- Home
- Φορείς Ψυχολογίας & Ψυχικής Υγείας
- Επαγγελματικοί Φορείς & Σύλλογοι Ψυχολογίας
- Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία
Η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1990. Η φιλοσοφία της εταιρείας είναι: η ενίσχυση της επιστημονικής κοινότητας, η εκπαίδευση του κοινού για την βελτίωση της καθημερινότητας, η συνεργασία με αντίστοιχες εταιρείες / επιστημονικές ομάδες στο εξωτερικό.
Οι σκοποί της ΕΛΨΕ, σύμφωνα με το καταστατικό της (Άρθρο 3), είναι:
To περιοδικό ψυχολογία αποτελεί επιστημονική έκδοση "ανοικτής πρόσβασης" (open-access) της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Εκδίδεται δύο φορές τον χρόνο, δημοσιεύει εργασίες στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα και καταλογραφείται στη βιβλιογραφική βάση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (APA) PsycINFO.
Στόχος του περιοδικού ψυχολογία είναι να συμβάλει στην καλλιέργεια του επιστημονικού λόγου και στη διάδοση της έγκυρης ψυχολογικής γνώσης που παράγεται τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς από επιστήμονες, Έλληνες και μη. Επίσης, στόχος του περιοδικού είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη του επιστημονικού και διεπιστημονικού διαλόγου, καθώς και στην ενημέρωση σε επιστημονικά θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος της Ψυχολογίας.
Επιδίωξη της Συντακτικής Επιτροπής είναι να καλυφθούν όλοι οι τομείς της επιστήμης της Ψυχολογίας και να αποτελέσει το περιοδικό ψυχολογία πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για όλα τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας.
Γνωστική Ψυχολογία
Ο Kλάδος Γνωστικής Ψυχολογίας της ΕΛΨΕ δραστηριοποιείται με στόχο την προαγωγή της έρευνας στο χώρο της γνωστικής ψυχολογίας και τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων μέσω συνεδρίων, ημερίδων και επιστημονικών δημοσιεύσεων. Παράλληλα, υποστηρίζει τη συνεργασία ακαδημαϊκών και ερευνητών του πεδίου της γνωστικής ψυχολογίας, καθώς και συγγενών επιστημονικών πεδίων, στην Ελλάδα, αλλά και το διεθνή χώρο. Στους στόχους του Κλάδου συγκαταλέγεται και η ενημέρωση του κοινού,
Διαπολιτισμική Ψυχολογία
Η διαπολιτισμική ψυχολογία ενδιαφέρεται για τη σχέση της συμπεριφοράς με τον πολιτισμό. Αντλεί τα θέματά της από τους παραδοσιακούς ψυχολογικούς Κλάδους, όπως η αντίληψη, η νόηση, η ανάπτυξη, η ψυχοπαθολογία, η επικοινωνία, οι διαπροσωπικές και οι διομαδικές σχέσεις, και τα μελετά σε συνάρτηση με μεταβλητές του πλαισίου, όπως οικολογικές, βιολογικές, οικονομικές και κοινωνικοπολιτισμικές.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Η αναπτυξιακή ψυχολογία έχει ως αντικείμενο την επιστημονική μελέτη των γνωστικών, συναισθηματικών, κοινωνικών, αντιληπτικών και βιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν στον άνθρωπο κατά την προγεννητική περίοδο, βρεφική, προσχολική, σχολική, εφηβική ηλικία, μέχρι και την ενήλικη ζωή. Ο Κλάδος της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας της ΕΛΨΕ εστιάζει στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας στο γνωστικό αντικείμενο της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας και τη διάχυση των ερευνητικών ευρημάτων μέσω συνεδρίων, ημερίδων και επιστημονικών δημοσιεύσεων.
Κλινική Ψυχολογία και Ψυχολογία Υγείας
Η κλινική ψυχολογία ασχολείται με την εφαρμογή των ψυχολογικών αρχών, μεθόδων και διαδικασιών για την κατανόηση, εκτίμηση, πρόβλεψη και βελτίωση της γνωστικής, συναισθηματικής, συμπεριφορικής και κοινωνικής δυσπροσαρμογής, έκπτωσης ή δυσφορίας. Η ψυχολογία της υγείας είναι το πεδίο που μελετά και παρεμβαίνει στους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση και προαγωγή της σωματικής υγείας, στην εκδήλωση και έκβαση της ασθένειας και στη φροντίδα της υγείας. Ο Κλάδος έχει αναπτύξει σημαντικό επιστημονικό έργο, όπως συνέδρια, συναντήσεις, επιστημονικές εκδόσεις κ.ά.
Οργανωσιακή - Εργασιακή Ψυχολογία
Η Εργασιακή και Οργανωσιακή Ψυχολογία είναι ο Κλάδος που αφορά στην εφαρμογή των αρχών, θεωριών και μεθόδων της ψυχολογίας στον εργασιακό χώρο συνεισφέροντας στη βελτίωση της λειτουργίας των οργανισμών και της ποιότητας της ζωής των εργαζόμενων.
Οι δραστηριότητες του Κλάδου αφορούν σε ζητήματα προσέλκυσης και επιλογής, εκπαίδευσης και αξιολόγησης προσωπικού, παρακίνησης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, οργανωσιακής αλλαγής και ανάπτυξης, σε ζητήματα επικοινωνίας και σταδιοδρομίας των εργαζομένων, ζητήματα ηγεσίας και οργανωσιακής κουλτούρας, καθώς και ζητήματα εργασιακής ευημερίας και εξισορρόπησης προσωπικής/οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Συμβουλευτική Ψυχολογία
Ο Κλάδος της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας αποτελεί έναν από τους εφαρμοσμένους κλάδους της ψυχολογίας, η έρευνα και οι εφαρμογές του οποίου αφορούν σε θέματα δια βίου ανάπτυξης και διαπροσωπικής λειτουργικότητας του ατόμου και, ειδικότερα, σε δυσκολίες που σχετίζονται με ποικίλα συναισθηματικά, οικογενειακά, επαγγελματικά, εκπαιδευτικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα υγείας.
O Κλάδος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας της Ελ.Ψ.Ε. στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του πεδίου της συμβουλευτικής ψυχολογίας στην Ελλάδα, καθώς και στην κατάρτιση των συμβουλευτικών ψυχολόγων μέσα από τη διοργάνωση ποικίλων επιστημονικών δράσεων, εργαστηρίων, εκδόσεων και συνεδρίων.
Ιστοδιάλεξη διοργανώνει η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, Κλάδος Κλινικής Ψυχολογίας & Ψυχολογίας της Υγείας, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, στις 19.00.
Τίτλος της ιστοδιάλεξης : Το ψυχολογικό αποτύπωμα μιας συλλογικής τραυματικής εμπειρίας Θα είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι μετά την Covid19;
Εισηγήτρια: Δρ. Αλεξάνδρα Πάλλη
Το Εργαστήριο Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Ψυχολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (Ψ.Ε.Β.Ε.) διοργανώνουν ανοικτή διαδικτυακή Επιστημονική Συνάντηση με θέμα: «Παρεμβάσεις της Ψυχολογίας στο σχολείο και στην κοινωνία σε δύσκολους καιρούς».
Η επιστροφή στο σχολείο τη φετινή σχολική χρονιά αποτελεί μια ιδιαίτερη συνθήκη με πολλές αλλαγές, νέους κανόνες και ρουτίνες με γνώμονα την ασφάλεια όλων. Στο πλαίσιο της υπάρχουσας εμπειρίας και των αναγκαίων μέτρων πρόληψης, δημιουργείται εύλογη ανησυχία για το βαθμό της ανταπόκρισής μας στις νέες συνθήκες και τις πιθανές προεκτάσεις στη μαθησιακή και ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών και μαθητριών μας στο σχολικό περιβάλλον.
O Κλάδος Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, έχοντας μελετήσει τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα παρουσιάζει το ζήτημα της ανατροφής των παιδιών από έναν ή και τους δύο γονείς σε περίπτωση διαζυγίου των τελευταίων με αφορμή την επικείμενη αλλαγή της νομοθεσίας.
Σε ανακοίνωση αποδοκιμασίας προχώρησε η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, σχετικά με τη συνεχιζόμενη έκθεση προσωπικών δεδομένων ανηλίκων και ενηλίκων από τα ΜΜΕ και τον στιγματισμό που αυτή επιφέρει στους ίδιους και στις οικογένειές τους.
Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.