Η «Πρωτοβουλία Σύστασης Ν.Π.Δ.Δ. Ψυχολόγων Ελλάδος» συνιστά μία ανεξάρτητη κίνηση επαγγελματιών Ψυχολόγων, η οποία μέσω της ανοιχτής επιστολής της με αίτημα τη σύσταση Νομικού
Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) Ψυχολόγων έχει συγκεντρώσει άνω των 3000 υπογραφές επαγγελματιών Ψυχολόγων.
Ταυτόχρονα, έχει τη στήριξη τόσο από φοιτητές όσο και από Ακαδημαϊκούς της Ψυχολογίας, ενώ επίκειται νέος γύρος συλλογής υπογραφών.
Η «Πρωτοβουλία» είναι το αποτέλεσμα της ωρίμανσης των επί δεκαετίες διεκδικήσεων για έναν θεσμικό φορέα εκπροσώπησης (Ν.Π.Δ.Δ.).
Εργαζόμαστε προς αυτόν τον σκοπό ήδη από το 2020 και, όντας πλέον σε συνεργασία με την ΕΛ.Ψ.Ε., θα θέλαμε να αποσαφηνίσουμε τα ακόλουθα:
1. Το επάγγελμα της/του Ψυχολόγου είναι ελλιπώς ρυθμισμένο, ζήτημα για το οποίο απαιτείται n σύσταση Ν.Π.Δ.Δ., ούτως ώστε να ρυθμιστεί πλήρως.
2. Οι Ψυχολόγοι αποτελούμε το μόνο επάγγελμα Ψυχικής Υγείας και ένα από τα ελάχιστα που σχετίζονται με την Υγεία, το οποίο στερείται θεσμικής εκπροσώπησης μέσω ενός Ν.Π.Δ.Δ.
3. Το Σχέδιο Νόμου για Ν.Π.Δ.Δ. Ψυχολόγων καταρτίστηκε το 2020-2021 από την «Πρωτοβουλία» και συνδιαμορφώθηκε το 2023-2024 σε συνεργασία με την ΕΛ.Ψ.Ε.
4. Το Σχέδιο Νόμου ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας του Ν.Π.Δ.Δ., χωρίς να αποφασίζει για τα θέματα του επαγγέλματος.
5. Δεν θα ανακληθεί καμία Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος και δεν τίθεται ζήτημα περιοδικής ανανέωσής της.
6. Δεν ορίζονται ειδικότητες Ψυχολογίας.
7. Προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για τις/τους επαγγελματίες Ψυχολόγους από την ίδρυση Ν.Π.Δ.Δ., τα οποία παρουσιάζονται παρακάτω.
Αναλυτικότερα
1. Το επάγγελμα της/του Ψυχολόγου είναι ελλιπώς ρυθμισμένο, ζήτημα για το οποίο απαιτείται n σύσταση Ν.Π.Δ.Δ., ούτως ώστε να ρυθμιστεί πλήρως:
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο από το 1979 (Ν. 991/1979), η ρύθμιση έγκειται αποκλειστικά και μόνο στην έκδοση της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος. Ταυτόχρονα, υφίσταται το ΦΕΚ 2344/
Β΄/18-6-2019: "Κώδικας Δεοντολογίας Ψυχολόγων", παραμένοντας ωστόσο επίσης ελλιπές ως προς τα ζητήματα ρύθμισης του επαγγέλματος.
Η ελλιπής ρύθμιση καταδεικνύεται από το γεγονός ότι οι Ψυχολόγοι δεν εκπροσωπούνται στο σύνολό τους. Δεν νοείται συνολική και ισχυρή εκπροσώπηση των Ψυχολόγων από ιδιωτικούς Συλλόγους, στους οποίους μάλιστα η εγγραφή είναι προαιρετική.
Παραπέμπουμε στην ομιλία μας στην πρόσφατη Ημερίδα της ΕΛ.Ψ.Ε. «Η Ψυχολογία στην Ελλάδα: Παρόν και Μέλλον», στο 1:45:50 του μαγνητοσκοπημένου βίντεο.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
2. Οι Ψυχολόγοι αποτελούμε το μόνο επάγγελμα Ψυχικής Υγείας και ένα από τα ελάχιστα που σχετίζονται με την Υγεία, το οποίο στερείται θεσμικής εκπροσώπησης μέσω ενός Ν.Π.Δ.Δ.:
Είναι γεγονός ότι σχεδόν όλα τα επαγγέλματα, εντός και εκτός του χώρου της Υγείας έχουν οργανωθεί ως Ν.Π.Δ.Δ. Ιατροί, οδοντίατροι, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, μαιευτές/μαίες, τεχνολόγοι-ακτινολόγοι, δικηγόροι, κοινωνικοί λειτουργοί, είναι μερικά από τα επαγγέλματα αυτά. Κατ’ επέκταση, οι ισχυρισμοί πως η ίδρυση Ν.Π.Δ.Δ. είναι εν δυνάμει ζημιογόνος στερούνται υπόστασης. Ως εκ τούτου, η σύσταση Ν.Π.Δ.Δ. αποτελεί τη μόνη ασφαλή οδό για την επιδιωκόμενη, πλήρη ρύθμιση του επαγγέλματός μας.
3. Το Σχέδιο Νόμου για Ν.Π.Δ.Δ. Ψυχολόγων καταρτίστηκε το 2020-2021 από την «Πρωτοβουλία» και συνδιαμορφώθηκε το 2023-2024 σε συνεργασία με την ΕΛ.Ψ.Ε.:
Το Σχέδιο Νόμου καταρτίστηκε από την Οργανωτική Επιτροπή της “Πρωτοβουλίας” το 2020-2021. Στα τέλη του 2023 διαπιστώθηκε ότι η Ε.Λ.Ψ.Ε. μπορεί να καταστεί ένας ισχυρός σύμμαχος για τη συντονισμένη διεκδίκηση της οργάνωσης του επαγγέλματος σε Ν.Π.Δ.Δ. Επαγγελματίες Ψυχολόγοι και Ακαδημαϊκοί της Ψυχολογίας προσαρμόσαμε το Σχέδιο Νόμου στην τελική του μορφή το 2023-2024, η οποία και στάλθηκε μέσω της ΕΛ.Ψ.Ε. στο Υπουργείο Υγείας. Επομένως, ως Οργανωτική Επιτροπή της “Πρωτοβουλίας” έχουμε πλήρη εικόνα του Σχεδίου Νόμου που κατατέθηκε στο Υπουργείο, αφού εμείς οι ίδιοι το καταρτίσαμε και εν συνεχεία συνδιαμορφώσαμε με την ΕΛ.Ψ.Ε. Παρόλα αυτά, πολλές φορές τεχνηέντως αποκρύπτεται η συμμετοχή μας, ώστε το θέμα να αναχθεί σε μία επίπλαστη διαμάχη
ΕΛ.Ψ.Ε. και επαγγελματιών Ψυχολόγων.
Η πραγματικότητα όμως, μετά και την από κοινού διαμόρφωση του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζεται από σύμπλευση και όχι αντιπαράθεση της ΕΛ.Ψ.Ε με τις/τους επαγγελματίες Ψυχολόγους.
Βάσει του Σχεδίου Νόμου που κατατέθηκε στο Υπουργείο Υγείας εξ ημών και της ΕΛ.Ψ.Ε., θα απαντηθούν παρακάτω ερωτήματα που έχουν ανακύψει.
4. Το Σχέδιο Νόμου ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας του Ν.Π.Δ.Δ., χωρίς να αποφασίζει για τα θέματα του επαγγέλματος:
Στόχος του Σχεδίου Νόμου είναι να δημιουργήσει ένα οργανωμένο πλαίσιο, μέσω του οποίου θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα θέματα του επαγγέλματος. Τις αποφάσεις αυτές θα τις λαμβάνει το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ., το οποίο θα εκλέγεται από το σύνολο των επαγγελματιών Ψυχολόγων.
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Καθιστούμε σαφές ότι με το Σχέδιο Νόμου δεν λαμβάνεται καμία απόφαση για το επάγγελμα, αλλά δημιουργείται το πλαίσιο ώστε να αποφασίσει το σύνολο των επαγγελματιών Ψυχολόγων για τα
ζητήματα του κλάδου.
5. Δεν θα ανακληθεί καμία Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος και δεν τίθεται ζήτημα περιοδικής ανανέωσής της:
Δεν τίθεται κανένα θέμα ανάκλησης Άδειας, κανένα θέμα μεταβατικής διάταξης περί επιπρόσθετων προσόντων για τη συνέχιση της επαγγελματικής δραστηριότητας, και κανένα θέμα
περιοδικής ανανέωσης της Άδειας. Στο Ν.Π.Δ.Δ. θα εγγράφονται όλες/όλοι οι Ψυχολόγοι με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος, όπως αυτή χορηγείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 991/1979). Το κατατεθέν Σχέδιο Νόμου δεν αποφασίζει για το επάγγελμα και κατά συνέπεια δεν προτείνει καμία τροποποίηση στα υφιστάμενα κριτήρια λήψης της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος. Καθώς η εγγραφή των επαγγελματιών Ψυχολόγων στο Ν.Π.Δ.Δ. θα είναι υποχρεωτική, θα υπάρξει επαρκής χρονική περίοδος ώστε οι επαγγελματίες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την εγγραφή τους. Παράλληλα, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών εγγραφής στο Ν.Π.Δ.Δ., θα συνεχίσουν να εργάζονται απρόσκοπτα.
Από κει και πέρα, οι νέοι συνάδελφοι θα εγγράφονται με το βασικό πτυχίο Ψυχολογίας, ως ακαδημαϊκό προαπαιτούμενο, και Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 991/1979).
Σε αντιδιαστολή με τη φημολογία ως προς τα κριτήρια εγγραφής στο Ν.Π.Δ.Δ., δεν θα μπορεί να εγγραφεί καμία/κανείς που δεν πληροί τα κριτήρια για χορήγηση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Ψυχολόγου.
Ο περιορισμός αυτός συμπεριλαμβάνει και μέλη Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π. Α.Ε.Ι. με αντικείμενο την Ψυχολογία, εάν δεν πληρούν τα κριτήρια για την έκδοση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Ψυχολόγου.
6. Δεν ορίζονται ειδικότητες Ψυχολογίας:
Βάσει του προταθέντος Σχεδίου Νόμου, δεν θεσμοθετούνται ειδικότητες Ψυχολογίας. Αντιθέτως, προτάθηκαν «Πεδία Άσκησης Επαγγέλματος», στα οποία η υπαγωγή θα είναι προαιρετική. Τα «Πεδία» αποσκοπούν στην προαγωγή της έρευνας, της διασύνδεσης, και της ανταλλαγής γνώσης και εμπειρίας μεταξύ επαγγελματιών Ψυχολόγων που δραστηριοποιούνται σε κοινούς τομείς της Ψυχολογίας. Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, η υπαγωγή σε «Πεδίο» δεν ενέχει στοιχεία υποχρεωτικότητας, δεν αποτελεί τυπικό προσόν, και δεν παρέχει κανενός είδους προτεραιοποίηση για τη συμμετοχή σε προκηρύξεις ή σε οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική διαδικασία.
7. Οφέλη της ίδρυσης Ν.Π.Δ.Δ. Ψυχολόγων, μεταξύ άλλων, είναι:
Η συνολική και ισχυρή εκπροσώπηση των επαγγελματιών Ψυχολόγων μέσω Περιφερειακών Τμημάτων και Γενικής Συνέλευσης, η δημιουργία ενιαίου Μητρώου επαγγελματιών Ψυχολόγων
προσβάσιμου στο ευρύ κοινό, ο καθορισμός του πλαισίου των επαγγελματικών καθηκόντων, η προστασία από την αντιποίηση του επαγγέλματος, η διασύνδεση των επαγγελματιών Ψυχολόγων, η παροχή
επαγγελματικής συμβουλευτικής προς όσα μέλη το επιθυμούν, η διοργάνωση σεμιναρίων και επιστημονικών συνεδρίων προαιρετικής συμμετοχής, η ανάδειξη αιτημάτων και αναγκών που τα ίδια τα μέλη του Ν.Π.Δ.Δ. θα αναφέρουν, η επίλυση ζητημάτων που αφορούν στη ρύθμιση και βελτίωση της επαγγελματικής πρακτικής, η επίσημη εκπροσώπηση της Επιστήμης της Ψυχολογίας στον δημόσιο λόγο, η αναβάθμιση του κύρους του επαγγέλματος και της ποιότητας των παρεχόμενων ψυχολογικών
υπηρεσιών.
Παραπέμπουμε στην προαναφερθείσα ομιλία μας, με σκοπό να γίνουν περαιτέρω κατανοητές η αναγκαιότητα της σύστασης και η μέγιστη συνεισφορά ενός Ν.Π.Δ.Δ. για το επάγγελμα της/του Ψυχολόγου, με βάση την εμπειρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συναδελφικά και με εκτίμηση,
Η Οργανωτική Επιτροπή της «Πρωτοβουλίας Σύστασης Ν.Π.Δ.Δ. Ψυχολόγων Ελλάδος»