Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αργώ, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) θα θέσουν σε λειτουργία από την ερχόμενη Δευτέρα τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης των συμπολιτών μας.
Προετοιμασία για την παροχή τετραψήφιας γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης
Στο πλαίσιο αυτό, βάσει και της εγκυκλίου που έχει αποσταλεί από τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κ. Κωτσιόπουλο (υπ’ αριθμ. πρωτ. Γ3α,β/Γ.Π.οικ19678/19-03-2020 της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας του ΥΥ) που προβλέπει την αναστολή λειτουργίας των Κέντρων Ημέρας κάθε τύπου και των Κινητών Μονάδων και την παροχή εξ αποστάσεως υπηρεσιών από το προσωπικό, ζητήθηκε συνδρομή στην παραπάνω προσπάθεια διαθέτοντας σημαντικό αριθμό ή και το σύνολο των ψυχολόγων των παραπάνω μονάδων για την εξ αποστάσεων παροχή υπηρεσιών στους συμπολίτες μας μέσω της τηλεφωνικής γραμμής. Στην συνέχεια μπορεί να ζητηθεί και η συμμετοχή των Κοινωνικών Λειτουργών και των Ψυχιάτρων βάσει των αναγκών.
Για την αναγκαία προετοιμασία θα πραγματοποιηθεί βέβαια και τηλεδιάσκεψη των συμμετεχόντων για μιας μικρής διάρκειας εκπαίδευση και θα υπάρχει εποπτεία και υποστήριξη από καθηγητές του ΕΚΠΑ, του Παντείου Πανεπιστημίου και στελέχη του Αιγινητείου Νοσοκομείου, ίσως και εντός του Σαββατοκύριακου.
Η παροχή των υπηρεσιών θα γίνεται με εκτροπή των κλήσεων από την cosmote από το τετραψήφιο τηλέφωνο της Γραμμής στα τηλέφωνα (κινητά ή σταθερά). Τους αριθμούς των τηλεφώνων που θα χρησιμοποιηθούν και τα ονοματεπώνυμα των επαγγελματιών θα τα γνωρίζει μόνο η cosmote και η Ομοσπονδία και αυτά μπορούν να είναι για τον καθένα είτε το σταθερό τηλέφωνο της μονάδας, είτε το σταθερό τηλέφωνο της κατοικίας του επαγγελματία, είτε το κινητό τηλέφωνο της μονάδας, είτε το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία.
Οι βάρδιες τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης θα είναι οι εξής: 8:00-14:00, 14:00-20:00, 20:00-02:00, 02:00-08:00.
Ενημερωθείτε για τις ήδη υπάρχουσες γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης από το άρθρο της Πύλης μας: Πρώτες βοήθειες τηλεψυχιατρικής προσφέρει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία
Υπάρχει βέβαια πάντα η δυνατότητα και στους ψυχολόγους των στεγαστικών δομών ή άλλων μονάδων ψυχικής υγείας να συμμετέχουν εντός ή εκτός ωραρίου καθώς και εθελοντών στην προσπάθεια υποστήριξης των συνανθρώπων μας υπό τις σημερινές πρωτόγνωρες συνθήκες. Η συμβολή αυτή θα είναι καθοριστική τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση και υποστήριξη των συμπολιτών μας όσο και για την ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου των φορέων, των μονάδων και των επαγγελματιών ως σημαντικό κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας στις κρίσιμες στιγμές που αντιμετωπίζουμε όλοι μας.
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας
Οι επιστήμονες έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά συχνά - αλλά όχι πάντα- μπορούν να επιδράσουν αρνητικά και στη σωματική υγεία ενός ανθρώπου, όχι μόνο στην ψυχική. Οι άνθρωποι που νιώθουν αποκομμένοι από τους υπόλοιπους, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, είναι πιθανότερο να κρυολογήσουν, να εμφανίσουν καρδιοπάθεια, μειωμένες νοητικές-γνωστικές λειτουργίες, κατάθλιψη και τελικά μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Σε βάθος χρόνου η μοναξιά έχει συνέπειες ανάλογες του καπνίσματος ή της παχυσαρκίας.
Μια πρόσφατη μελέτη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», με επικεφαλής τη δρ Σαμάνθα Μπρουκς του Τμήματος Ψυχολογικής Ιατρικής του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου, η οποία αξιολογεί τα έως τώρα δεδομένα από όλες τις σχετικές έρευνες, βρήκε ότι η καραντίνα και η απομόνωση διαρκείας μπορούν να οδηγήσουν σε μετατραυματικό στρες, άγχος, κατάθλιψη, αλλά επίσης σε κόπωση, πτώση ηθικού του κοινού και δημόσια αντίδραση τελικά.
Όπως τονίζεται, «η καραντίνα είναι συχνά μια δυσάρεστη εμπειρία για όσους υποβάλλονται σε αυτήν. Η απομάκρυνση από αγαπημένα πρόσωπα, η απώλεια της ελευθερίας, η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της νόσου, αλλά και η βαρεμάρα, μπορούν μερικές φορές να έχουν δραματικές συνέπειες».
Αυτοκτονίες, θυμός και μηνύσεις έχουν κατά καιρούς ακολουθήσει προηγούμενες καραντίνες σε ξεσπάσματα επιδημιών. Γι' αυτό, οι ερευνητές τονίζουν ότι «τα δυνητικά οφέλη μιας υποχρεωτικής μαζικής καραντίνας πρέπει να ζυγιστούν προσεκτικά σε σχέση με το πιθανό ψυχολογικό κόστος».
Οι αορίστου χρόνου καραντίνες είναι πιθανότερο να έχουν περισσότερες αρνητικές παρενέργειες, γι' αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να περιορίζονται στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και το κοινό να έχει από τις αρμόδιες αρχές μια σαφή εξήγηση για τα μέτρα και μια πειστική δικαιολόγηση των θυσιών του. Όπως λένε οι ερευνητές, «οι αρχές δημόσιας υγείας πρέπει να δίνουν έμφαση στο ότι η αυτο-απομόνωση αποτελεί αλτρουιστική επιλογή» (δηλαδή έμπρακτη απόδειξη ενδιαφέροντος για τους άλλους και όχι μόνο αυτο-προστασία).
Πηγές: Με πληροφορίες από την Ομοσπονδία Αργώ και από το άρθρο Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της απομόνωσης στο σπίτι λόγω κοροναϊού, από το αρχείο της Πύλης του Psychology.gr