Σε εγρήγορση κάλεσε τους τοπικούς φορείς ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, καθώς η αρχική απόφαση ίδρυσης νέου Τμήματος Ψυχολογίας στην Κομοτηνή άλλαξε μέσα σε τρεις μέρες μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, όπου κατατέθηκε νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία, το τμήμα Ψυχολογίας προτείνεται να ιδρυθεί στο Διδυμότειχο.
Δηλώσεις του βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου για την ίδρυση του νέου Τμήματος ψυχολογίας
Πιο συγκεκριμένα, Ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου χαρακτήρισε αρνητική για την περιοχή την εξέλιξη του ζητήματος και κάλεσε τους τοπικούς φορείς της περιοχής να λάβουν όλοι μαζί πρωτοβουλίες προκειμένου να ανατραπεί αυτή προοπτική.
Ο βουλευτής δήλωσε:
«Την Παρασκευή 17/7 στη συνάντηση μου με τον Πρύτανη και Αντιπρυτάνεις του ΔΠΘ, επαναβεβαιώθηκε εκ μέρους τους η απόφαση της Συγκλήτου για την ίδρυση των (6) νέων τμημάτων, τρία εκ των οποίων στην Κομοτηνή δηλαδή Τμήμα Ψυχολογίας, Τμήμα Εργοθεραπείας και Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής.
Τη Δευτέρα 20/7, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, παρόντων φορέων του Έβρου, ενημερώθηκα ότι οι πρυτανικές αρχές κατέθεσαν νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία, το Τμήμα Ψυχολογίας προτείνεται να ιδρυθεί στο Διδυμότειχο.
Δεν γνωρίζω τα κίνητρα που τους ώθησαν να αλλάξουν την αρχική τους απόφαση και μάλιστα εν άγνοια των φορέων της περιοχής. Ή μήπως θεωρούν ότι δεν έχουν λόγο και δεν τους αφορά;
Ήδη στα πλαίσια του ελέγχου της κυβέρνησης και της πίεσης που ασκώ για την ίδρυση των νέων αυτών τμημάτων, την Παρασκευή 24/7 είναι προγραμματισμένη επίκαιρη ερώτησή μου που είχα καταθέσει στην Υπουργό Παιδείας και θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής.
Με βάση την αιφνιδιαστική και αρνητική αυτή εξέλιξη για την περιοχή μας, ζητώ από όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της Ροδόπης, να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες ώστε να ματαιωθεί η πρωτοβουλία αυτή».
Ο κ. Χαρίτου διερωτήθηκε για τους λόγους αλλαγής στάσης των πρυτανικών αρχών του ΔΠΘ που πραγματοποιήθηκαν εν αγνοία μάλιστα των θεσμικών εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας. Είναι γεγονός πως η ίδρυση του νέου τμήματος έχει προκαλέσει «εντάσεις».
Ίδρυση τμημάτων Ψυχολογίας και Διατροφολογίας στο Διδυμότειχο
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20/07 στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με πρωτοβουλία του υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλη Διγαλάκη, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το πλαίσιο με βάση το οποίο γίνεται οποιαδήποτε αλλαγή στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία γνωμοδότησης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).
Επιπλέον, η Διοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή του Βόρειου Έβρου, με την ίδρυση και λειτουργία των τμημάτων Ψυχολογίας και Διατροφολογίας στο Διδυμότειχο.
Η τοποθέτηση του βουλευτή Έβρου (ΝΔ) Σταύρου Κελέτση υπήρξε αρκετά επεξηγηματική, καθώς δήλωσε: «Το Διδυμότειχο ως μεγάλη και ιστορική πόλη της Θράκης δικαιούται Πανεπιστημιακές σχολές και μερίδιο στην ανάπτυξη του ΔΠΘ. Η πρόταση του Πανεπιστημίου είναι σοβαρή γιατί έτσι το Διδυμότειχο αποκτά δύο σημαντικές, περιζήτητες και βιώσιμες σχολές, της Ψυχολογίας και Διατροφολογίας. Γίνεται έτσι η πόλη των Κάστρων, η 5η έδρα του ΔΠΘ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την μεταφορά της Νοσηλευτικής, που πρέπει να ενταχθεί στο Δημοκρίτειο αφού ήταν εντελώς ατυχής η ένταξή της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι να λειτουργήσουν πρώτα οι δύο νέες σχολές».
Ο κ. Διγαλάκης από πλευράς του, τέλος, επιβεβαίωσε, «τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και γενικότερα της κυβέρνησης στον Έβρο, όπως άλλωστε είχε επισημάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελευταία του επίσκεψη στην ακριτική περιοχή».
Η προϊστορία ίδρυσης νέων τμημάτων ψυχολογίας
Ο κ. Αλέξης Αρβανίτης, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πριν ένα περίπου χρόνο μίλησε στην εφημερίδα "Το Βήμα", σχετικά με τις αλλαγές που είχε προωθήσει το υπουργείο Παιδείας, οι οποίες αφορούσαν εκτεταμένες συγχωνεύσεις ΑΤΕΙ και ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, για τον κλάδο της ψυχολογίας, προβλεπόταν η ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας στα Γιάννενα, ενώ υπήρχαν προτάσεις για λειτουργία αντίστοιχων τμημάτων στον Βόλο, στη Φλώρινα και στην Κομοτηνή.
ΑΓΧΟΣ: 10 Σεμινάρια, 20 ώρες Οι εγγραφές συνεχίζονται.. | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Εγγραφή: 50 ευρώ, για συμμετοχή στο σύνολο του κύκλου σεμιναρίων | 35 ευρώ για άνεργους & φοιτητές.
Ενώ το λογικό θα ήταν για το υπουργείο να ενισχύσει τα ήδη υπάρχοντα τμήματα ώστε να εκπαιδεύσουν αρτιότερα τους φοιτητές τους σε προπτυχιακό επίπεδο, αλλά και να δημιουργήσουν περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα, σκέφτεται να διπλασιάσει (!) τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών ψυχολογίας της χώρας.
Ηδη έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της ίδρυσης του Τμήματος Ψυχολογίας στα Γιάννενα, ενώ έχει δεχθεί προτάσεις για τη λειτουργία αντίστοιχων τμημάτων στον Βόλο, στη Φλώρινα και στην Κομοτηνή.
Σημείωση της Πύλης Ψυχολογίας: Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, έχει ήδη δρομολογηθεί η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας α) Ψυχολογίας, με έδρα το Βόλο, β) Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία.
Σε μια περίοδο που υπάρχει υπερπληθώρα ψυχολόγων, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να ρίξει στην αγορά πλήθος νέων ανθρώπων, δίχως να φαίνεται να υπολογίζει τις επαγγελματικές προοπτικές τους. Είναι παράλληλα αμφίβολο πότε αυτά τα τμήματα θα στελεχωθούν επαρκώς και θα ορθοποδήσουν ώστε να υποστηρίξουν τους φοιτητές τους. Η παρούσα πανεπιστημιακή υποχρηματοδότηση δεν προσφέρει αισιοδοξία.
Πηγές
Πληροφορίες από άρθρο του αρχείου της Πύλης Ψυχολογίας: Εξελίξεις στον κλάδο της ψυχολογίας. Νέα πανεπιστημιακά τμήματα ετοιμάζει το υπουργείο. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι