχισμένη, αλλά αντιθέτως νιώθω μίζερη και δυστυχισμένη.»
Η συνειδητοποίηση και μόνο ότι κάποιος αγαπημένος/η σας πάσχει από κάποια ψυχολογική διαταραχή, φέρνει άγχος και φόβο και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Οι διατροφικές διαταραχές ανήκουν στις ψυχολογικές διαταραχές και αντίθετα με αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι, δεν έχουν να κάνουν τόσο με το φαγητό και το βάρος, αλλά με τον τρόπο που κάποιος αντιμετωπίζει τις συναισθηματικές δυσκολίες στην ζωή του και το πώς χειρίζεται στρεσογόνες καταστάσεις.
Η συναισθηματική υπερφαγία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια που συμβαίνουν, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα (για 3 μήνες ή και περισσότερο). Η υπερφαγία σημαίνει ότι κάποιος καταναλώνει αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από αυτήν που φυσιολογικά κάποιος θα έτρωγε στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Η γονεϊκότητα αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες "δουλειές" που ένας ενήλικας μπορεί να κάνει, από την στιγμή που δεν υπάρχει καμία προετοιμασία ή εκπαίδευση για κάτι τέτοιο. Τα παιδιά από την ηλικία των 3 ετών και μετά, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η φαντασία και η πραγματικότητα είναι δύο διαφορετικά πράγματα και μπαίνουν σε έναν κόσμο με δομή και κανόνες.
Κάποιες φορές επαινούμε τα παιδιά, αλλά με έναν αναποτελεσματικό τρόπο. Παρακάτω θα περιγραφούν τρόποι για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη από τον έπαινο.
«Επισκέπτομαι συνέχεια τον γιατρό διότι ανησυχώ ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μου. Την τελευταία φορά παρατήρησα ότι είχα τρέμουλο στα χέρια και τους ώμους μου. Νόμιζα πως ήταν ένα από τα πρώτα σημάδια της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας. Μου έκανε ο γιατρός τις απαραίτητες εξετάσεις και μου είπε ότι δεν υπάρχει κάτι για να ανησυχώ.
Τι είναι η διεκδικητικότητα; Η διεκδικητικότητα αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να εκφράζει τις επιθυμίες και ανάγκες του στο άλλο άτομο, αλλά και να σέβεται τις επιθυμίες και ανάγκες των άλλων.
Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.