- Home
- Ψάχνω Ειδικό Ψυχικής Υγείας: Ψυχολόγο, Ψυχίατρο, Σύμβουλο
- Χανιά
- Χρυσάννα Μαστοράκη
MSc. στην Κλινική Ψυχολογία, Λογικό-Θυμική Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια, Σπουδάστρια PhD Ψυχολογίας
Η Χρυσάννα Μαστοράκη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης. Ολοκλήρωσε προπτυχιακές (Bachelor) και μεταπτυχιακές (MSc) σπουδές στην Αθήνα με Magna Cum Laude διάκριση. Από το 2016, φοιτά στο Capella University των Η.Π.Α. για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου ψυχολογίας (PhD in Industrial/Organizational Psychology) και από τον Ιούνιο του 2018 τιμήθηκε ως Βοηθός Καθηγητή στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Έχει εκπαιδευτεί και ειδικευτεί στη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της Λογικό-Θυμικής & Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Λογικοθυμικής & Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας και κατέχει τον τίτλο του Fellow Associate από το Albert Ellis Institute στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, είναι μέλος της Αμερικάνικης Ψυχολογικής Ένωσης (American Psychological Association, APA).
Έχει συνεργαστεί με την Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων "Παν. & Αγλ. Κυριακού" ως Επιστημονική Συνεργάτις, όπου διεξήγαγε κλινικές συνεδρίες με εφήβους, εκπροσώπευε τη Γραμμή Υποστήριξης, και με συνεργάτη της Μ.Ε.Υ. συντόνιζε ομάδες Ψυχο-εκπαίδευσης Γονέων για την Εφηβική Χρήση του Διαδικτύου.
Από το 2015 διατελεί ως Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας "ΟρίΖω" παρέχοντας υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε ενήλικες, ζευγάρια, γονείς & εφήβους με έδρα την Αγία Παρασκευή στην Αθήνα, ενώ από το 2018 εδρεύει στα Χανιά της Κρήτης.
Τα βρέφη κλαίνε κι αυτός είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσουν. Κλαίγοντας, επικοινωνούν τη δυσαρέσκεια τους, ότι πεινάνε, ότι νυστάζουν, ότι θέλουν αγκαλιά ή άλλαγμα πάνας. Σαφώς, το κλάμα του βρέφους συνήθως συνοδεύεται με κραυγές και υψηλό τόνο που δυσκολεύει τους ενήλικες κηδεμόνες, όμως δεν παύει να είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να επικοινωνήσουν.
Εάν έχεις χάσει ένα αγαπημένο κατοικίδιο, ξέρεις πως είναι ένα απίστευτα οδυνηρό βίωμα. Εξάλλου, ένα κατοικίδιο δεν είναι απλώς ένα ζώο, το θεωρείς μέλος της οικογένειας. Συνήθως, δημιουργείται μία ιδιαίτερη σχέση με το κατοικίδιο μας, και γίνεται ο καλύτερος μας φίλος, σύντροφος. Ο χαμός ενός κατοικίδιου επιφέρει μία βαθιά θλίψη.
Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, βιώνουν πολλαπλές συναισθηματικές αντιδράσεις και μεταπτώσεις, τις οποίες αναγνωρίζουν ως αρνητικές, όμως δεν έχουν αποκτήσει ακόμη την εμπειρία για να τις διαχειριστούν κατάλληλα. Γενικά βέβαια, τα παιδιά θα μας ενημερώσουν εμάς τους μεγάλους όταν κάτι τους συμβαίνει, κι ας μην ξέρουν ακριβώς τι είναι αυτό που τους ενοχλεί.
Συνήθως απογοητευόμαστε από τις προσδοκίες μας. Μερικές φορές, ενώ αναμένουμε πράξεις και λόγια ανθρώπων, τελικά απογοητευόμαστε. Αγαπάμε ανθρώπους ανεξαρτήτως των ελαττωμάτων τους. Επιλέγουμε να επικεντρωθούμε στα θετικά της σχέσης και στο πως αισθανόμαστε μέσα σε αυτή και αποφεύγουμε την πραγματικότητα. Δημιουργούμε στο μυαλό μας ένα προφίλ ανθρώπου, ενώ όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, αντιλαμβανόμαστε πως αυτός ο άνθρωπος δεν υπήρξε ποτέ όπως τον φανταζόμασταν.
Είναι συνηθισμένο μερικές φορές οι έφηβοι να νιώθουν "λίγο χάλια", πεσμένα, ή να μην έχουν όρεξη. Η εφηβεία είναι μία περίοδος ανησυχίας με αρκετές σωματικές, συναισθηματικές, ψυχολογικές, και κοινωνικές αλλαγές. Παρ' όλα αυτά, μη ρεαλιστικές ακαδημαϊκές, κοινωνικές, ή οικογενειακές προσδοκίες δημιουργούν έντονη αίσθηση απόρριψης και καταλήγουν σε βαθιά απογοήτευση.
Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.