Η εγκληματολογία είναι μια κοινωνική επιστήμη σε συνδυασμό μαθημάτων κοινωνιολογίας, ψυχολογίας, του δικαίου, και της ποινικής δικαιοσύνης ώστε να είναι ικανός ο απόφοιτος να εξετάσει τα αίτια της εγκληματικότητας και τον καλύτερο τρόπο για τη διαχείριση της εγκληματικότητας.
Το πρόγραμμα των σπουδών της εγκληματολογίας είναι σχεδιασμένο για σπουδαστές που επιθυμούν να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, των σωμάτων ασφαλείας, των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, επιμελητών επιτήρησης ή για τους φοιτητές που θέλουν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στο ποινικό δίκαιο. Επίσης, μπορούν να το παρακολουθήσουν δημοσιογράφοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι ασφαλείας και όποιος άλλος ενδιαφέρεται για δική του προσωπική επιμόρφωση και ασφάλεια.
Περιγραφή προγράμματος: Ο εγκληματολόγος ερευνά το έγκλημα ως ανθρώπινη πράξη αλλά και ως κοινωνικό φαινόμενο και αναζητά τους εγκληματογόνους παράγοντες και τις εκδηλώσεις της εγκληματικότητας. Έχει ως αντικείμενο εργασίας την καταγραφή, διερεύνηση και ανάλυση του σύγχρονου εγκλήματος, ερευνά το έγκλημα ως ανθρώπινη πράξη αλλά και ως κοινωνικό φαινόμενο και αναζητά τους εγκληματογόνους παράγοντες και τις εκδηλώσεις της εγκληματικότητας. Μελετά το δράστη των εγκληματικών πράξεων και την κοινωνική αντίδραση σε αυτό, αναζητώντας τη διακρίβωση των σχέσεων μεταξύ ποινικού νόμου & της ποινικής κύρωσης, του εγκλήματος. Περιλαμβάνονται στις αρμοδιότητές του δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της σύγχρονης εγκληματικότητας, καθώς και πολιτικές μεταχείρισης του εγκληματία.
Μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της παράνομης διακίνησης τοξικο -εξαρτησιογόνων ουσιών, προσώπων, η διακίνηση πορνογραφικού υλικού, σε σεξουαλικά εγκλήματα, οικονομική εγκληματικότητα, το πληροφοριακό έγκλημα, μορφές διαφθοράς σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος, κ.λπ.
Απαιτούμενες δεξιότητες: Ο Εγκληματολόγος χρειάζεται να διαθέτει:
1. Ικανότητα αντίληψης της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας
2. Κατανόηση της λειτουργίας του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης, των μηχανισμών επίσημου κοινωνικού ελέγχου του εγκλήματος και της ανθρώπινης συμπεριφοράς
3. Ευρύτητα πνεύματος
4. Ψυχραιμία και ψυχική αντοχή
5. Αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου και ικανότητα χειρισμού δύσκολων καταστάσεων
Επαγγελματικές προοπτικές:
Ο απόφοιτος θα μπορεί να εργάζεται ως:
- Εγκληματολόγος ( έχοντας πτυχίο Νομικής )
- Δικαστικός ψυχολόγος ( έχοντας πτυχίο Ψυχολογίας ή Ψυχιατρικής)
- Αναλυτής εγκλημάτων και ασφάλειας σε εθνικό και διεθνές πλαίσιο
- Αστυνομικός ασφαλείας καθώς θα μπορεί να μεταβεί στο εγκληματολογικό τμήμα
- Επαγγελματίας στον ψυχο-νομικό τομέα
- Διερευνητικός σύμβουλος στον τομέα των επιχειρήσεων και της έρευνας
Οι εγκληματολόγοι μπορούν, όμως, να απασχολούνται σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ως ερευνητές. Επίσης, μπορούν να εργαστούν σε σωφρονιστικά καταστήματα, στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, στην Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής, στα Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας, σε Υπουργεία (Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών, Παιδείας, Κοινωνικών Υπηρεσιών κ.λπ.), σε διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες (κράτους, δήμων, ιδιωτικών φορέων), σε υπηρεσίες κέντρων πρόληψης και αντιμετώπισης κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων (αποφυλακιζομένων, (απ)εξαρτημένων, μεταναστών, αστέγων, ανέργων κ.λπ.) ή θυμάτων εγκλημάτων (κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά κ.λπ.) και γενικά σε κάθε περίπτωση θυματοποίησης.
Επαγγελματικά Δικαιώματα: Τα επαγγελματικά δικαιώματα των εγκληματολόγων δεν έχουν κατοχυρωθεί ακόμη στην Ελλάδα.
Απαιτούμενη εκπαίδευση: Οι σπουδές για το επάγγελμα του εγκληματολόγου πραγματοποιούνται στην Ελλάδα μόνο σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Παρακολουθώντας το μονοετές ταχύρρυθμο πρόγραμμα της σχολής, λαμβάνετε δίπλωμα που απονέμεται ως αναγνώριση της επιτυχούς ολοκλήρωσης ενός προγράμματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Δίδακτρα: 2.200 € όπου περιλαμβάνονται ύλη και βασικά βιβλία. Τα μαθήματα διεξάγονται κάθε 15 μέρες και ημέρα Δευτέρα 14:00 - 17:00