Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση των δυσκολιών που παρουσιάζουν τα άτομα με αυτισμό εντάσσεται στη συνολική και σφαιρική διαχείριση των δυσκολιών αυτών, ιδιαίτερα σε άτομα με αυτισμό χαμηλού και μέσου επιπέδου αναγκών.

Έχει υποστηριχθεί πως επιτυχημένες ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις για τον αυτισμό συνθέτουν στοιχεία διαφορετικών προσεγγίσεων, τροποποιημένα ώστε να ταιριάζουν στον τρόπο σκέψης των ατόμων με αυτισμό και προσαρμοσμένα στο εκάστοτε άτομο και την οικογένειά του (Trevarthen, Aitken, Papoudi & Robarts 1996, Klauber, 2004).

Στο Κέντρο Παιδιού και Εφήβου αναπτύσσουμε και εξελίσσουμε συστηματικά τα τελευταία 16 χρόνια, μέσα από την κλινική ψυχοθεραπευτική μας πρακτική με άτομα χαμηλού και μέσου επιπέδου αναγκών, την ψυχοθεραπεία Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης (ΚΣΑ) η οποία περιέχει στοιχεία από τη γνωσιακή - συμπεριφοριστική προσέγγιση, την ψυχοδυναμική προσέγγιση, και τις θεωρίες της αναπτυξιακής ψυχολογίας.

Στόχος της θεραπευτικής παρέμβασης είναι η αναγνώριση, έκφραση, επεξεργασία και διαχείριση των συναισθημάτων του θεραπευόμενου ώστε να τροποποιηθεί αντίστοιχα η συμπεριφορά του, να ομαλοποιηθεί η ένταξή του στο εκάστοτε κοινωνικό περιβάλλον και να προληφθούν /αντιμετωπισθούν συνυπάρχουσες αγχώδεις ή καταθλιπτικές εκδηλώσεις.

Κεντρικό ρόλο στην ψυχοθεραπεία ΚΣΑ έχουν η ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και η καλλιέργεια της θεραπευτικής σχέσης ανάμεσα στο θεραπευόμενο και τον θεραπευτή καθώς λειτουργούν ως εργαλεία κατανόησης, υποστήριξης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Το σεμινάριο αφορά στην παρουσίαση των βασικών εννοιών της ψυχοθεραπείας Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης (ΚΣΑ) όπως αυτή δομείται με τη συνθετική χρήση διαφορετικών ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων απευθυνόμενη στις δυσκολίες που παρουσιάζουν τα άτομα με αυτισμό χαμηλού και μέσου επιπέδου αναγκών σε συγκεκριμένους τομείς της ανάπτυξης.

Στόχοι
Έκθεση σε και Εξοικείωση των συμμετεχόντων με:

  • Τις βασικές έννοιες της Ψυχοθεραπείας Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης-ΨΚΣΑ.
  • Τα κύρια χαρακτηριστικά του αυτισμού χαμηλού και μέσου επιπέδου αναγκών.
  • Τη μεθοδολογία εφαρμογής και υλοποίησης της ΨΚΣΑ στα πλαίσια της διαχείρισης και αξιοποίησης των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών των ατόμων με αυτισμό χαμηλού και μέσου επιπέδου αναγκών

Έτσι ώστε οι συμμετέχοντες:

  • Να προσεγγίσουν τη χρήση της ΨΚΣΑ στην κλινική τους πρακτική, ή/και
  • Να οργανώσουν την ήδη εφαρμοζόμενη θεραπευτική τους πρακτική στην ΨΚΣΑ.
  • Να βελτιώσουν και να εμπλουτίσουν σφαιρικά την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν

Εκπαιδευτικά μέσα:

Οι συναντήσεις των εργαστηρίων/ ασκήσεων και οι εποπτικές συναντήσεις, θα γίνουν ζωντανά και διαδικτυακά, στο περιβάλλον της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναντήσεων της Google meet. Δεν απαιτείται εγκατάσταση λογισμικού στον υπολογιστή για τη συμμετοχή στις συναντήσεις. Η αποστολή των βιντεοσκοπημένων εισηγήσεων προς μελέτη θα γίνεται δυο εβδομάδες πριν την αντίστοιχη συνάντηση.

Εκπαιδευτικό υλικό:

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν ηλεκτρονικά (μέσω dropbox ) την προτεινόμενη προς μελέτη βιβλιογραφία και τις παρουσιάσεις των συναντήσεων.

Βεβαίωση παρακολούθησης

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης όλοι οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Συμμετέχοντες – προφίλ:

  • Επαγγελματίες ψυχικής υγείας με εμπειρία με άτομα με αυτισμό ή /και στη ψυχοθεραπεία
  • Ειδικοί εκπαιδευτικοί με εμπειρία με άτομα με αυτισμό
  • Μεταπτυχιακοί φοιτητές / τριες σε Προγράμματα συναφή με Ψυχική Αγωγή και Ειδική Αγωγή

Οι οποίοι:

  • εργάζονται ήδη με άτομα με αυτισμό, ή
  • έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θεραπεία και αποκατάσταση ατόμων με αυτισμό και
  • έχουν ήδη εντάξει ψυχοθεραπευτικές πρακτικές στην κλινική τους πράξη ή προτίθενται να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η ψυχοθεραπεία ΚΣΑ στα άτομα με αυτισμό χαμηλού και μέσου επιπέδου αναγκών

Αξιολόγηση Σεμιναρίου:

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συμπληρώσουν ανώνυμα ένα αξιολογητικό έντυπο για κάθε συνάντηση και ένα, συνολικά, στο τέλος της σειράς των σεμιναρίων

Εγγραφές ηλεκτρονικά στο tete.kpechios.org έως και 20/11/2024

Κόστος συμμετοχής

620,00: Με την εγγραφή 100,00, το υπόλοιπο σε 3 δόσεις έως 31/3/2025.

500,00: Ειδική τιμή για φοιτητές, ανέργους, εφάπαξ καταβολή, εγγραφές έως 30/10/2024 και ομαδικές εγγραφές άνω των 3 ατόμων.

450,00: Ειδική τιμή για όσους – όσες κάνουν εγγραφή και στο πρόγραμμα «Δουλεύοντας με άτομα με αυτισμό με χαμηλού επιπέδου ανάγκες (ΥΛΑ) στα διαφορετικά στάδια της ζωής» που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2025


Πληροφορίες: Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης & Εκπαίδευσης,
Τηλέφωνο: 2105731581, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-15:00 | E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 


Για περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Εκδήλωση ενδιαφέροντος