Το πρώτο γλυπτό με θέμα την κοινωνικοοικονομική κρίση έγινε πραγματικότητα και βρίσκεται ήδη σε κοινή θέα... Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού « Κρίση » του εικοσιδυάχρονου καλλιτέχνη Τάσου Νυφαδόπουλου πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 602 Α και Ιμέρας , στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.
Το κοινό αγκάλιασε με μεγάλο ενθουσιασμό το πρωτοποριακό γλυπτό ενώ οι πολλαπλοί συμβολισμοί του έγειραν τον προβληματισμό των παραβρισκόμενων.
Το γλυπτό « Κρίση » είναι ο τρόπος του γλύπτη, Τάσου Νυφαδόπουλου, να αποτυπώσει στη συλλογική μνήμη την κραυγή της κοινωνίας που βιώνει τις επιπτώσεις των τεράστιων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων. Φτιαγμένο από πρωτότυπα υλικά, έχοντας 6,8 μέτρα μήκος, 3,4 μέτρα πλάτος και 3,7 μέτρα ύψος αποτελεί μία δυνατή εικόνα, ένα ισχυρό σύμβολο που καθρεφτίζει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στον άνθρωπο και την κοινωνία. Κατορθώνει να θέσει στο προσκήνιο τον άνθρωπο πέρα από τις στατιστικές αναλύσεις και τους αριθμούς και να προβάλλει την αξία της ανθρώπινης ζωής.
Σκοπός του είναι να περάσει ένα διαχρονικό και ταυτόχρονα διδακτικό μήνυμα για ολόκληρη την κοινωνία, καθώς κρίσεις θα παρουσιάζονται πολλές φορές στην ζωή μας και οφείλουμε, μαθαίνοντας μέσα από τα λάθη μας, να τις προλαμβάνουμε και να τις αντιμετωπίζουμε έχοντας στο νου μας τις συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας αλλά και για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.
Αποτελούμενο στο κύριο μέρος του από ένα πτωτικό δείκτη και έναν άνθρωπο με την τάση του σώματος του προς τα εμπρός αφήνει τον παρατηρητή να επιλέξει την κατάληξη της γεμάτης έντασης σκηνής που βλέπουμε, να ερμηνεύσει δηλαδή το αν η κίνηση του ανθρώπου θα τον φέρει σε μία καλύτερη κατάσταση ή όχι.
Το έργο «Κρίση» και τα μηνύματα του αποτελούν πλέον μέρος της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης μας και μπορούν όλοι να το επισκεφθούν στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Διαβάστε ακόμη: Τι έχει να πει ένα ψυχαναλυτής για την οικονομική κρίση;
Γράφει η Λίσσυ Κανελλοπούλου, Ψυχαναλύτρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αθηνών.