Η Ελενα Τράγου είναι διδάκτωρ ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδευτικός, ερευνήτρια και συγγραφέας. Έχει εκπαιδευτεί στην Οικογενειακή Συστημική Θεραπεία, στην Συμβουλευτική και στην Νοσηλευτική Οικογενειακή θεραπεία. Ασχολείται κυρίως με οικογένειες, ζευγάρια και ενήλικες σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες.
Το 2014 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο "Κλινική Αξιολόγηση και Συμβουλευτική: Από την θεωρία στην πράξη" από τις εκδόσεις Καλέντη και το 2018 το ομότιτλο βιβλίο επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Ασημάκης.
Στο εγχειρίδιο αυτό παρουσιάζεται η αξία της πρώτης συνέντευξης με τον θεραπευόμενο και αναλύονται τα βασικά μοντέλα συμβουλευτικής με άξονα την σημασία της κλινικής αξιολόγησης της θεραπευτικής σχέσης, και του θεραπευτικού πλάνου.
Επιπλέον, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον θεραπευτή για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της πρώτης συνάντησης με τον συμβουλευόμενο και σύνδεσης με αυτόν/τήν. Το επιστημονικό αυτό βιβλίο γράφτηκε με έναυσμα την εκπαιδευτική της εμπειρία με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και είχε στόχο να διαφωτίσει, μαζί με την έννοια και τη χρησιμότητα της κλινική αξιολόγησης, καίρια θέματα για τον κώδικα δεοντολογίας στον χώρο της ψυχολογίας καθώς και ερωτήσεις/απορίες που συνήθως έχουν οι θεραπευτές στον χώρο της ψυχοθεραπείας.
Τα τελευταία χρόνια την Ελενα την απασχολούν ιδιαίτερα η διαλεκτική συστημική θεωρία, η εστίαση στις ανθρώπινες δυνάμεις και αντοχές, η θεωρία του χάους και των συστημάτων, η πολυφωνικότητα του εαυτού και των συστημάτων, και ο εαυτός του θεραπευτή.
Οι πιο πρόσφατες ερευνητικές και συγγραφικές της ανιχνεύσεις εστιάζουν στον τροπο που ο θεραπευτής μαθαίνει απο τον εαυτό του, παραμένοντας συνδεδεμένος με τους συμβουλευομενούς του, με το επαγγελματικό και συναδελφικό πλαίσιό του και με τις ανάγκες τις κοινωνίας, όπως αυτές αναδύονται στον κάθε παρόντα χρόνο.
Θεραπεία εστιασμένη σε Λύσεις
Ημέρα | Από | Έως |
Καθημερινές | 10.00 | 22.00 |
Σάββατο | 10.00 | 20.00 |
Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολλή κουβέντα σχετικά με τους τρόπους που μπορούμε ή θέλουμε να εμπεριέξουμε στην ανθρώπινη ζωή και κοινωνία μας τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, που είτε υποψιάζονται είτε έχουν αποφασίσει ότι ανήκουν σε ομάδα σεξουαλικού προσανατολισμού έξω και πέρα από τα παραδοσιακά πλαίσιατης αμιγώς ανδρικής ή γυναικείας σεξουαλικής ταυτότητας.
Οι παρακάτω ερωτήσεις αποτελούν απόρροια υλικού που έχει συγκεντρωθεί από τις Δρ. Μάρσα Κολέτση και Δρ. Έλενα Τράγου στο χώρο της εκπαίδευσης και της εποπτείας και έχουν παρουσιαστεί στο βιβλίο τους «Κλινική Αξιολόγηση και Συμβουλευτική: Από την θεωρία στην πράξη» (2018) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ασημάκη.
Η κλινική αξιολόγηση είναι ένα εργαλείο το οποίο αποσκοπεί στη συγκέντρωση πληροφοριών με τη μορφή λήψης ιστορικού και παρατήρησης της λεκτικής και της μη λεκτικής συμπεριφοράς του ατόμου που βρίσκεται υπό αξιολόγηση, με σκοπό την ερμηνεία και ανεύρεση στρατηγικών επίλυσης προβλημάτων που το απασχολούν.
Η έννοια της εγκατάλειψης μου τριβελίζει το μυαλό εδώ και αρκετό καιρό, από τότε δηλαδή που μπήκαμε σε «καραντίνα». Γιατί εγκατάλειψη; Και όχι κάποια άλλη λέξη; Σε αυτό με επηρέασαν οι Young & Klsoko. Αισθανόμαστε, λένε, εγκατάλειψη είτε όταν χάνουμε αυτό από το οποίο εξαρτόμαστε είτε από αυτό από το οποίο φροντιζόμαστε ή αγαπιόμαστε.
Όπως και να ονομάσουμε την παραμονή στο σπίτι -εγκλεισμό, παραμονή, καραντίνα, «κεκλεισμένων των θυρών», κοινωνική απόσταση- δεν παύει να δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με το πώς μπορούν να απασχοληθούν τα μικρά παιδιά στο σπίτι. Με οδηγό, λοιπόν, αυτό το ερώτημα, κινηθήκαμε προκειμένου να προτείνουμε 7 τρόπους να βοηθηθούν οι γονείς στο σπίτι, να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά με τα παιδιά τους και να χρησιμοποιήσουν αυτόν το χρόνο παραμονής κάνοντας πράγματα που συνήθως δεν κάνανε με τα παιδιά ή επαναλαμβάνοντας δράσεις μέσα στο σπίτι για περαιτέρω bonding και δέσιμο με αυτά.
Η οικογενειακή θεραπεία στο χώρο της ψυχικής υγείας άρχισε να αναπτύσσεται, στα μισά του 19ου αιώνα (Κολέτση & Τράγου, 2014) και επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην οικογένεια και στις σχέσεις των μελών της. Όμως από τα τέλη του 20ού αιώνα έως σήμερα, η οικογενειακή θεραπεία ως κλάδος της ψυχολογίας έχει διευρύνει τους στόχους της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και στην εμπλοκή εξω-οικογενειακών συστημάτων, ως εξίσου σημαντικών για την κατανόηση και την ερμηνεία του οικογενειακού συστήματος.
Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.