Ακρόαση άρθρου......

Ο εναγκαλισμός του ελληνικού μαθητικού σώματος από την προβαλλόμενη βία των μάνγκα είναι αναντίρρητος, μιας και ένας φόνος έχει αποδοθεί στο ιαπωνικό σίριαλ, ενώ ταυτόχρονα αναφύονται πολυάριθμες καταγγελίες για σχολικό εκφοβισμό σύμφωνα με την εισαγγελία πρωτοδικών Ηρακλείου Κρήτης που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα σχολεία της χώρα.

Σύμφωνα με την επείγουσα ανακοίνωση που απευθύνεται τόσο στους διευθυντές σχολείων όσο και στα ΜΜΕ ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Αθανάσιος Γαλήνας, εφιστά την προσοχή για το γιαπωνέζικο σίριαλ που επηρεάζει εφήβους ανά τον κόσμο, ενώ ήδη έχουν καταγραφή σοβαρά περιστατικά ακόμα και δολοφονία.

Το story του σίριαλ

Πρόκειται για ένα μαθητή Λυκείου που επιδιώκει να σώσει τον κόσμο με τη βοήθεια ενός υπερφυσικού σημειωματάριου, όπου καταγράφει τα ονόματα των "κακών" του κόσμου του "Death Note", σκεπτόμενος το πρόσωπό τους και με αυτόν τον τρόπο βρίσκουν το θάνατο. Και όλα αυτά, έχοντας ως απώτερο σκοπό να επιφέρει την κάθαρση της κοινωνίας από τα "μιάσματα" και να γίνει ο ίδιος κριτής και «θεός ενός νέου κόσμου», οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια.

Η ιστορία έχει μεταφερθεί και στο αμερικανικό δίκτυο Netflix, όπου προβλήθηκε μια ταινία βασισμένη στον κόσμο του μάνγκα πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η δημοτικότητα του “Death Note” σε μαθητές/τριες σε διάφορες χώρες του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο “Death Note”, με ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας του σίριαλ ανά τον κόσμο

Η κυκλοφορία του “Death Note” έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, ενώ στις Η.Π.Α. υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια. Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από το μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα "Mangamoord" (Φόνος του Manga). Ακόμη, αναφέρθηκε περίπτωση όπου μαθητής, που είχε δεχθεί ενδοσχολικό bullying για το χρώμα του και τα κιλά του, βρήκε μία υποστηρικτική «οικογένεια» στα anine (ιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια) και απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας το “Death Note”.

Ειδησεογραφική παραπομπή. Πηγή από cretalive.gr.

Διαβάστε ακόμη το σχετικό άρθρο για τον σχολικό εκφοβισμό: Αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού από γονείς - Πρακτικές Συμβουλές 

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr